Gluten free Carrot cake | Κείκ καρότο χωρίς γλουτένη!

Gluten free Carrot cake | Κείκ καρότο χωρίς γλουτένη!

0

 

Αυτός είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να φτιάξετε το πιο τέλειο κέικ καρότου χωρίς γλουτένη που θα  καταπλήξει τους πάντες!

Μια εύκολη συνταγή για το διάσημο αμερικάνικο carrot cake με επικάλυψη από τυρί κρέμα!

Aς μάθουμε και την ιστορία του κέικ καρότου

Η προέλευση του κέικ καρότου αμφισβητείται. Δημοσιευμένη το 1591, υπάρχει μια αγγλική συνταγή για την pudding in a Carret root («πουτίγκα σε ρίζα καρότου»), που είναι ουσιαστικά ένα γεμιστό καρότο με κρέας, αλλά περιλαμβάνει πολλά στοιχεία κοινά στο σύγχρονο επιδόρπιο: μαγειρικό λίπος, κρέμα γάλακτος, αυγά, σταφίδες, γλυκαντικό (χουρμάδες και ζάχαρη), μπαχαρικά (γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο), τριμμένο καρότο και τριμμένη φρυγανιά (στη θέση του αλευριού). Πολλοί ιστορικοί τροφίμων πιστεύουν ότι το κέικ καρότου προήλθε από τέτοιες πουτίγκες καρότου που έτρωγαν οι Ευρωπαίοι τον Μεσαίωνα, όταν η ζάχαρη και τα γλυκαντικά ήταν ακριβά και πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα καρότα ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Οι παραλλαγές της πουτίγκας καρότου εξελίχθηκαν ώστε να περιλαμβάνουν το ψήσιμο με κρούστα (σαν την κολοκυθόπιτα), στον ατμό με σάλτσα ή πλάσιμο σε τηγάνια (ως πουτίγκα δαμάσκηνου) με γλάσο.

Στον τόμο δεύτερο του L’art du cuisinier (1814) του Αντουάν Μποβιλιέ, πρώην σεφ του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ της Γαλλίας, περιλαμβάνεται μια συνταγή για ένα «Gâteau de Carottes», το οποίο ήταν αρκετά δημοφιλής ώστε να αντιγραφεί αυτολεξεί στα βιβλία μαγειρικής των ανταγωνιστών. Το 1824, ο Μποβιλιέ είχε δημοσιεύσει στο Λονδίνο μια αγγλική έκδοση του βιβλίου μαγειρικής του που περιλαμβάνει μια συνταγή για τα «κέικ καρότου» σε μια κυριολεκτική μετάφραση της προηγούμενης συνταγής του.

Μια άλλη συνταγή του 19ου αιώνα προέρχεται από τη σχολή οικοκυρική του Κάιζεραουγκστ (Καντόνι του Άαργκαου, Ελβετία). Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Γαστρονομική Κληρονομιά της Ελβετίας, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τούρτες στην Ελβετία, ειδικά για τα γενέθλια των παιδιών.

Η δημοτικότητα του κέικ καρότου αναβίωσε στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του δελτίου τροφίμων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Δείτε εδω συνταγή για Μηλόπιτα κέικ χωρίς γλουτένη

 

Κείκ καρότου χωρίς γλουτένη-Gluten free carrot cake

Οδηγός Αγορών

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Add to Shopping List
Prep Time 15 minutes
Cook Time 1 hour
Course Dessert, Γλυκά
Servings 12 μερίδες
Calories 467 kcal

Ingredients
  

Για το κέικ καρότο

  • 250 γρ. αλεύρι για κέικ χωρίς γλουτένη
  • 320 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 4 αυγά
  • 80 γρ. γάλα
  • 300 γρ. καρότο τριμμένο
  • 2 κ.γ. baking powder
  • ½ κ.γ ξανθάνη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 ξύσμα πορτοκαλιού

Για την κρέμα τυριού

  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη χωρίς γλουτένη
  • 200 γρ. τυρί κρέμα

Instructions
 

Για το κέικ

  • Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών.
  • Βάζουμε τα ασπράδια σε ένα μπολ και τα χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα ως εξής:
    Ξεκινάμε να χτυπάμε τα ασπράδια και μετά από ένα λεπτό προσθέτουμε το αλάτι. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή μαρέγκα.
  • Σε ενα δεύτερο μπολ βάζουμε τους κρόκους και την ζάχαρη και τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να δημιουργηθεί μια κρέμα.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο στο μείγμα αυγά-ζάχαρης.
  • Προσθέτουμε την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα τριμμένα καρότα και ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε.
    Θα παρατηρήσετε ότι το μείγμα θα φαίνεται σαν "κομμένο", μην σας ανησυχεί γιατί στο επόμενο βήμα η ζύμη θα αλλάξει υφή.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το baking powder, την ξανθάνη και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι στα υγρά υλικά μας κοσκινίζοντας το.
  • Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
    Όπως θα παρατηρήσετε με την προσθήκη του αλευριού το μείγμα δένει.
  • Προσθέτουμε την μαρέγκα διαδοχικά και ανακατεύουμε με μια μαρίζ ελαφρά και με κυκλικές κινήσεις προσέχοντας να μην ρίξουμε τον όγκο που έχει η μαρέγκα.
  • Βάζουμε το μείγμα μας σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα
  • Ψήνουμε στους 170℃ για 50-60 λεπτά στις αντιστάσεις.
  • Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε μα κρυώσει.
    Προσέξτε να μην το αφήσετε μεσα στην φόρμα για πάνω από 10-15 λεπτά γιατί θα δημιουργηθεί υγρασία και θα μουλιάσει. Καλό είναι όταν το βγάλετε από την φόρμα να το τοποθετήσετε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσει.

Για την κρέμα τυριού

  • Σε ένα μπολ βάζουμε την κρέμα γάλακτος και την άχνη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να αποκτήσει υφή σαν γιαούρτι.
  • Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή κρέμα.

Για την συρναμολόγιση

  • Αφού έχει κρυώσει το κέικ το γαρνίρουμε με την κρέμα τυριού.
  • Διατηρείτε το κέικ καρότου στο ψυγείο.

Video

Nutrition

Nutrition Facts
Κείκ καρότου χωρίς γλουτένη-Gluten free carrot cake
Amount per Serving
Calories
467
% Daily Value*
Fat
 
28
g
43
%
Saturated Fat
 
16
g
100
%
Trans Fat
 
1
g
Polyunsaturated Fat
 
1
g
Monounsaturated Fat
 
7
g
Cholesterol
 
127
mg
42
%
Sodium
 
240
mg
10
%
Potassium
 
153
mg
4
%
Carbohydrates
 
53
g
18
%
Fiber
 
3
g
13
%
Sugar
 
38
g
42
%
Protein
 
6
g
12
%
Vitamin A
 
5152
IU
103
%
Vitamin C
 
2
mg
2
%
Calcium
 
79
mg
8
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword cake, carrot, καρότο, κέικ
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr
1 from 1 vote


Verified by MonsterInsights