Go Back Email Link
+ servings

Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλουτένη με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Οδηγός Αγορών

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Add to Shopping List
Prep Time 9 minutes
Cook Time 30 minutes
Course Dessert, Γλυκά, Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι
Servings 14 μελομακάρονα
Calories 166 kcal

Ingredients
  

Για το σιρόπι

  • 400 γρ. νερό
  • 3 κ.σ. στέβια (αναλογία 1:3)
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • ½ πορτοκάλι κομμένο στα δυο
  • ½ φλυτζάνι σιρόπι αγαύης

Για τα μελομακάρονα

  • 100 γρ. χυμός πορτοκάλι
  • 1 ξύσμα πορτοκαλιού
  • 75 ml. ηλιέλαιο
  • 1 κ.σ. στέβια (αναλογία 1:3)
  • ½ κ.γ. γαρίφαλο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. ξανθάνη
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 30 gr. αλέυρι λιναρόσπορου
  • 90 γρ. αλεύρι βρώμης χωρίς γλουτένη
  • 70 γρ. αλεύρι φαγόπυρου χωρίς γλουτένη
  • 40 γρ. αλεύρι κινόας
  • 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα

Instructions
 

Για το σιρόπι

  • Ξεκινάμε να φτιάξουμε πρώτα το σιρόπι, γιατί πρέπει να κρυώσει καλά. Αν θέλετε μπορείτε να το φτιάξετε και από την προηγούμενη μέρα.
    Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, το σιρόπι αγαύης, το κομμένο πορτοκάλι, το ξυλάκι κανέλας και ανακατεύουμε.
  • Το αφήνουμε να βράσει για 4 λεπτά και προσθέτουμε την στέβια.
    Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 3 λεπτά.
    Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα.

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι βρόμης, το αλεύρι φαγόπυρου, το αλεύρι κινόας, το αλεύρι λιναρόσπορου, το baking powder, την ξανθάνη, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε καλά.
  • Σε ένα δεύτερο μπολ βάζουμε το ηλιέλαιο, το ξύσμα πορτοκαλιού, την στέβια και τον χυμό πορτοκαλιού αφού πρώτα τον ανακατέψουμε με την σόδα.
    Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
  • Προσθέτουμε τα άλευρα και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε ελαφρά, ίσα να απορροφηθεί το αλεύρι.
    Δεν χρειάζεται ζύμωμα γιατί θα βγάλει το λάδι της η ζύμη.
  • Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης και δίνουμε το χαρακτηριστικό σχήμα των μελομακάρονων.
    Το μέγεθος θα πρέπει να είναι ίδιο για να ψηθούν ομοιόμορφα.
  • Ψήνουμε στους 170℃ στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο για 20-30 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο.
  • Μόλις ψηθούν, όπως είναι ζεστά τα βουτάμε αμέσως στο κρύο σιρόπι, αφήνοντας τα για μισό λεπτό να απορροφήσουν σιρόπι.
  • Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με σιρόπι αγαύης και χοντροκομμένα καρύδια.

Video

Nutrition

Nutrition Facts
Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλουτένη με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
Amount per Serving
Calories
166
% Daily Value*
Fat
 
12
g
18
%
Saturated Fat
 
1
g
6
%
Polyunsaturated Fat
 
4
g
Monounsaturated Fat
 
6
g
Sodium
 
34
mg
1
%
Potassium
 
127
mg
4
%
Carbohydrates
 
13
g
4
%
Fiber
 
3
g
13
%
Sugar
 
1
g
1
%
Protein
 
4
g
8
%
Vitamin A
 
28
IU
1
%
Vitamin C
 
6
mg
7
%
Calcium
 
30
mg
3
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword μελομακάρονα
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr
No ratings yet