30 Οκτ Χαλβάς με πολέντα χωρίς γλουτένη
Με αυτόν τον τρόπο φτιάχνω σε 5 λεπτά χαλβά από πολέντα καλαμποκιού χωρίς γλουτένη!
Μαμαδίστικο γλυκό, πολύ εύκολο, νηστίσιμο ή vegan απλά αγαπημένο!!!
Η πολέντα είναι παραδοσιακό γλυκό της βόρειας Ιταλίας από την αρχαιότητα, την έφτιαχναν κυρίως από τα αρχαία ρωμαϊκά όσπρια – πιάτα με κουάκερ που παρασκευάζονται από αλεσμένο κριθάρι, φασόλια φάβα, σίκαλη ή φαγόπυρο. Το καλαμπόκι, μια τροφή του Νέου Κόσμου, φυτεύτηκε για πρώτη φορά στην Ιταλία το 1500. Το καλαμπόκι αναπτύχθηκε καλύτερα στη βόρεια Ιταλία, όπου σερβίρετε βραστό και έγινε βασικό προϊόν για τους φτωχούς. Αλλά προέκυψαν και πιο περίτεχνα πιάτα και η πολέντα με πλούσιες σάλτσες έγινε δημοφιλής στους πλούσιους.
Η δική μας εκδοχή είναι γλυκιά και δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τον κλασικό σιμιγδαλένιο χαλβά.
Χαλβάς με πολέντα χωρίς γλουτένη
Οδηγός Αγορών
Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
Ingredients
- 200 γρ. πολέντα χωρίς γλουτένη
- 750 ml. νερό
- 150 γρ. ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 70 ml. ηλιέλαιο
Instructions
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το ξυλάκι της κανέλας.Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια γρήγορη βράση.
- Ξύνουμε τη φλούδα από ένα πορτοκάλι. Όταν ξύνουμε την φλούδα προσέχουμε να ξύνουμε ελαφρά ώστε να μην πάρουμε και το λευκό μέρος της φλούδας το οποίο πικρίζει.
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ηλιέλαιο, την πολέντα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Ανακατεύουμε και καβουρδίζουμε σε μέτρια προς χαμηλή ένταση για να προλάβει η πολέντα να ψηθεί χωρίς να καεί και να παραμείνει ξανθιά.Το ξύσμα πορτοκαλιού με την θερμότητα από το καβούρδισμα θα βγάλει τα έλαια του και το αποτέλεσμα θα είναι πολύ αρωματικό.
- Με πολύ προσοχή, για να μην καούμε, ρίχνουμε το σιρόπι στην πολέντα και ανακατεύουμε γρήγορα.Ο σκοπός μας είναι να απορροφηθεί το νερό από την πολέντα και να γίνει ένας πηχτός χυλός.Θα παρατηρήσετε ότι απορροφάει το σιρόπι πολύ γρήγορα και πήζει.
- Ο χαλβάς από πολέντα είναι έτοιμος. Μπορούμε να τον φορμάρουμε ή να τον σερβίρουμε σε πιάτο.
- Όταν κρυώσει, πασπαλίζουμε με κανέλα.