Πώς η κοιλιοκάκη αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης..!

1

Οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην οστεοπόρωση διότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα επιτίθεται στον οστικό ιστό, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Η οστεοπόρωση είναι όταν τα οστά σας γίνονται λεπτά και πιο πιθανό να σπάσουν. Τα άτομα με κοιλιοκάκη μπορεί να έχουν χαμηλή οστική πυκνότητα (BMD), η οποία είναι αυτό που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της οστεοπόρωσης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η χαμηλή BMD μπορεί να επηρεάσει έως και το 75% των ανθρώπων όταν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη σε οποιαδήποτε ηλικία. Ακόμη και άτομα με λίγα συμπτώματα κοιλιοκάκης μπορεί να έχουν σημαντικά χαμηλότερη BMD από τον γενικό πληθυσμό.

 

Μερικοί άνθρωποι με κοιλιοκάκη μπορεί να έχουν χαμηλότερη από το κανονικό BMD αλλά όχι τόσο χαμηλή όσο η οστεοπόρωση, αυτό είναι γνωστό ως οστεοπενία.

Έρευνές δείχνουν ότι ο μέσος χρόνος από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι τη διάγνωση της κοιλιοκάκης είναι 13 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το σώμα σας δεν θα είναι σε θέση να απορροφήσει σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου που απαιτείται για γερά οστά.

Εάν διαγνωστείτε με κοιλιοκάκη στην παιδική σας ηλικία ή στην εφηβεία σας και ακολουθήσετε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, η μακροπρόθεσμη υγεία των οστών σας είναι πιθανό να μην επηρεαστεί.

Η BMD σας συνήθως βελτιώνεται μετά την έναρξη μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη.

 

Οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με κοιλιοκάκη μετά την εμμηνόπαυση είναι πιο δύσκολο να βελτιώσουν την οστική πυκνότητα τους. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει λιγότερη ορμόνη οιστρογόνο, η οποία επιταχύνει την απώλεια της αντοχής των οστών.

Καλό είναι οι άνθρωποι που πάσχουν από κοιλιοκάκη να παρακολουθούν την οστική τους μάζα, σύμφωνα με τις συμβουλές του γιατρού τους.

Τα άτομα με κοιλιοκάκη έχουν αυξημένη ανάγκη για ασβέστιο σε σύγκριση με τον γενικό ενήλικο πληθυσμό. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη δίαιτα χωρίς γλουτένη που είναι πλούσια σε ασβέστιο  για τη διατήρηση της υγείας των οστών. Η θεραπεία σας για την οστεοπόρωση θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των εξετάσεων σας.

 

 

Υγεία των οστών των παιδιών

Εφόσον ένα παιδί με κοιλιοκάκη ακολουθεί μια καλά ισορροπημένη δίαιτα χωρίς γλουτένη, δεν θα πρέπει να κινδυνεύει από κακή υγεία των οστών. Η απορρόφηση του ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών που σχηματίζουν τα οστά θα βελτιωθεί καθώς το έντερό τους επουλώνεται, επιτρέποντάς τους να αναπτυχθούν φυσιολογικά.

 

Όπως και με τους ενήλικες, είναι επίσης σημαντικό τα παιδιά να τρώνε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Οι διατροφικές απαιτήσεις των παιδιών ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία τους, επομένως για συγκεκριμένες συμβουλές σχετικά με το παιδί σας, μιλήστε με τον παιδίατρο ή διαιτολόγο σας.

 

Δεν υπάρχει αυξημένη απαίτηση σε ασβέστιο για παιδιά με κοιλιοκάκη σε σύγκριση με άλλα παιδιά. Λόγω των πλεονεκτημάτων της έγκαιρης διάγνωσης της κοιλιοκάκης στην υγεία των οστών, δεν υπάρχει ανάγκη για τα παιδιά να υποβάλλονται σε εξετάσεις για οστεοπόρωση, υπό την προϋπόθεση ότι ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη.

 

Δυσανεξία στη λακτόζη

Μερικά άτομα με κοιλιοκάκη μπορεί επίσης να έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Πολλά τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Τα άτομα που ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλή σε λακτόζη μπορεί να έχουν μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την υγεία των οστών. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να συμβουλευτείτε τον διατροφολόγο σας.

 

 

Μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης αν:

  • ακολουθείτε μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη για να βεβαιωθείτε ότι απορροφάτε όλα τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που τρώτε
  • κάνετε τακτικές ασκήσεις που φέρουν βάρος, όπως περπάτημα, τζόκινγκ ή κηπουρική
  • διακόψετε του κάπνισμα
  • δεν πίνετε πολύ αλκοόλ
  • κάνετε μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, χωρίς γλουτένη.

 

Verified by MonsterInsights