16 Οκτ Ψωμί χωρίς αλεύρι, χωρίς γλουτένη, πλούσιο σε πρωτεΐνη και κατάλληλο για διαβητικούς
Η βρώμη που είναι η βάση για το ψωμί μας, σύμφωνα με έρευνες, αποτελεί ένα λειτουργικό τρόφιμο, οι ιδιότητες της οποίας είναι χρήσιμες σε άτομα με τύπου 2, δηλαδή ζαχαρώδη, διαβήτη.
Ένα φλιτζάνι βρώμη έχει μόλις 145 θερμίδες, 5 γραμμάρια πρωτεΐνης και 2,5 γραμμάρια λιπαρών. Άλλα θρεπτικά συστατικά, που τη χαρακτηρίζουν είναι η βιταμίνη Α, η οικογένεια των βιταμινών Β, ο σίδηρος, το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο και το σελήνιο. Επίσης είναι πλούσια σε μία ξεχωριστή ομάδα φυτικών ινών με το όνομα β- γλυκάνες.
Στην περίπτωση μας που θέλουμε να είναι και χωρίς γλουτένη, πρέπει να ξέρουμε ότι η βρώμη από την φύση της δεν περιέχει γλουτένη, αλλά μπορεί να επιμολυνθεί είτε στο χωράφι είτε στην γραμμή παραγωγής, οπότε επιλέγουμε πάντα η βρώμη που θα προμηθευτούμε να είναι πιστοποιημένα χωρίς γλουτένη.
Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει τα οφέλη της στη διαχείριση του ζαχάρου.
Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την βρώμη και τα οφέλη της.
Ένα ακόμα δυνατό σημείο στο ψωμί μας είναι η περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη. Αυτό οφείλετε τόσο στην βρώμη όσο και στο cottage cheese και τα αυγά.
Το cottage cheese αποτελεί μια τροφή με χαμηλή θερμιδική αξία, αφού 100 g περιέχουν μόνο 72 θερμίδες. Πιο συγκεκριμένα, οι 10.1 θερμίδες προέρχονται από τους υδατάνθρακες, οι 9 θερμίδες από το λίπος και οι υπόλοιπες 52.9 θερμίδες προέρχονται από τις πρωτεΐνες.
Μια μερίδα τυρί cottage παρέχει περίπου 4% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για το σύνολο των θερμίδων, η οποία βασίζεται σε μια καθημερινή διατροφή των 2.000 θερμίδων.
Το cottage cheese είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες (12.4 g /100 g). Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι παρέχει στο σώμα μας τα απαραίτητα αμινοξέα που τα χρησιμοποιεί για την παραγωγή σημαντικών χημικών του σώματος όπως ένζυμα, ορμόνες και αντισώματα, για την επισκευή κατεστραμμένων κυττάρων και την ανάπτυξη νέων κυττάρων.
Οι πρωτεΐνες με βάση την καζεΐνη απελευθερώνονται πιο αργά δίνοντας στο σώμα μια αίσθηση πληρότητας και μία πηγή πρωτεΐνης για μεγαλύτερη χρονική περίοδο.
Ψωμί χωρίς αλεύρι, χωρίς γλουτένη, πλούσιο σε πρωτεΐνη και κατάλληλο για διαβητικούς
Οδηγός Αγορών
Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
Ingredients
- 300 γρ. νιφάδες βρώμης χωρίς γλουτένη Για τις νιφάδες βρώμης πατήστε εδώ
- 400 γρ. τυρί cottage χαμηλών λιπαρών
- 4 αυγά
- 2 κ.γ. baking powder Για το baking powder πατήστε εδώ
- 1 κ.γ. ξηρή μαγιά χωρίς γλουτένη Για την μαγιά πατήστε εδώ
- 1 κ.γ. αλάτι Για το αλάτι πατήστε εδώ
Instructions
- Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τις νιφάδες βρώμης και τις χτυπάμε μέχρι να γίνουν σας αλεύρι.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το baking powder, την μαγιά και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το τυρί cottage, τα αυγά και χτυπάμε στο μπλέντερ καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
- Καλύπτουμε μια φόρμα με λαδόκολλα και βάζουμε μέσα το μείγμα.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε για μισή ώρα σε ζεστό μέρος.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180℃ για 45 λεπτά.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το ψωμί μας να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε.