Γλουτένη-Κοιλιοκάκη και καλλυντικά !

0

Η γλουτένη δεν μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα

Η γλουτένη δεν μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο λεπτό έντερο όταν απορροφάται από το δέρμα, επομένως εάν έχετε κοιλιοκάκη ή ερπητοειδή δερματίτιδα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη γλουτένη σε καλλυντικά ή φάρμακα που εφαρμόζονται τοπικά (στο δέρμα, στα μαλλιά , νύχια, κλπ).

 

Σπάνια, η γλουτένη/σίτος μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος

Μερικοί άνθρωποι με κοιλιοκάκη αναφέρουν δερματικές αντιδράσεις σε τοπικά εφαρμοσμένο προϊόν. Αυτό δεν θεωρείται ότι σχετίζεται ειδικά με την κοιλιοκάκη. Εάν αντιμετωπίζετε ερεθισμούς του δέρματος σε καλλυντικά προϊόντα, είναι καλύτερο να συνομιλήσετε με τον γιατρό σας, καθώς μπορεί να είστε ευαίσθητοι σε άλλα συστατικά του προϊόντος ή να έχετε συνυπάρχουσα αλλεργία στο σιτάρι.

 

Η γλουτένη είναι απίθανο να προκαλέσει προβλήματα όταν εφαρμόζεται στα χείλη/στο στόμα

Η εφαρμογή καλλυντικών που περιέχουν γλουτένη στα χείλη σας, όπως κραγιόν ή βάλσαμο για τα χείλη, είναι απίθανο να προκαλέσει αντίδραση λόγω της μικρής ποσότητας του προϊόντος που καταπίνεται. Το ίδιο ισχύει για την οδοντόκρεμα, το στοματικό διάλυμα και τα οδοντιατρικά προϊόντα – αν και επειδή είναι δυνατό να καταπιείτε περισσότερα από αυτά τα προϊόντα, ίσως προτιμήσετε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα χωρίς γλουτένη.

 

Καλλυντικά & μικρά παιδιά

Η γλουτένη μπορεί να υπάρχει σε σαμπουάν, κοντίσιονερ και αφρόλουτρο. Μερικά μικρά παιδιά καταλάθως πίνουν το νερό του μπάνιου τους, κάτι που ίσως να είναι πρόβλημα. Ωστόσο, εάν το παιδί σας παραμένει συμπτωματικό σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη ή τα αντισώματά του tTGA παραμένουν υψηλά, ίσως θα θέλατε να δοκιμάσετε να αλλάξετε σε προϊόντα μπάνιου χωρίς γλουτένη.

 

Αναγνώριση γλουτένης στις ετικέτες καλλυντικών

Το σιτάρι και η βρώμη είναι τα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη που χρησιμοποιούνται συχνότερα στα καλλυντικά. Το κριθάρι βρίσκεται λιγότερο συχνά και η σίκαλη χρησιμοποιείται σπάνια. Τα συστατικά των καλλυντικών αναφέρονται συχνά στα λατινικά, σύμφωνα με την τυποποιημένη Διεθνή Ονοματολογία Συστατικών Καλλυντικών (INCI). Για παράδειγμα:

Τα συστατικά του σιταριού θα αναφέρονται ως «σιτάρι» ή «Triticum vulgare».

Τα συστατικά βρώμης θα αναφέρονται ως «βρώμη» ή «Avena sativa».

Τα συστατικά της σίκαλης θα αναφέρονται ως «σίκαλη» ή «δημητριακά Secale».

Τα συστατικά του κριθαριού θα αναφέρονται ως «κριθάρι» ή «Hordeum vulgare».

Σε αντίθεση με τα τρόφιμα, η πηγή ενός συστατικού δεν χρειάζεται να δηλώνεται. Για παράδειγμα, η βιταμίνη Ε παρασκευάζεται συνήθως από σιτάρι, αλλά μόνο η «βιταμίνη Ε» μπορεί να εμφανίζεται στη λίστα συστατικών. Η «υδρολυμένη φυτική πρωτεΐνη» μπορεί να εμφανίζεται ως συστατικό χωρίς ένδειξη για το εάν προέρχεται από δημητριακό που περιέχει γλουτένη.

 

Κατευθυντήριες γραμμές για περισσότερη ασφάλεια

Ακόμα, απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα για να εκτιμηθεί το αν και κατά πόσον τα καλλυντικά και οι λοσιόν συμβάλλουν σε αντιδράσεις που οφείλονται στη γλουτένη. Αν προτιμάτε όμως για τη δική σας ασφάλεια να ακολουθήσετε κάποιες συμβουλές δείτε τι πρέπει να κάνετε.

  • Αναζήτηση για προϊόντα που φέρουν ειδική σήμανση χωρίς γλουτένη. Ένας αυξανόμενος αριθμός εμφανίζεται στα ράφια των φαρμακείων.
  • Διαβάστε τις ετικέτες. Αποφύγετε το συστατικά σιτάρι, κριθάρι, βύνη κριθαριού, σίκαλης, βρώμης, Triticum vulgare, Hordeum vulgare, Secale cereale και Avena sativa.
  • Αν δεν υπάρχουν τα συστατικά στη συσκευασία, αναζητήστε τα ρωτώντας τον κατασκευαστή ή το κατάστημα για περισσότερες πληροφορίες.
  • Πλύνετε τα χέρια σας μετά την εφαρμογή λοσιόν ή προϊόντα ομορφιάς, ειδικά αν χρειαστεί να φάτε αμέσως μετά. Αυτό μπορεί να μειώσει την κατάποση οποιασδήποτε ποσότητας γλουτένης που ενδέχεται να περιέχουν.

 

 

 

 

References:

The article was provided by Elly McKenzie from The Insides Guide (www.theinsidesguide.co.nz)

 

Verified by MonsterInsights