Η έκθεση στη γλουτένη προκαλεί τόσο βραχυπρόθεσμη ενόχληση όσο και μακροπρόθεσμη φλεγμονή και βλάβη του εντέρου και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πόσος χρόνος χρειάζεται για να ανακάμψει και να αποκατασταθεί ο οργανισμός μας.
Η αρχική βραχυπρόθεσμη ενόχληση γενικά επιλύεται όταν η γλουτένη που προσλαμβάνεται έχει μετακινηθεί μέσω του πεπτικού σας συστήματος. Ο χρόνος που χρειάζεται από το στόμα μέχρι την κίνηση του εντέρου αναφέρεται ως χρόνος διέλευσης. Ο χρόνος διέλευσης μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο για διάφορους λόγους, όπως είναι η υγεία και η λειτουργία του εντέρου, του ήπατος και του παγκρέατος.
Επιπλέον, διαφορετικοί τύποι τροφών χρειάζονται διαφορετικό χρόνο για να περάσουν από το πεπτικό σύστημα. Για παράδειγμα, οι απλοί υδατάνθρακες χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να αφομοιωθούν σε σύγκριση με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες ή φυτικές ίνες. Ο χρόνος διέλευσης επηρεάζεται επίσης από έναν αριθμό άλλων παραγόντων, όπως το ψυχολογικό στρες, το φύλο, η άσκηση, ο ύπνος, η ενυδάτωση κ.λπ. Έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες σχετικά με το χρόνο διέλευσης από το γαστρεντερικό και ο παρακάτω πίνακας παραθέτει τις εκτιμήσεις για τους χρόνους διέλευσης σε υγιείς ανθρώπους μετά την κατανάλωση ενός γεύματος.
Ενώ μπορεί να αισθάνεστε καλύτερα μετά από μερικές ημέρες μετά την έκθεση στη γλουτένη, υπάρχουν πολλά περισσότερα που συμβαίνουν στα παρασκήνια που μπορεί να μην γνωρίζετε. Η κατανάλωση γλουτένης μπορεί να προκαλέσει αύξηση στα αντισώματα IgA και IgG τα οποία στη συνέχεια θα προκαλέσουν διαρροή στο έντερο ή την εντερική υπερδιαπερατότητα, προκαλώντας συστηματική βλάβη των ιστών και φλεγμονή.
Ένας αριθμός παραγόντων θα καθορίσει πώς το σώμα σας μπορεί να ανακάμχτει από την «αόρατη» βλάβη που προκαλείται από την έκθεση στη γλουτένη.
Η ημιζωή των αντισωμάτων γλουτένης IgA είναι περίπου δύο μήνες και η ημιζωή των αντισωμάτων IgG είναι 30-60 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν 4 μήνες για να καθαρισούν τα αντισώματα, επομένως η βλάβη που προκαλείται μπορεί να συνεχιστεί για τουλάχιστον δύο μήνες. Ωστόσο, η βλάβη μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο, ανάλογα και με άλλους παράγοντες, όπως η συνολική κατάσταση της υγείας του εντέρου σας, άλλες προϋπάρχουσες καταστάσεις υγείας, η διατροφική σας κατάσταση και κατά πόσο συνεχίσετε να καταναλώνετε γλουτένη.
Σημαντικό είναι ότι η βλεννογόνος επένδυση του εντέρου (λάχνες) δεν ανακάμπτει άμεσα, ακόμη και όταν εφαρμόζεται δίαιτα χωρίς γλουτένη. Η γλουτένη κρύβεται σε τρόφιμα που από τη φύση τους είναι ελεύθερα γλουτένης, για αυτό είναι απαραίτητο να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων, να επιβεβαιώνετε πώς παρασκευάστηκε το φαγητό που πρόκειται να καταναλώσετε, στην περίπτωση που δεν έχει μαγειρευτεί από εσάς.
Δείτε εδώ Πώς η κοιλιοκάκη αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης..!