Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
Ξεκινάμε να φτιάξουμε πρώτα το σιρόπι, γιατί πρέπει να κρυώσει καλά. Αν θέλετε μπορείτε να το φτιάξετε και από την προηγούμενη μέρα.Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, το σιρόπι αγαύης, το κομμένο πορτοκάλι, το ξυλάκι κανέλας και ανακατεύουμε.
Το αφήνουμε να βράσει για 4 λεπτά και προσθέτουμε την στέβια.Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 3 λεπτά.Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Για τα μελομακάρονα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι βρόμης, το αλεύρι φαγόπυρου, το αλεύρι κινόας, το αλεύρι λιναρόσπορου, το baking powder, την ξανθάνη, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα δεύτερο μπολ βάζουμε το ηλιέλαιο, το ξύσμα πορτοκαλιού, την στέβια και τον χυμό πορτοκαλιού αφού πρώτα τον ανακατέψουμε με την σόδα.Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
Προσθέτουμε τα άλευρα και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε ελαφρά, ίσα να απορροφηθεί το αλεύρι.Δεν χρειάζεται ζύμωμα γιατί θα βγάλει το λάδι της η ζύμη.
Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης και δίνουμε το χαρακτηριστικό σχήμα των μελομακάρονων.Το μέγεθος θα πρέπει να είναι ίδιο για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Ψήνουμε στους 170℃ στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο για 20-30 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο.
Μόλις ψηθούν, όπως είναι ζεστά τα βουτάμε αμέσως στο κρύο σιρόπι, αφήνοντας τα για μισό λεπτό να απορροφήσουν σιρόπι.
Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με σιρόπι αγαύης και χοντροκομμένα καρύδια.
Video
Nutrition
Nutrition Facts
Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλουτένη με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
Amount per Serving
Calories
166
% Daily Value*
Fat
12
g
18
%
Saturated Fat
1
g
6
%
Polyunsaturated Fat
4
g
Monounsaturated Fat
6
g
Sodium
34
mg
1
%
Potassium
127
mg
4
%
Carbohydrates
13
g
4
%
Fiber
3
g
13
%
Sugar
1
g
1
%
Protein
4
g
8
%
Vitamin A
28
IU
1
%
Vitamin C
6
mg
7
%
Calcium
30
mg
3
%
Iron
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.