Τι προκαλεί κοιλιοκάκη στα παιδιά;

0

Οι γιατροί δεν έχουν καταλάβει ακόμη πώς ακριβώς κάποιος αναπτύσσει κοιλιοκάκη. Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά με κοιλιοκάκη κληρονομούν πάντα ένα συγκεκριμένο γονίδιο από έναν γονέα που τα καθιστά ευαίσθητα στη νόσο. Αλλά δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι έχουν αυτό το γονίδιο αλλά δεν αναπτύσσουν ποτέ κοιλιοκάκη, είναι πιθανό ότι και άλλα γονίδια παίζουν ρόλο.

Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η κοιλιοκάκη μπορεί να προκληθεί από τον συνδυασμό:

έχοντας το(τα) γονίδιο(α) που σας καθιστούν ευαίσθητους

έκθεση στη γλουτένη

έκθεση σε τοξίνη ή λοίμωξη (όπως ροταϊός)

 

Kαταστάσεις που σχετίζονται με την κοιλιοκάκη περιλαμβάνουν αυτοάνοσες ασθένειες (π.χ. διαβήτης τύπου 1, υπερθυρεοειδισμός, υποθυρεοειδισμός) και γενετικές διαταραχές (όπως το σύνδρομο Down, το σύνδρομο Turner και το σύνδρομο Williams).

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της κοιλιοκάκης;

Το πρώτο βήμα για να βοηθήσετε το παιδί σας είναι να διαμορφώσετε μια ακριβή και πλήρη διάγνωση. Η κοιλιοκάκη μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να διαγνωστεί, επειδή οι γιατροί συχνά αναζητούν αναμενόμενα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως διάρροια, κοιλιακό άλγος και απώλεια βάρους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό το παιδί σας να παρακολουθείται από ειδικούς που έχουν μεγάλη εμπειρία με τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να εμφανιστεί η κοιλιοκάκη στα παιδιά.

 

Η διάγνωση ξεκινά συνήθως με μια εξέταση αίματος. Ενώ αυτές οι εξετάσεις είναι γενικά αρκετά ακριβείς, μερικές φορές ένα άτομο που έχει κοιλιοκάκη θα είναι αρνητικό και κάποιος που δεν το έχει θα είναι θετικό.

 

Μετά την εξέταση αίματος, μπορεί να ζητηθεί από το παιδί σας να έρθει για ενδοσκόπηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο γιατρός θα λάβει μερικές μικρές βιοψίες. Αυτή είναι η πιο σημαντική εξέταση για να δείτε εάν το παιδί σας έχει κοιλιοκάκη, γιατί θα επιτρέψει στον γιατρό να εξετάσει τις λάχνες στο λεπτό έντερο. Για την ενδοσκόπηση, το παιδί σας θα λάβει φάρμακο για να το κάνει να αισθάνεται  πιο χαλαρό.

 

Θυμηθείτε, μην βάζετε το παιδί σας σε δίαιτα χωρίς γλουτένη προτού ο γιατρός διαγνώσει το παιδί σας με κοιλιοκάκη, καθώς οι γιατροί θα ελέγξουν αν η γλουτένη βλάπτει την επένδυση του εντέρου. Αυτό θα επιτρέψει στις δοκιμές να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές και ενημερωτικές.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης στα παιδιά;

Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά από παιδί σε παιδί και εξαρτώνται επίσης από την ηλικία. Τα κλασικά συμπτώματα κοιλιοκάκης που είναι διαδεδομένα σε παιδιά κάτω των 3 ετών περιλαμβάνουν:

κοιλιακό άλγος και/ή κράμπες

κοιλιακή διάταση (φούσκωμα)

διάρροια (χαλαρά κόπρανα)

δυσκοιλιότητα (σκληρά κόπρανα)

ναυτία

εμετός

μειωμένη όρεξη

αυξημένη κόπωση

απώλεια βάρους ή κακή αύξηση βάρους

χαμηλό ανάστημα ή κακή ανάπτυξη

συχνά στοματικά έλκη

 

Τώρα που υπάρχουν αιματολογικές εξετάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση της κοιλιοκάκης και οι γιατροί εξοικειώνονται ολοένα και περισσότερο με τα άτυπα σημεία και συμπτώματα, η κοιλιοκάκη διαγιγνώσκεται όλο και περισσότερο και σε μεγαλύτερα παιδιά — στην πραγματικότητα, η μέση ηλικία διάγνωσης είναι σήμερα περίπου 9 χρονών.

Αυτά τα άτυπα συμπτώματα της κοιλιοκάκης στα παιδιά περιλαμβάνουν:

καθυστερημένη εφηβεία

προβλήματα συμπεριφοράς

έλλειψη σιδήρου

οστεοπενία/οστεοπόρωση

ηπατίτιδα

αρθρίτιδα

αγονία

ημικρανίες

επιληπτικές κρίσεις

νευροπόθεια

 

Ποιες επιπλοκές συνδέονται με την κοιλιοκάκη;

Μερικές φορές, τα άτομα με κοιλιοκάκη έχουν προβλήματα απορρόφησης ασβεστίου, σιδήρου, φυλλικού οξέος και άλλων βιταμινών και μετάλλων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία και χαμηλή οστική πυκνότητα. Τα άτομα με κοιλιοκάκη μπορεί επίσης να έχουν μειωμένη ανταπόκριση στο εμβόλιο της ηπατίτιδας Β. Αν και οι σημαντικές επιπλοκές είναι σπάνιες στα παιδιά, εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει κοιλιοκάκη, είναι σημαντικό να το ελέγξετε. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η βλάβη στα έντερα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου και αυτοάνοσων ασθενειών.

Verified by MonsterInsights