Ρολό Τιραμισού χωρίς γλουτένη

Ρολό Τιραμισού χωρίς γλουτένη

0

 

Αυτό το εκπληκτικό ρολό τιραμισού χωρίς γλουτένη είναι ένα από τα καλύτερα επιδόρπια που έχω δοκιμάσει ποτέ. Είναι απαλό και βελούδινο σαν σύννεφο με γέυση καφέ.

Έχει πραγματικά γεύση τιραμισού, με ένα εξαιρετικά αφράτο παντεσπάνι με γεύση καφέ και μια πλούσια, βελούδινη γέμιση σαντιγί μασκαρπόνε.

Σας προτείνω να το φτιάξετε την προηγούμενη μέρα και να το φυλάξετε στο ψυγείο για μια νύχτα πριν το σερβίρετε – όπως θα κάνατε με ένα παραδοσιακό τιραμισού.

Αυτή η περίοδος ψύξης δίνει σε όλες τις γεύσεις χρόνο να αναμειχθούν και να εξελιχθούν περαιτέρω σε κάτι πραγματικά θεαματικά νόστιμο.

 

Ρολό Τιραμισού χωρίς γλουτένη

Οδηγός Αγορών

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Add to Shopping List
Prep Time 1 hr
Cook Time 10 mins
Course Γλυκά
Servings 10 μερίδες

Ingredients
  

Για το παντεσπάνι

  • 8 γρ. στιγμιαίος καφές
  • 20 γρ. γάλα
  • 3 αυγά
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 45 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 100 γρ. αλέυρι χωρίς γλουτένη για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γ. ξανθάνη
  • 1/2 κ.γ. baking powder
  • 1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/4 κ.γ. αλάτι

Για την κρέμα τιραμισού

  • 500 γρ. μασκαρπόνε
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 120 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 βανίλια

Για το σιρόπι καφέ

  • 4 γρ. στιγμιαίος καφές
  • 12 γρ. ζάχαρη
  • 45 γρ. γάλα

Για την διακόσμηση

  • 1 κ.σ. κακάο

Instructions
 

Για το παντεσπάνι

  • Ανακατεύουμε τους κόκκους του στιγμιαίου καφέ με το γάλα και τη ζάχαρη και τους ζεσταίνουμε (είτε στο φούρνομικροκυμάτων είτε στο μάτι της κουζίνας) μέχρι να ζεσταθεί το μείγμα και να διαλυθεί πλήρως ο καφές. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χτυπήστε τα αυγά και τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσει και να τριπλασιαστούν περίπου σε όγκο. Αυτό θα πρέπει να διαρκέσει περίπου 5-7 λεπτά σε μια ρύθμιση υψηλής ταχύτητας.
  • Προσθέστε το μείγμα καφέ-γάλακτος, τη βανίλια και το λιωμένο βούτυρο και χτυπήστε για λίγο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Σε ένα ξεχωριστό μπολ, κοσκινίστε μαζί το μείγμα αλευριού χωρίς γλουτένη, το κόμμι ξανθάνης, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
  • Προσθέστε τα ξηρά υλικά στο μείγμα των αυγών και ανακατέψτε ελαφρά για περίπου 15-30 δευτερόλεπτα μέχρι να μην μείνουν σβώλοι από αλεύρι.
  • Στρώστε ένα ταψί (25x38cm) με λαδόκολλα/χαρτί ψησίματος. Αλείφουμε ελαφρά τη λαδόκολλα και τα πλαϊνά του ταψιού με σπορέλαιο (μπορείτε να το ψεκάσετε και με αντικολλητικό σπρέι ψησίματος).
    Συμβουλή: Λαδώνοντας το λαδόκολλα διασφαλίζετε ότι το ψημένο παντεσπάνι θα απελευθερωθεί ομαλά από αυτό χωρίς να κολλήσει.
  • Μεταφέρετε το μείγμα στο στρωμένο ταψί και απλώστε το σε μια ομοιόμορφη στρώση. Μπορείτενα το χτυπήσετε μερικές φορές στον πάγκο για να το κάνετε τέλεια επίπεδο και επίσης για να απαλλαγείτε από τυχόν εγκλοβησμένο αέρα.
  • Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για περίπου 10-12 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει καλά, να γίνει απαλό και σπογγώδες στην αφή. Με μια οδοντογλυφίδα ελένξτε αν έχει ψηθεί (να βγει καθαρή η οδοντογλυφίδα).
  • Αμέσως το βγάζετε από τον φούρνο, σκεπάζετε το ταψί με ένα μεγάλο φύλλο αλουμινόχαρτου. Αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
    Συμβουλή: Η κάλυψη του σφουγγαριού με αλουμινόχαρτο παγιδεύει την υγρασία μέσα στο παντεσπάνι, καθιστώντας το πολύ πιο εύκαμπτο και επομένως λιγότερο πιθανό να σπάσει όταν το τυλίγετε.

Για την κρέμα

  • Μπορείτε να ετοιμάσετε αυτή τη γέμιση χρησιμοποιώντας ένα μίξερ ή με ένα μίξερ χειρός εξοπλισμένο με τα διπλά χτυπητήρια.
  • Συνδυάστε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μεγάλο μπολ (ή το μπολ του μίξερ, αν χρησιμοποιείτε) και χτυπήστε τα σε μεσαία ταχύτητα.
  • Συμβουλή: Προσέξτε να μην χτυπήσετε υπερβολικά τη γέμιση, καθώς σφίγγει μετά από λίγο.

Για το σιρόπι καφέ

  • Ανακατεύουμε μαζί τους κόκκους καφέ, τη ζάχαρη και το ζεστό γάλα, μέχρι να διαλυθούν πλήρως ο καφές και η ζάχαρη.
  • Αφήστε να κρυώσει μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Για τη συρναμολόγιση του ρολού

  • Μόλις κρυώσει αρκετά το παντεσπάνι μας, αφαιρέστε απαλά το παντεσπάνι από τις άκρες του ταψιού με μια σπάτουλα ή ένα λεπτό μαχαίρι. Πασπαλίστε ελαφρά το πάνω μέρος του παντεσπάνιου με ζάχαρη, για να μην κολλήσει.
  • Γυρίστε το σε ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλας/χαρτί ψησίματος, έτσι ώστε η καραμελωμένη πλευρά της«πέτσας» να είναι στραμμένη προς τα κάτω (έτσι ώστε να βρίσκεται στο εξωτερικό του ρολού όταν το τυλίγετε).
  • Αφιαρέστε προσεκτικά τη λαδόκολλα με την οποία ψήσατε το παντεσπάνι.
  • Χρησιμοποιήστε ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής για να ραντίσετε το παντεσπάνι με το σιρόπι καφέ. Μπορεί να μην τα χρειαστείτε όλα – μην μουλιάζετε υπερβολικά το παντεσπάνι, καθώς αυτό μπορεί να το κάνει πολύ εύθραυστο.
  • Απλώστε λίγο πάνω από τη μισή γέμιση μασκαρπόνε ομοιόμορφα σε όλο το παντεσπάνι, μέχρι τις άκρες.
  • Χρησιμοποιώντας τη λαδόκολλα/χαρτί ψησίματος, τυλίξτε το παντεσπάνι μέχρι να πάρετε ένα ρολό μήκους 25 cm.
    Συμβουλή: Φροντίστε να κρατήσετε το ρολό αρκετά σφιχτό από την αρχή, διαφορετικά θα μείνετε με μια άδεια τρύπα στο κέντρο του ελβετικού ρολού σας.
  • Χρησιμοποιήστετην υπόλοιπη γέμιση μασκαρπόνε για να καλύψετε το εξωτερικό του ρολού (μπορείτενα καλύψετε τις άκρες του ρολού ή να τα αφήσετε "ανοιχτά", για μια πιο ρουστίκ εμφάνιση, χρησιμοποιήστε μια μικρή σπάτουλα ή το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να δημιουργήσετε χαλαρούς στροβιλισμούς με την κρέμα.
  • Σε αυτό το στάδιο, προτείνω να βάλετε στι ψυγείο το ρολό κατά τη διάρκεια της νύχτας (ή τουλάχιστον για 1-2 ώρες) πριν το σερβίρετε, για να επιτύχετε καλύτερη γεύση και υφή.
  • Λίγο πριν το σερβίρετε, πασπαλίζετε γενναιόδωρα το ρολό με κακάο.
  • Το ρολό τιραμισού διατηρείται σε κλειστό δοχείο στο ψυγείο για 4-5 ημέρες.
Keyword ρολό, τιραμισού
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr
No ratings yet