Πως επιδρά η γλουτένη στο στόμα σας;

0

Όταν σκέφτεστε τα συμπτώματα της ευαισθησίας στη γλουτένη, το μυαλό σας μπορεί να πάει αμέσως σε πεπτικές διαταραχές, όπως παλινδρόμηση οξέος, φούσκωμα ή διάρροια.

Ή μπορεί να σκεφτείτε άλλα συμπτώματα όπως δερματικές διαταραχές ή ημικρανίες.

Γνωρίζατε όμως ότι σημάδια ευαισθησίας στη γλουτένη μπορεί να εμφανιστούν και στο στόμα;

Είναι αλήθεια, και στην πραγματικότητα, έχει διαπιστωθεί ότι τα προβλήματα στοματικής υγείας παρουσιάζονται πιο συχνά σε ενήλικες ασθενείς με κοιλιοκάκη παρά σε αυτούς που δεν έχουν.

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους η έκθεση στη γλουτένη μπορεί να εκδηλωθεί ως προβλήματα της στοματικής υγείας και ο καθένας μπορεί επίσης να έχει σύνθετες επιδράσεις στην υπόλοιπη υγεία σας. Θα εμβαθύνουμε σε αυτή τη συζήτηση παρακάτω και θα σας δώσουμε επίσης μερικές χρήσιμες συμβουλές για να διαχειριστείτε βέλτιστα τη στοματική σας υγεία.

 

 

 

Σημάδια και συμπτώματα στο στόμα εξαιτίας της  έκθεσης στη γλουτένη

Αφθώδη έλκη (έλκη)

Γνωστά και ως έλκη, τα αφθώδη έλκη είναι μικρά έλκη με κόκκινη βάση και κίτρινο στρώμα που συνήθως εμφανίζονται στη γλώσσα ή στο εσωτερικό των παρειών ή των χειλιών. Μια μελέτη του 2010 από το Πανεπιστήμιο Columbia διαπίστωσε ότι τα αφθώδη έλκη ήταν πιο διαδεδομένα σε άτομα με κοιλιοκάκη από αυτά που δεν είχαν.

 

Ουλίτιδα (φλεγμονή των ούλων)

Η κοιλιοκάκη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των ούλων. Τα άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη και κοιλιοκάκη έχουν συχνά φλεγμονώδη, κόκκινα, πρησμένα, επώδυνα ούλα. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη εξέτασε την υγεία των ούλων μιας ομάδας παιδιών και εφήβων, τόσο με όσο και χωρίς κοιλιοκάκη. Διαπιστώθηκε ότι η ανάγκη περιοδοντικής θεραπείας των παιδιών και των εφήβων με κοιλιοκάκη ήταν υψηλή και οι περισσότεροι από αυτούς (60,01%) χρειάζονταν θεραπεία της ουλίτιδας. Μόνο λίγα παιδιά και έφηβοι με κοιλιοκάκη που μελετήθηκαν είχαν υγιή ούλα.

 

Ελαττώματα σμάλτου στα δόντια που οδηγούν σε τερηδόνα

Σε μια μελέτη παιδιών που είχαν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, η οποία περιελάμβανε τόσο παιδιά που διαγνώστηκαν πρόσφατα και δεν έκαναν ακόμη δίαιτα χωρίς γλουτένη όσο και παιδιά που ακολουθούσαν δίαιτα χωρίς γλουτένη για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπήρξε υψηλότερος επιπολασμός υποπλασία σμάλτου που βρέθηκε σε παιδιά με κοιλιοκάκη χωρίς θεραπεία. Ο δείκτης πλάκας ήταν επίσης σημαντικά χαμηλότερος στα παιδιά που ακολουθούσαν δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Επιπλέον, μελέτες ανέφεραν διασταυρούμενη αντιδραστικότητα αντισωμάτων έναντι της γλουτένης με πρωτεΐνες σμάλτου και μια μελέτη εξέτασε ακόμη και την ικανότητα της αντιγλιαδίνης IgG, η οποία παράγεται σε ασθενή με κοιλιοκάκη χωρίς θεραπεία, να αναγνωρίζει τις δομές οργάνων της αδαμαντίνης και βρήκε υψηλή αντιδραστικότητα.

 

Ξηροστομία (ξηροστομία)

Η ξηροστομία είναι κοινό σύμπτωμα  σε άτομα με κοιλιοκάκη. Μια μελέτη στη Βραζιλία μελέτησε άτομα με κοιλιοκάκη και μη κοιλιοκάκη και διαπίστωσε ότι τα άτομα με κοιλιοκάκη είχαν αυξημένη πιθανότητα ελαττωμάτων στο οδοντικό σμάλτο και αίσθηση ξηροστομίας.

 

Βακτηριακές αλλαγές

Οι αλλαγές στη στοματική υγεία μπορεί επίσης να προκληθούν ή να συμβάλουν σε μια ανισορροπία των στοματικών βακτηρίων. Μια μελέτη σε παιδιά και εφήβους βρήκε μια στατιστικά σημαντική διαφορά στον πολλαπλασιασμό των στρεπτόκοκκων του σάλιου και του αποικισμού γαλακτοβακίλλων μεταξύ εκείνων που έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη και εκείνων που έχουν επιβεβαιωθεί χωρίς κοιλιοκάκη.

 

Όπως γνωρίζουμε, η ευαισθησία στη γλουτένη μπορεί επίσης να προκαλέσει διατροφικές ελλείψεις και αυτές οι ελλείψεις μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω επιπλοκές όσον αφορά τη στοματική υγεία.

Τα ακόλουθα είναι παραδείγματα για το πώς οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα της στοματικής υγείας.

 

 

Έλλειψη Σιδήρου

Μπορεί να προκαλέσει στοματίτιδα, προκαλώντας συσσώρευση σάλιου στις γωνίες του στόματος. Οι μικροοργανισμοί συσσωρεύονται, οδηγώντας σε επώδυνες πληγές και ξηρά χείλη.

 

Έλλειψη Βιταμίνης D

Μπορεί να προκαλέσει μεγέθυνση ανδενοειδή, υποβάθμιση της ακεραιότητας των δοντιών και μη φυσιολογικά σχέδια στο φατνιακό οστό (τμήμα της γνάθου που στηρίζει τα δόντια).

* μπορεί να εκδηλωθεί ως Ανδενομυγδαλική Υπερτροφία

 

Έλλειψη Ψευδάργυρου

Μπορεί να προκαλέσει απώλεια της αίσθησης στη γλώσσα, απώλεια γεύσης, ξηροστομία και ευαισθησία σε ασθένειες των ούλων.

 

Έλλειψη Βιταμίνης C

Μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστο σχηματισμό οδοντίνης, αλλοιώσεις του οδοντικού πολφού, αιμορραγία των ούλων, καθυστερημένη επούλωση στο στόμα και ελαττωματικό σχηματισμό κολλαγόνου.

 

Έλλειψη Βιταμίνης Β1, Β2, Β3

Μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή της γλώσσας και χειλίωση, οι γωνίες του στόματος να παθαίνουν φλεγμονές, οδηγώντας σε πόνο και πιθανώς αιμορραγία, δυσκολεύοντας το χασμουρητό, το μάσημα ή την ομιλία

 

Έλλειψη Βιταμίνης Β6

Μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντική νόσο, αναιμία, πόνο στη γλώσσα και κάψιμο στο στόμα.

 

Έλλειψη Βιταμίνης Β12

Μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστού γύρω από τα δόντια, αιμορραγική ουλίτιδα, αποκόλληση περιοδοντικών ινών, επώδυνα έλκη στο στόμα και γωνιακή χειλίτιδα.

 

Έλλειψη Βιταμίνης Α

Μπορεί να προκαλέσει εξασθενημένο σχηματισμό δοντιών, υποπλασία σμάλτου και μειωμένη ανάπτυξη επιθηλιακού ιστού.

 

 

Η μη διαγνωσμένη ευαισθησία στη γλουτένη μπορεί επίσης να προκαλέσει εμετό, ιδιαίτερα σε παιδιά που μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω τα στοματικά συμπτώματα. Ο έμετος δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον στο στόμα που μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, πόνο, ερυθρότητα, χρόνιο πονόλαιμο και διάβρωση του σμάλτου των δοντιών σας. Η διάβρωση μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω επιπλοκές καθώς αυξάνει τον κίνδυνο φθοράς, προκαλώντας μεγαλύτερη ευαισθησία.

 

Επιπλέον, η γενική κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα όταν το σώμα δεν λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για τη σωστή στοματική υγεία. Η τερηδόνα και η απώλεια των δοντιών εντείνουν τις ανησυχίες σχετικά με τον υποσιτισμό καθώς προκαλούν προβλήματα με τη μάσηση και τις μηχανικές πτυχές της πέψης. Η κακή πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών δημιουργεί ακόμη περισσότερο υποσιτισμό.

 

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να υποστηρίξετε την υγεία του στόματός σας;

 

Αποφύγετε τη γλουτένη: μια από τις πιο απλές τακτικές είναι απλώς να αφαιρέσετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας.

Αποφύγετε τα αντιβακτηριακά στοματικά διαλύματα: ακριβώς όπως τα αντιβιοτικά, τα αντιβακτηριακά στοματικά διαλύματα δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ καλών και κακών βακτηρίων και απλώς τα σκοτώνουν όλα. Αυτό μπορεί να βλάψει την ισορροπία των βακτηρίων στο στοματικό σας μικροβίωμα και τελικά να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό

Λάβετε προβιοτικά: τα προβιοτικά όχι μόνο μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της ισορροπίας των βακτηρίων στο έντερό σας, μπορούν επίσης να υποστηρίξουν την ισορροπία των βακτηρίων στο στόμα σας, μειώνοντας την πιθανότητα κακής αναπνοής, τερηδόνας, ασθένειας των ούλων και ακόμη και απώλειας δοντιών.

Αποφύγετε τις όξινες τροφές: εάν υπάρχουν στοματικές βλάβες, οι όξινες τροφές μπορούν να επιδεινώσουν την ενόχληση και να εμποδίσουν την επούλωση.

Κατόπιν εξετάσεων και την καθοδήγηση του γιατρού σας, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε συμπληρώματα διατροφής.

Δοκιμή για ευαισθησίες στα τρόφιμα: οι ευαισθησίες σας μπορεί να εκτείνονται πέρα ​​από τη γλουτένη. Ζητήστε από το γιατρό σας ένα ολοκληρωμένο τεστ ευαισθησίας στα τρόφιμα για να εντοπίσετε άλλες τροφές που μπορεί να συμβάλλουν σε κίνδυνο της υγείας – είτε στο στόμα σας, στο έντερο σας ή αλλού!

 

Δείτε εδώ Συνέντευξη του Free-Gluten Anna’s Recipes στο Skai 100.3 και στις “Ιστορίες με Δράκου”

Verified by MonsterInsights