Αλεύρι Αμυγδάλου χωρίς γλουτένη

0

Το σπιτικό αλεύρι αμυγδάλου είναι σίγουρα πιο οικονομικό από αυτό της αγοράς και μπορεί να ετοιμαστεί σε μερικά μόλις λεπτά με τη βοήθεια ενός μπλέντερ.

Το αλεύρι ή τρίμμα αμυγδάλου προκύπτει από το άλεσμα του αμύγδαλου. Είναι προϊόντα ελεύθερα γλουτένης .

Η διαφορά μεταξύ τους έγκειται στο γεγονός ότι το αλεύρι αμυγδάλου παρασκευάζεται συνήθως από αποφλοιωμένα αμύγδαλα που αλέθονται σε μορφή σκόνης/ αλευριού, ενώ στο τρίμμα αμυγδάλου ολόκληρο το αμύγδαλο (με τη φλούδα) υπόκειται σε ένα πιο χοντρό άλεσμα δίνοντας ένα πιο τραγανό αποτέλεσμα.

 

Πώς μπορούμε να φτιάξουμε αλεύρι αμυγδάλου.

Θα χρειαστούμε αμύγδαλα ωμά, ανάλατα, ολόκληρα είτε αποφλοιωμένα, είτε με τον φλοιό τους και ένα μπλέντερ ή μούλτι.

Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ και αλέθουμε για περίπου 2 λεπτά μέχρι να γίνουν αλεύρι. Καλό είναι να ρίχνετε κάθε φορά 1 φλιτζάνι αμύγδαλα στο μπλέντερ. Έτσι θα τριφτεί πολύ καλύτερα το αλεύρι. Προσέχουμε να μη τα αφήσουμε για περισσότερη ώρα, διότι αν πολτοποιηθούν παραπάνω από το χρόνο που χρειάζεται θα βγάλουν τα έλαιά τους και αντί για αλεύρι θα πάρουμε βούτυρο αμυγδάλου.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τα πολτοποιημένα πλέον αμύγδαλα σε ένα σουρωτήρι και κοσκινίζουμε καλά ώστε να ξεχωρίσουν τυχόν μεγαλύτερα κομμάτια και να πάρουμε καθαρό το αλεύρι αμυγδάλου. Κρατάμε ό,τι υπόλοιπο μείνει στο σουρωτήρι για χρήση σε άλλες παρασκευές, στο γιαούρτι, τη φρουτοσαλάτα, τα δημητριακά, σε μπάρες και τρουφάκια.

Αν έχετε αμύγδαλα με φλούδα και θέλετε να τα αποφλοιώσετε: Ρίξτε τα αμύγδαλα σε μια κατσαρόλα με νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό βγάλτε και ρίξτε τα αμύγδαλα σε ένα σουρωτήρι και τρίβοντας τα ανάμεσα στα δάχτυλα σας αφαιρέστε τις φλούδες. Είναι πολύ εύκολο, προσέξτε μόνο μην καείτε.

Έπειτα απλώστε τα σε ένα ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Βάλτε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στο πιο ψηλό ράφι για 8-10 λεπτά ή αν έχετε χρόνο αφήστε τα να στεγνώσουν φυσικά στον αέρα. Χρειάζεται να στεγνώσουν πριν τα ρίξετε στο μπλέντερ.

Φυλάξτε το αλεύρι αμυγδάλου σας σε σκοτεινό ντουλάπι ή ακόμα καλύτερα στο ψυγείο. Μπορείτε να το διατηρήσετε εκεί μέχρι και για έναν χρόνο.

Δείτε εδώ το βίντεο για το πόσο εύκολα φτιάχνουμε αλεύρι αμυγδάλου

 

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με αλεύρι αμυγδάλου;

Όταν μια συνταγή περιέχει αυγά τότε μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με αλεύρι αμυγδάλου και μάλιστα σε αναλογία 1:1.

Verified by MonsterInsights