12 Δεκ Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλουτένη με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη| Gluten free & Sugar free Melomakarona-Vegan
Τέλεια μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη και χωρίς γλουτένη με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Πιστεύω ότι όλοι έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν νόστιμα γλυκά!
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιώ από το σιρόπι μέχρι τα άλευρα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Σιρόπι αγαύης
Το σιρόπι αγαύης είναι ένα από τα πιο υγιεινά φυσικά γλυκαντικά. Πέρα από τη γλυκιά του γεύση, το προτιμάμε γιατί αυξάνει την αίσθηση του κορεσμού, άρα βάζει φρένο στα τσιμπολογήματα, ενώ βοηθά και στην αύξηση του πληθυσμού των καλών μικροβίων στο στόμα και στο έντερο. Στα συν και ότι δεν προκαλεί αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, άρα είναι κατάλληλο και για διαβητικούς.
Στέβια
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature Communications, η στέβια χάρη στα δύο ενεργά συστατικά της (στεβιόλη και στεβιοσίδη) ενεργοποιεί μια πολύτιμη πρωτεΐνη, την TRPM5, που συμβάλλει στη ρύθμιση της ινσουλίνης. Συγκεκριμένα, η TRPM5 εξασφαλίζει ότι το πάγκρεας θα απελευθερώσει επαρκή ποσότητα ινσουλίνης μετά από ένα γεύμα ώστε να διατηρηθεί το σάκχαρο σε υγιή επίπεδα.
Τα παραπάνω ευρήματα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η στέβια δεν περιέχει υδατάνθρακες και επομένως δεν ανεβάζει το σάκχαρο, καθιστούν το φυσικό γλυκαντικό όχι απλώς κατάλληλο αλλά ιδανικό για τα άτομα που πρέπει να αποφεύγουν τη συμβατική ζάχαρη για ιατρικούς λόγους.
Δείτε εδώ συνταγή για Χριστουγεννιάτικα μπισκότα χωρίς γλουτένη | Gluten free Christmas cookies
Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλουτένη με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
Οδηγός Αγορών
Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
Ingredients
Για το σιρόπι
- 400 γρ. νερό
- 3 κ.σ. στέβια (αναλογία 1:3)
- 1 ξυλάκι κανέλας
- ½ πορτοκάλι κομμένο στα δυο
- ½ φλυτζάνι σιρόπι αγαύης
Για τα μελομακάρονα
- 100 γρ. χυμός πορτοκάλι
- 1 ξύσμα πορτοκαλιού
- 75 ml. ηλιέλαιο
- 1 κ.σ. στέβια (αναλογία 1:3)
- ½ κ.γ. γαρίφαλο
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. ξανθάνη
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 κ.γ. baking powder
- 30 gr. αλέυρι λιναρόσπορου
- 90 γρ. αλεύρι βρώμης χωρίς γλουτένη
- 70 γρ. αλεύρι φαγόπυρου χωρίς γλουτένη
- 40 γρ. αλεύρι κινόας
- 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
Instructions
Για το σιρόπι
- Ξεκινάμε να φτιάξουμε πρώτα το σιρόπι, γιατί πρέπει να κρυώσει καλά. Αν θέλετε μπορείτε να το φτιάξετε και από την προηγούμενη μέρα.Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, το σιρόπι αγαύης, το κομμένο πορτοκάλι, το ξυλάκι κανέλας και ανακατεύουμε.
- Το αφήνουμε να βράσει για 4 λεπτά και προσθέτουμε την στέβια.Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 3 λεπτά.Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Για τα μελομακάρονα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι βρόμης, το αλεύρι φαγόπυρου, το αλεύρι κινόας, το αλεύρι λιναρόσπορου, το baking powder, την ξανθάνη, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε καλά.
- Σε ένα δεύτερο μπολ βάζουμε το ηλιέλαιο, το ξύσμα πορτοκαλιού, την στέβια και τον χυμό πορτοκαλιού αφού πρώτα τον ανακατέψουμε με την σόδα.Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
- Προσθέτουμε τα άλευρα και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε ελαφρά, ίσα να απορροφηθεί το αλεύρι.Δεν χρειάζεται ζύμωμα γιατί θα βγάλει το λάδι της η ζύμη.
- Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης και δίνουμε το χαρακτηριστικό σχήμα των μελομακάρονων.Το μέγεθος θα πρέπει να είναι ίδιο για να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε στους 170℃ στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο για 20-30 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο.
- Μόλις ψηθούν, όπως είναι ζεστά τα βουτάμε αμέσως στο κρύο σιρόπι, αφήνοντας τα για μισό λεπτό να απορροφήσουν σιρόπι.
- Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με σιρόπι αγαύης και χοντροκομμένα καρύδια.