Όταν είστε έξω για ποτά με φίλους ή προσπαθείτε να αποφασίσετε ποιο ποτό θα αγοράσετε για ένα δείπνο, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε τι είναι ελεύθερο γλουτένης. Σε αντίθεση με τα τρόφιμα, τα αλκοολούχα ποτά δεν χρειάζεται να φέρουν προειδοποιήσεις για γλουτένη – και αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.
Ενώ τα περισσότερα ποτά από τη φύση τους είναι χωρίς γλουτένη, υπάρχουν και κάποιες παγίδες.
Μπύρα
Δείτε εδώ που μπορείτε να προμηθευτείτε μπύρες χωρίς γλουτένη
Οι περισσότερες μπύρες περιέχουν γλουτένη. Η μπύρα συνήθως παρασκευάζεται από σιτάρι ή κριθάρι – δύο σπόρους που περιέχουν γλουτένη. Αυτό καθιστά αυτό το αλκοολούχο ποτό ακατάλληλο εάν έχετε ευαισθησία στη γλουτένη.
Ωστόσο, ορισμένοι κατασκευαστές έχουν αρχίσει να φτιάχνουν μπύρα από σπόρους χωρίς γλουτένη, όπως σόργο, καλαμπόκι, κεχρί, βρώμη ή από ψευδοδημητριακά, όπως αμάρανθος, φαγόπυρο και κινόα.
Αυτές οι μπύρες χωρίς γλουτένη είναι κατάλληλες για άτομα με κοιλιοκάκη, αλλεργία στο σιτάρι ή ευαισθησία στη γλουτένη.
Επιπλέον, ορισμένοι κατασκευαστές έχουν αρχίσει επίσης να παράγουν κλασικές μπίρες χωρίς γλουτένη. Αυτές οι μπύρες παρασκευάζονται με σπόρους που περιέχουν γλουτένη, αλλά αργότερα υποβάλλονται σε επεξεργασία με ένα ένζυμο που διασπά την πρωτεΐνη γλουτένης.
Ωστόσο, αυτή η διαδικασία στην πραγματικότητα δεν αφαιρεί εντελώς την πρωτεΐνη γλουτένης και πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν αντιδράσεις σε αυτά τα ποτά. Επιπλέον, ορισμένοι ειδικοί έχουν αμφισβητήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία αφαίρεσης της γλουτένης.
Προς το παρόν, ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφύγετε τη γλουτένη στην μπύρα είναι να επιλέξετε αυτή που παρασκευάζεται από σπόρους χωρίς γλουτένη.
Οι μπύρες χωρίς γλουτένη: Holiday Brewing Company, Burning Brothers, Glutenberg, Ghostfish, New Planet και Ground Breaker δεν περιέχουν γλουτένη. Δείτε εδω περισσότερες μπύρες χωρίς γλουτένη
Κρασί
Δεδομένου ότι το κρασί παρασκευάζεται από φρούτα, είναι φυσικά χωρίς γλουτένη.
Αυτό ισχύει για τα κανονικά κόκκινα, λευκά ή ροζέ κρασιά, καθώς και για αφρώδεις οίνους, όπως το prosecco και τη σαμπάνια. Ισχύει επίσης για τα ενισχυμένα κρασιά, όπως το βερμούτ, το πόρτο και το σέρι.
Τα αλκοολούχα ποτά που προέρχονται από το κρασί όπως το κονιάκ είναι επίσης χωρίς γλουτένη.
Θα πρέπει όμως να είστε προσεκτικοί με τα κρασιά που περιέχουν πρόσθετα αρώματα, όπως αυτά που μερικές φορές προστίθενται σε γλυκά επιδόρπια κρασιού. Ορισμένες από αυτές τις γεύσεις μπορεί να περιέχουν γλουτένη.
Σε περίπτωση αμφιβολίας, ελέγξτε ξανά τη λίστα συστατικών του κρασιού για να βεβαιωθείτε ότι είναι εντελώς χωρίς γλουτένη.
Αποστάγματα
Τα αποσταγμένα οινοπνευματώδη ποτά παρασκευάζονται με πρώτη ζύμωση φυτικών υλικών. Αυτά τα φυτικά υλικά μπορεί να περιλαμβάνουν σπόρους που περιέχουν γλουτένη, αλλά μπορεί επίσης να είναι σπόροι που από φυσικό τους δεν περιέχουν γλουτένη, όπως τα φρούτα.
Ο χυμός των φυτών που έχει υποστεί ζύμωση στη συνέχεια θερμαίνεται μέχρι να εξατμιστεί. Αυτός ο ατμός συμπυκνώνεται στη συνέχεια σε ένα υγρό που περιέχει αλκοόλη σε μια διαδικασία γνωστή ως απόσταξη.
Κατά την απόσταξη, τα συστατικά με χαμηλότερα σημεία βρασμού διαχωρίζονται από αυτά με υψηλότερα σημεία βρασμού. Η γλουτένη, όπως όλες οι πρωτεΐνες, έχει πολύ υψηλό σημείο βρασμού. Αυτό σημαίνει ότι δεν εξατμίζεται κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας απόσταξης. Ως αποτέλεσμα, μένει πίσω και δεν περιλαμβάνεται στο απόσταγμα, ειδικά όταν γίνεται διπλή απόσταξη.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλα τα αποσταγμένα οινοπνευματώδη ποτά θεωρούνται χωρίς γλουτένη, ακόμα κι αν είναι φτιαγμένα από δημητριακά που περιέχουν γλουτένη.
Παρόλα αυτά υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων που αντιμετώπισαν προβλήματα μετά την κατανάλωση τζιν, ουίσκι, μπέρμπον ή βότκες που παρασκευάζονται από δημητριακά που περιέχουν γλουτένη.
Τα συμπτώματα τους περιλαμβάνουν εξαιρετικά γρήγορη μέθη και δυσανάλογα δυνατά hangover.
Επιλέξτε λοιπόν καλύτερα αποστάγματα που παρασκευάζονται από συστατικά χωρίς γλουτένη, όπως κονιάκ, ρούμι, τεκίλα ή βότκα χωρίς γλουτένη.
Το ούζο αποτελεί απόσταγμα πρώτων υλών που δεν περιέχουν γλουτένη, όπως σταφύλι, γλυκάνισος, αρωματικά φυτά και θεωρείται ασφαλές.
Πιο συγκεκριμένα μπορούμε να βρούμε ούζο χωρίς γλουτένη στα παρακάτω
Η βότκα παρασκευάζεται παραδοσιακά από δημητριακά (συνήθως οι κόκκοι από σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη). Αλλά υπάρχει μια αυξανόμενη λιστα από ειδικές βότκες που παρασκευάζονται από εναλλακτικά υλικά όπως καλαμπόκι, πατάτες και σταφύλια. Αυτές οι βότκες μπορεί να ταιριάζουν σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.
Οι παρακάτω βότκες είναι ελεύθερες γλουτένης και ασφαλείς για κατανάλωση:
Τζίν-Gin
Το τζιν είναι κατάλληλο ποτό για όσους απολαμβάνουν κομψές, vintage γεύσεις και απίστευτα φανταχτερά κοκτέιλ. Οι φυτικές γεύσεις στο τζιν βοηθούν ακόμα και το πιο απλό τζιν και τόνικ να αισθάνεται σαν ένα περίπλοκο και πλούσιο ποτό.
Τα συστατικά στο τζιν μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη μάρκα και τη γεύση του τζιν που αγοράζετε.
Τα παρακάτω τζίν είναι χωρίς γλυτένη και μπορείτε αν τα απολαμβάνετε:
Ρούμι-Rum
Το ρούμι, το οποίο παρασκευάζεται από ζάχαρη (είτε ζαχαροκάλαμο είτε μελάσα) είναι γενικά το πιο ασφαλές ποτό για τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη. Τόσο το λευκό όσο και το σκούρο ρούμι είναι σχεδόν πάντα χωρίς γλουτένη, αρκεί να μην προστίθενται γεύσεις ή πρόσθετα.
Τεκίλα – Tequila
Η τεκίλα παρασκευάζεται από το φυτό αγαύης, πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι τεκίλες είναι χωρίς γλουτένη. Ωστόσο, οι φθηνότερες τεκίλες επιτρέπεται να αναμειγνύουν έως και 49% αλκοόλ με βάση την αγαύη στη σύνθεσή τους. Αυτός ο τύπος τεκίλα ονομάζεται “mixto” και δεν χρειάζεται να εμφανίζεται στην ετικέτα. Για να διασφαλίσετε ότι η τεκίλα σας είναι πάντα ασφαλής για κατανάλωση, αγοράστε τεκίλες με την ένδειξη 100% αγαύης. Αγοράζοντας τεκίλα 100% αγαύης, διασφαλίζετε ότι το ποτό σας είναι φυσικά χωρίς γλουτένη.
Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επιλέξετε ένα ρόφημα χωρίς γλουτένη με χαμηλότερη συγκέντρωση αλκοόλ, όπως κρασί ή μηλίτη.
Μηλίτης
Ο μηλίτης είναι ένας χυμός φρούτων που έχει υποστεί ζύμωση, που τον καθιστά χωρίς γλουτένη. Το πιο δημοφιλές είδος είναι ο μηλίτης μήλου.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένοι κατασκευαστές μηλίτη μπορεί να προσθέσουν συστατικά που περιέχουν γλουτένη για να ενισχύσουν τη γεύση του μηλίτη. Μερικοί μηλίτες παρασκευάζονται επίσης στην ίδια εγκατάσταση με τα αλκοολούχα ποτά που περιέχουν γλουτένη, όπως η μπύρα.
Αναζητήστε μηλίτες με την αναγραφή χωρίς γλουτένη για να διασφαλίσετε ότι ο μηλίτης που θέλετε να καταναλώσετε είναι πραγματικά χωρίς γλουτένη.
Κοκτέιλ και λικέρ
Τα λικέρ όπως το amaretto, το κονιάκ, το Cointreau, το Grand Marnier, η Kahlúa και τα schnapps παρασκευάζονται από αποσταγμένο οινόπνευμα στο οποίο έχουν προστεθεί ζάχαρη ή άλλα αρώματα.
Αυτό σημαίνει ότι, γενικά, τα λικέρ θεωρούνται χωρίς γλουτένη. Ωστόσο, όπως και με τον μηλίτη, δεν είναι όλα τα συστατικά του χωρίς γλουτένη.
Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τα μικτά ποτά, τα οποία περιέχουν έναν συνδυασμό αποσταγμένων οινοπνευματωδών ποτών, λικέρ και μειγμάτων ποτών.
Είναι πάντα καλύτερο να ελέγχετε τις ετικέτες για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν προστεθεί συστατικά που περιέχουν γλουτένη. Σε περίπτωση αμφιβολίας, επιμείνετε σε απλά κοκτέιλ χωρίς γλουτένη, όπως ένα τζιν και τόνικ ή ένα μαρτίνι φτιαγμένο με βότκα με βάση την πατάτα.
Λικέρ
Μπράντι – Κονιάκ
Λάβετε υπόψη ότι αυτή η λίστα δεν είναι απόλυτη. Για να μάθετε εάν ένα αλκοολούχο ποτό είναι πραγματικά χωρίς γλουτένη, ελέγχετε πάντα τη λίστα συστατικών του.