Ψωμί με προζύμι χωρίς γλουτένη

Ψωμί με προζύμι χωρίς γλουτένη

0

Το καλύτερο ζυμωτό ψωμί με φυσικό προζύμι δεν θέλει κόπο αλλά υπομονή και αγάπη! Είναι ο βασιλιάς της αρτοποιίας και πραγματικά αξίζει να το δοκιμάσετε.

 

Συνταγή για Μπαγκετούλες με ελιές χωρίς γλουτένη

 

Ψωμί με προζύμι χωρίς γλουτένη

Οδηγός Αγορών

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Add to Shopping List
Prep Time 4 hours
Cook Time 1 hour
Course ψωμι
Servings 1 καρβέλι

Ingredients
  

Για το προζύμι

  • 200 γρ. φυσικό προζύμι χωρίς γλουτένη οδηγίες θα βρείτε πιο κάτω
  • 300 γρ. αλεύρι για ψωμί χωρίς γλουτένη
  • 500 γρ. νερό εμφιαλωμένο ή από φίλτρο

Για το ψωμί

  • 400 γρ. αλεύρι για ψωμί χωρίς γλουτένη
  • 200 γρ. αλεύρι για πίτσα χωρίς γλουτένη
  • 300 γρ. νερό χλιαρό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ξανθάνη (προαιρετικά αν το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε δεν περιέχει)
  • προζύμι

Instructions
 

Ανάπιασμα

  • Για να χρησιμοποιήσουμε το προζύμι που έχουμε στο ψυγείο πρέπει να το ενεργοποιήσουμε ξυπνώντας το.
  • Από το προηγούμενο βράδυ το βγάζουμε από το ψυγείο και το αφήνουμε 1 με 2 ώρες να αποκτήσει θερμοκρασία δωμάτιου.
  • Έπειτα, το βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε 300 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη για ψωμί και 500 γρ. χλιαρό νερό.
  • Τα ανακατεύουμε καλά, δημιουργώντας πάλι ένα χυλό.
  • Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος όλο το βράδυ (8-10 ώρες).
  • Την επόμενη μέρα το προζύμι μας έχει φουσκώσει και είμαστε έτοιμοι για να ζυμώσουμε το ψωμί μας.

Ζύμωμα

  • Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι (κοσκινισμένο), το προζύμι, το λάδι και το αλάτι, αφού πρώτα το έχουμε διαλύσει στο νερό.
  • Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη, να μαζευτεί σε μπάλα.
    Επειδή η ζύμη μας κολλάει στα χέρια και στο μπολ, ρίχνουμε στα τοιχώματα του μπολ λίγο ρυζάλευρο.
  • Σκεπάζουμε καλά τη λεκάνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί η ζύμη, περίπου για 2 ώρες.
  • Ξεφουσκώνουμε με τα χέρια τη ζύμη στον πάγκο μας, αφού πρώτα έχουμε πασπαλίσει με ρυζάλευρο,και κάνουμε διπλώματα από έξω προς τα μέσα.
  • Δίνουμε το σχήμα που επιθυμούμε και το βάζουμε σε ένα δοχείο για φουσκώσει. Το δοχείο πρέπει να το έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.
  • Σε αυτό το σημείο χαράζουμε, θα το βοηθήσει να φουσκώσει.
  • Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει, για 1-2 ώρες.
  • Το ταψί που θα ψήσουμε το ψωμί μας, το έχουμε βάλει για 1 τέταρτο στο φούρνο στους 200°C. Έπειτα τοποθετούμε το φουσκωμένο ψωμί μας στο ταψί μαζί με την λαδόκολλα.
  • Ραντίζουμε το ψωμί με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι (προαιρετικά).
  • Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, κάτω κάτω, για περίπου 1 ώρα, να ροδίσει.

Notes

  1. Εδώ θα βρείτε οδηγίες για φυσικό προζύμι
  2. Το ζυμωτό ψωμί είναι εύκολο, το μόνο που θέλει είναι υπομονή, αλλά αξίζει τον κόπο και τον χρόνο!
Keyword προζύμι, χωρίς γλουτένη, ψωμι
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr
No ratings yet


Verified by MonsterInsights