Ποια η σχέση της γλουτένης με τον διαβήτη;

0

 

Ο διαβήτης μπορεί να φαίνεται ότι δεν έχει καμία σχέση με τη γλουτένη, αλλά μια έρευνα που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, έχει δείξει κάποια σχέση μεταξύ των δύο. Γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον το 10% των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 αναπτύσσουν κοιλιοκάκη κάποια στιγμή στη ζωή τους (αν και ορισμένες έρευνες έχουν υπολογίσει αυτόν τον αριθμό έως και 19,7%). Η συννοσηρότητα του διαβήτη τύπου 1 με κοιλιοκάκη (η παρουσία και των δύο ασθενειών) έχει αποδοθεί σε επικάλυψη της γενετικής ευαισθησίας και στις δύο ασθένειες που προκαλείται από την ύπαρξη της γονιδιακής αλληλουχίας HLA-DR3-DQ2. Αυτό το συγκεκριμένο σύνολο γονιδίων υπάρχει σε πάνω από το 90% των ατόμων με κοιλιοκάκη και στο 55% αυτών με διαβήτη τύπου 1. Είναι ενδιαφέρον ότι ο διαβήτης τύπου 1 αναπτύσσεται σπάνια μετά τη διάγνωση της κοιλιοκάκης. Αυτό μπορεί να υποδεικνύει τον προστατευτικό ρόλο μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη για τον διαβήτη.

 

Άλλες μελέτες έχουν συνδέσει την δίαιτα χωρίς γλουτένη με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2, υποδεικνύοντας ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να έχει ρόλο στη μείωση της αντίστασης στη λεπτίνη και στην ινσουλίνη και στην αύξηση του όγκου των βήτα κυττάρων. Επιπλέον, η έρευνα έχει επισημάνει τα ευεργετικά αποτελέσματα των διαιτών χωρίς γλουτένη στη μείωση της αύξησης του λίπους και της φλεγμονής.

 

Μια μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη σε συστατικά του μεταβολικού συνδρόμου, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων τριγλυκεριδίων στον ορό. Βρήκε «ευνοϊκές αλλαγές» στα τριγλυκερίδια του ορού στην ομάδα που ακολουθούσε δίαιτα χωρίς γλουτένη σε σύγκριση με την ομάδα που δεν ακολουθούσε δίαιτα με γλουτένη. Τα χαμηλότερα τριγλυκερίδια του ορού μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση των καρδιαγγειακών και άλλων κινδύνων ασθενειών. Η μελέτη υποπτεύεται ότι η εξάλειψη του αλεύρου και των δημητριακών που περιέχουν γλουτένη, των επεξεργασμένων τροφίμων και των επεξεργασμένων προϊόντων σιταριού, όπως το λευκό ψωμί, από όσους ακολούθησαν δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να συνέβαλαν σε αυτά τα αποτελέσματα.

 

Ενώ ορισμένες προηγούμενες μελέτες έχουν προτείνει ότι όσοι ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη καταναλώνουν περισσότερους υδατάνθρακες και σάκχαρα, άλλες μελέτες έχουν προτείνει ότι οι αλλαγές στα προφίλ λιπιδίων όσων ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να σχετίζονται με διατροφικές τροποποιήσεις που δεν σχετίζονται με τη γλουτένη, όπως η υψηλότερη κατανάλωση λίπους (λόγω αντικατάστασης αλευριού και δημητριακών που περιέχουν γλουτένη με λίπη). Ωστόσο, οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη ανέφεραν παρόμοια κατανάλωση μακροθρεπτικών συστατικών και στις δύο ομάδες. Αυτό είναι ενδιαφέρον, καθώς δείχνει ότι τα αποτελέσματα δεν επηρεάζονται από άλλα διατροφικά συστατικά.

 

 

Μελέτες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 στο έμβρυο. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι η μητρική κατάποση χαμηλών ποσοτήτων γλουτένης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 στους απογόνους τους κατά δύο φορές.

Είναι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη πάντα προληπτική του διαβήτη;

Ένας από τους πιο συνηθισμένους μύθους σχετικά με τις δίαιτες χωρίς γλουτένη είναι ότι τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη είναι πάντα πιο υγιεινά από τα αντίστοιχα που περιέχουν γλουτένη.

Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Ένα επεξεργασμένο τρόφιμο με την ένδειξη χωρίς γλουτένη είναι γενικά ακόμα πρόχειρο φαγητό, γεμάτο με επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ανθυγιεινά πρόσθετα. Η πραγματικότητα είναι ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε συντηρητικά και σάκχαρα , χωρίς γλουτένη ή όχι, μπορούν να συμβάλουν στον διαβήτη αυξάνοντας το σάκχαρο στο αίμα και συμβάλλοντας στην αντίσταση στην ινσουλίνη.

 

Αντί να αναζητάτε έτοιμα τρόφιμα με ετικέτες χωρίς γλουτένη, καλύτερα είναι να καταναλώνετε φρεσκομαγειρεμένο φαγητό χωρίς συντηρητικά. Το να γεμίσετε το πιάτο σας με τροφές με φρέσκα προϊόντα όπως κρέας, αυγά, φρούτα και λαχανικά θα μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη παρέχοντας πρωτεΐνη, λίπος και φυτικές ίνες για την εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα και τη θρέψη του σώματος. Τα περισσότερα τρόφιμα που είναι φυσικά χωρίς γλουτένη είναι πολύ καλύτερες επιλογές από τα προϊόντα που προορίζονται να μιμηθούν ένα αντίστοιχο που περιέχει γλουτένη.

 

Eδω μπορείτε να βρείτε άλευρα χωρίς γλουτένη και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

 

Είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση μεταξύ κοιλιοκάκης και διαβήτη. Ενώ οι μηχανισμοί δεν είναι πλήρως κατανοητοί και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μια πιο αποτελεσματική, στοχευμένη διαγνωστική προσέγγιση, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι είναι σημαντικό για τους ασθενείς και των δύο παθήσεων να ελέγχονται για περαιτέρω διερεύνηση και κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να προλάβουμε και να διαχειριστούμε και τις δύο καταστάσεις ταυτόχρονα με κάτι τόσο απλό όπως διατροφικές αλλαγές και συμπληρώματα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων.

Verified by MonsterInsights