Οδηγίες κατάθεσης δικαιολογητικών για αποζημίωση τροφίμων χωρίς γλουτένη

1

Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αναγνωρίζει επίσημα την κοιλιοκάκη ως νόσημα (ΦΕΚ 4898/1-11-2008) και επιτρέπει τη συνταγογράφηση προϊόντων ειδικής διατροφής χωρίς γλουτένη, αποζημιώνοντας τα βασικά είδη:

  • Αλεύρι
  • Ζυμαρικά
  • Προϊόντα Αρτοποιίας
  • Σνακς

Πλήρης ανακοίνωση ΕΟΠΥΥ για τη συνταγογράφηση προϊόντων χωρίς γλουτένη

 

Δείτε εδώ τα τρόφιμα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ

 

Η αποζημίωση ορίζεται σε ποσό μέχρι 100 ευρώ μηνιαίως για ενήλικες και μέχρι 150 ευρώ μηνιαίως για παιδιά, με συμμετοχή του ασφαλιζόμενου κατά 10% (90€ και 135€ τελική επιστροφή αντίστοιχα), και αφορά την αγορά των προαναφερθέντων προϊόντων ειδικής διατροφής χωρίς γλουτένη, από το ελεύθερο εμπόριο βάσει αποδείξεων αγοράς όπου θα περιγράφεται το προϊόν (με την ένδειξη “χωρίς γλουτένη“) και η τιμή μονάδας του προϊόντος και θα κατατίθεται στον ΕΟΠΥΥ.

Κατά τόπους γραφεία του ΕΟΠΥΥ

 

Κριτήριο για την αποζημίωση των δικαιούχων είναι η αδυναμία προμήθειας των ειδικών σκευασμάτων χωρίς γλουτένη από συμβεβλημένους παρόχους.

ΠΡΟΣΟΧΗ, ισχύει πλέον το δεκαήμερο που αναγράφει κάτω στην συνταγή, για εκτέλεση συνταγής, για αγορά προϊόντων δηλαδή. Από 7-7-2019 το έκανε υποχρεωτικό πάλι ο ΕΟΠΥΥ και πρέπει να κάνετε τις αγορές σας μέσα σε αυτές τις δέκα ημέρες. Την κατάθεση των χαρτιών σας στον ΕΟΠΥΥ μπορείτε να την κάνετε και μετά την λήξη της συνταγής, κάποιοι πάνε και 3 μήνες μαζεμένους ή ως και 6 μήνες μετά.

Με επίσημη ανακοίνωσή του ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δίνει συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τη συνταγογράφηση των προϊόντων ειδικής διατροφής για τους πάσχοντες από την κοιλιοκάκη, καθώς και τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να κατατεθούν την πρώτη φορά.

Κατά την υποβολή των δικαιολογητικών στις ΠΕ.ΔΙ για αποζημίωση του δικαιούχου, θα πρέπει να κατατίθενται μαζί με την αίτηση τα κατωτέρω έγγραφα: Δείτε εδώ υπόδειγμα

 

  • Μηνιαία γνωμάτευση θεράποντος ιατρού,  από νοσοκομειακό γαστρεντερολόγο  ή γαστρεντερολόγο δημοσίου. Η γνωμάτευση πρέπει να φέρει στρογγυλή σφραγίδα του νοσοκομείου καθώς και του θεράποντα ιατρού. (Οι γνωματεύσεις δίνονται μια φόρα ανά έτος και αφορούν όλο το έτος, μια γνωμάτευση/μήνα). Δείτε εδώ υπόδειγμα

 

 

  • Υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου περί αδυναμίας προμήθειας των ειδικών σκευασμάτων χωρίς γλουτένη από συμβεβλημένους παρόχους. Δείτε εδώ υπόδειγμα

 

  • Παραστατικά πώλησης (τιμολόγιο ή απόδειξη), όπου θα αναφέρονται αναλυτικά τα σκευάσματα με την εμπορική ονομασία, τη σήμανση ’’χωρίς γλουτένη’’, τα τεμάχια αυτών και την τιμή τους. Στις περιπτώσεις αποδείξεων ταμειακών μηχανών είναι απαραίτητη η σφραγίδα του προμηθευτή στο πίσω μέρος καθώς και το ονοματεπώνυμο του ασφαλισμένου.

 

Οι αποδείξεις αγορών πρέπει να έχουν μόνο προϊόντα’’χωρίς γλουτένη’’ επάνω και να αναγράφετε καθαρά το ’’χωρίς γλουτένη’’ δίπλα σε κάθε προϊόν. Στην πίσω όψη της απόδειξης πρέπει το κατάστημα να βάλει τη σφραγίδα του κι εσείς να γράψετε το όνομα του δικαιούχου.

 

 

  • Φωτοτυπία βιβλιαρίου τραπέζης για την απόδοση της δαπάνης.

 

 

Στην πρώτη υποβολή των δικαιολογητικών θα πρέπει επίσης να κατατεθεί αντίγραφο των διαγνωστικών εξετάσεων, ήτοι βιοψία εντέρου και ιστολογική έκθεση, διαδικασία που γίνεται άπαξ για την διάγνωση της νόσου και αντισώματα έναντι κοιλιοκάκης.

Η αρχική γνωμάτευση χορηγείται από γαστρεντερολόγους ή παιδιάτρους που υπηρετούν στους φορείς που αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, ενώ η συνέχιση της αγωγής μπορεί να χορηγηθεί επιπλέον από παθολόγους ή γενικούς ιατρούς που υπηρετούν στους ίδιους φορείς.

Υπόδειγμα Ιατρική Γνωμάτευσης/Βεβαίωσης

Verified by MonsterInsights