Ποια τρόφιμα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ για άτομα με κοιλιόκακη

0

 

Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη για τα βασικά είδη διατροφής, όπως ζυμαρικά, δημητριακά, ψωμί, αλεύρι ή άλλα προϊόντα χωρίς γλουτένη και ο Οργανισμός μπορεί να συμβάλλεται με παρόχους που διαθέτουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα.

Κατ’ εξαίρεση, μπορούν να αποζημιώνονται οι δικαιούχοι, ενήλικες μέχρι 100 ευρώ μηνιαίως και παιδιά μέχρι 150 ευρώ τον μήνα, εφόσον προμηθεύονται τα προϊόντα ειδικής διατροφής χωρίς γλουτένη από το ελεύθερο εμπόριο, με την κατάθεση των αποδείξεων αγοράς.

Προϋπόθεση για την αποζημίωση είναι η αδυναμία προμήθειας των ειδικών σκευασμάτων χωρίς γλουτένη από συμβεβλημένους παρόχους.

Επισημαίνεται ότι ο Οργανισμός έχει σύμβαση με εταιρείες διακίνησης/ εμπορίας Σκευασμάτων Ειδικής Διατροφής ενώ όλα τα φαρμακεία μπορούν να διακινούν τα σκευάσματα ειδικής διατροφής χωρίς γλουτένη στους πάσχοντες από κοιλιοκάκη.

Δείτε ΕΔΩ οδηγίες για την υποβολή ηλεκτρονικού αιτήματος αποζημίωσης τροφίμων χωρίς γλουτένη.

 

Αναλυτικότερα ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τις παρακάτω κατηγορίες τροφίμων χωρίς γλουτένη για τους ασθενείς με κοιλιοκάκη:

 

ΤΡΟΦΙΜΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΓΙΑ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ – ΒΑΣΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ.
Σ’ αυτή την κατηγορία είναι ενταγμένα προϊόντα που αποτελούν τα βασικά είδη διατροφής όπως: αλεύρι, ζυμαρικά, ψωμί (βάση πίτσας, παξιμάδια, φρυγανιές, αραβική πίτα, μπαγκέτες, brioche) και δημητριακά (όπως corn flakes, μούσλι).

 

ΤΡΟΦΙΜΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΓΙΑ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ – ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ ΚΑΙ ΣΝΑΚ.
Σ’ αυτή την κατηγορία είναι ενταγμένα προϊόντα χωρίς γλουτένη όπως: μπισκότα (γλυκά ή αλμυρά), κουλουράκια, κριτσίνια, γκοφρέτες, μπάρες, αλμυρά σνακ (μπρέτσελ), tostadas, σαβαγιάρ, κέικ (όπως panettone, muffins).

Δηλαδή, η εν λόγω κατηγορία αφορά προϊόντα τα οποία περιέχουν αλεύρι και αναφέρεται στα “άλλα προϊόντα χωρίς γλουτένη” που ορίζει ο ΕΚΠΥ.

 

ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ

Διευκρινίζεται ότι προϊόντα χωρίς γλουτένη, όπως ενδεικτικά: μπύρες, αναψυκτικά, φυστίκια Αιγίνης, παγωτά, αλλαντικά, σοκολάτες, έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά, μπουγάτσα, γαλακτομπούρεκο κτλ, τα οποία δεν εμπίπτουν στην κατηγοριοποίηση του Μητρώου, δεν θα πρέπει να αποζημιώνονται από τον Οργανισμό.

ΕΔΩ μπορείτε να δείτε την σχετική εγκύκλιο