Μαλακά μουστοκούλουρα χωρίς γλουτένη

Μαλακά μουστοκούλουρα χωρίς γλουτένη

0

 

Τα μουστοκούλουρα είναι το κλασικό κουλουράκι του φούρνου που έχουμε αγαπήσει από τα παιδικά μας χρόνια.

Ο μήνας Σεπτέμβριος είναι ο μήνας του τρύγου, τα μουστοκούλουρα μπορούν να φτιαχτούν τόσο με μούστο όσο και με πετιμέζι.

Τα δικά μας μουστοκούλουρα τα φτιάχνουμε με μούστο και είναι μαλακά στην υφή και ταυτόχρονα αρωματικά, τραγανά και χωρίς γλουτένη.

Αποτελούν μια πολύ θρεπτική και ελαφριά επιλογή αφού είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά διότι τόσο το σταφύλι όσο και τα παράγωγα αυτού περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες της ομάδας των φλαβονοειδών που φαίνεται να συντελούν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επίσης, τα μουστοκούλουρα είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C. Το σταφύλι κυρίως λόγω του καλίου που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες αυξάνει τη διούρηση και καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών. Θεωρείται η κυριότερη τροφή αποτοξίνωσης. Τα έλαια που παράγονται από τα κουκούτσια των σταφυλιών είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα τα οποία μειώνουν την χοληστερόλη.

 

Μαλακά μουστοκούλουρα χωρίς γλουτένη

Οδηγός Αγορών

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Add to Shopping List
Prep Time 15 mins
Cook Time 20 mins
Course Γλυκά, πρωινό
Servings 20 μουστοκούλουρα

Ingredients
  

  • 300 ml. μούστος
  • 200 ml. σπορέλαιο
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 15 γρ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο
  • 650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη
  • 10 γρ. χαρουπάλευρο
  • 140 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού

Instructions
 

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τον μούστο, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού αφού πρώτα έχουμε λιώσει μέσα την μαγειρική σόδα, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά, το μπέικιν πάουντερ και το χαρουπάλευρο και ανακατεύουμε μέχρι να μογενοποιηθεί το μείγμα.
    Θέλουμε η ζύμη μας να είναι μαλακή και να έχει λαδωμένη υφή.
  • Παίρνουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη περίπου 50γρ. και πλάθουμε το μουστοκούλουρο. Δίνουμε σχήμα στρογγυλό η πλεξούδα ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
  • Τοποθετούμε τα μουστοκούλορα σε ταψί με λαδόκολλα αφήνοντας 2 εκ. περίπου απόσταση ανάμεσα τους.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20 λεπτά.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πρίν τα αποθηκεύσουμε.

Notes

Επειδή τα μουστοκούλουρα μας έχουν αρκετή υγρασία, καλό θα είναι αν μην τα κρατήσετε μέσα σε ερμητικά κλειστά δοχείο.
Keyword κουλούρια, μουστοκούλουρα, μούστος
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr
No ratings yet