Πως αποστειρώνουμε βάζα

1

Για να αποθηκεύσουμε με ασφάλεια τις αγαπημένες μας μαρμελάδες που μόλις φτιάξαμε, απαραίτητο είναι να χρησιμοποιήσουμε αποστειρωμένα βάζα.

 

Οδηγίες για να αποστειρώσουμε τα βάζα μας και κονσερβοποίηση

Πλένουμε καλά με ζεστό νερό και σαπούνι τα βάζα, τα καπάκια και τα λάστιχα από τα γυάλινα βάζα. Τα στραγγίζουμε καλά και τα τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 100°C , ακουμπώντας τα σε σχάρα πάνω σε μία πετσέτα, για 15 λεπτά

Με πολύ προσοχή, για να μην καούμε, όσο ακόμα είναι ζεστά τα βάζα και η μαρμελάδα καυτή, γεμίζουμε μέχρι επάνω ώστε να μην υπάρχει κενό αέρος στο βάζο, τα σφραγίζουμε καλά και κατευθείαν γυρίζουμε τα βάζα ανάποδα, δηλαδή με το καπάκι να ακουμπάει στον πάγκο μας.

Τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν καλά.

Μετά τα διατηρούμε σε σκιερό και δροσερό μέρος για μήνες. Τα βαζάκια με την μαρμελάδα που έχουμε ανοίξει τα διατηρούμε στο ψυγείο.