Άλευρα χωρίς γλουτένη με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

0

Η κοιλιοκάκη είναι μια δια βίου κατάσταση όπου το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι.

Αυτή η ανοσολογική αντίδραση καταστρέφει την επένδυση του εντέρου, καθιστώντας δύσκολη την σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα. Η κοιλιοκάκη είναι πιο συχνή σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 επειδή και οι δύο είναι αυτοάνοσες καταστάσεις. Έως και 10% των ατόμων με κοιλιοκάκη έχουν επίσης διαβήτη τύπου 1.

 

Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2 δεν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο κοιλιοκάκης, καθώς ο διαβήτης τύπου 2 δεν είναι μια αυτοάνοση κατάσταση.

Η κοιλιοκάκη δεν είναι το ίδιο με την τροφική αλλεργία ή την ευαισθησία σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Η μόνη θεραπεία, αφού έχετε διαγνωστεί, είναι να κόψετε εντελώς τη γλουτένη από τη διατροφή σας για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Η κοιλιοκάκη και ο διαβήτης τύπου 1

H υποτροπιάζουσα υπογλυκαιμία μπορεί επίσης να είναι σημάδι κοιλιοκάκης σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, επειδή το σώμα τους δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακες για ενέργεια.

Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη καθώς και τα έτοιμα μείγματα αλεύρων πολλές φορές περιέχουν σημαντική ποσότητα ζάχαρης και έχουν υψηλό γλυκαιμικό  δείκτη.

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια κλίμακα από το 0 εώς το 100 που δημιουργήθηκε από τον Dr. David Jenkins στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Ο σκοπός του γλυκαιμικού δείκτη είναι να αξιολογήσει και να κατατάξει τους υδατάνθρακες των τροφών, ώστε να είναι πιο εύκολο για ασθενείς με διαβήτη να ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Οι τροφές που ανεβάζουν γρήγορα το σάκχαρο του αίματος έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με άλλες τροφές που ανεβάζουν το σάκχαρο του αίματος με αργό ρυθμό.

Οι υδατάνθρακες των τροφών που βρίσκονται ψηλά στην κλίμακα, αποδομούνται και απορροφούνται εύκολα από τον οργανισμό. Έτσι αυξάνουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας μεγαλύτερη παραγωγή ινσουλίνης.

Συνεπώς, ο Γ.Δ. υπολογίζει πόσο επηρεάζουν οι υδατάνθρακες το αίμα μας, αλλά όχι το πόσους υδατάνθρακες περιέχει η κάθε τροφή. Ουσιαστικά μετράει την ταχύτητα που τα σάκχαρα εισέρχονται από το στομάχι στην κυκλοφορία του αίματος.

Το γλυκαιμικό φορτίο ως νούμερο (και ορισμός) είναι = ο γλυκαιμικός δείκτης * τη συνολική ποσότητα υδατανθράκων σε μια μερίδα 100 γραμμαρίων από το συγκεκριμένο τρόφιμο.

Εάν ένα τρόφιμο με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη έχει 7 γραμμάρια υδατανθράκων ανά 100 γραμμάρια μερίδας, έχει χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο. Εάν έχει 65 γραμμάρια υδατανθράκων ανά 100 γραμμάρια τροφής έχει πολύ υψηλό γλυκαιμικό φορτίο και ανεβάζει το σάκχαρο το αίματος σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με το Mayo Clinic, οι τροφές που έχουν βαθμολογία πάνω από το 70 έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Οι τροφές που έχουν βαθμολογία από 56 εώς 69 θεωρούνται πως έχουν μεσαίο γλυκαιμικό δείκτη.

Τα τρόφιμα που έχουν βαθμολογία κάτω από το 55 θεωρούνται πως έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

 

Ποιο αλεύρι είναι καλύτερο για έναν διαβητικό; Γνωρίζατε ότι υπάρχουν αλεύρια με μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη;

 

Αλεύρι με Γλυκαιμικό δείκτη!!- 0:

Αλεύρι καρυδιάς – 0

Αλεύρι αμυγδάλου – 0 Δείτε εδω πως θα φτιάξετε σπιτικό αλεύρι αμυγδάλου

Αλεύρι από λιναρόσπορο – 0

Παρατηρήστε ότι πρόκειται για αλεύρια ξηρών καρπών/σπόρων με υψηλά επίπεδα λιπαρών (καλά λιπαρά).

 

Αλεύρια με χαμηλό Γλυκαιμικό δείκτη

Ίνες ψηλλίου – 5

Κακάο – 5

Αλεύρι σόγιας – 25

Αλεύρι από ρεβίθια – 44

Αλεύρι βρώμης – 44

Αλεύρι καρύδας – 45

Αλεύρι από φαγόπυρο – 35

Αλεύρι από χαρούπι – 40

Αλεύρι από κινόα – 53

Αλεύρι από κεχρί – 52

Αλεύρι από teff – 35

Αλεύρι από αμάρανθο – 25

Εδώ μπορείτε να βρείτε συνταγή για πολύ νόστιμο ψωμί χωρίς γλουτένη με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Ψωμί χωρίς γλουτένη με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

 

Εάν έχετε κοιλιοκάκη και διαβήτη τύπου 1, πρέπει να παραπεμφθείτε σε διαιτολόγο από τον γιατρό σας ή τον γαστρεντερολόγο σας για ατομικές συμβουλές σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της διατροφής σας.

Verified by MonsterInsights