26 Απρ Ψωμί με προζύμι χωρίς γλουτένη

Ψωμί με προζύμι χωρίς γλουτένη
Οδηγός Αγορών
Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
Ingredients
Για το προζύμι
- 200 γρ. φυσικό προζύμι χωρίς γλουτένη οδηγίες θα βρείτε πιο κάτω
- 300 γρ. αλεύρι για ψωμί χωρίς γλουτένη
- 500 γρ. νερό εμφιαλωμένο ή από φίλτρο
Για το ψωμί
- 400 γρ. αλεύρι για ψωμί χωρίς γλουτένη
- 200 γρ. αλεύρι για πίτσα χωρίς γλουτένη
- 300 γρ. νερό χλιαρό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. ξανθάνη (προαιρετικά αν το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε δεν περιέχει)
- προζύμι
Instructions
Ανάπιασμα
- Για να χρησιμοποιήσουμε το προζύμι που έχουμε στο ψυγείο πρέπει να το ενεργοποιήσουμε ξυπνώντας το.
- Από το προηγούμενο βράδυ το βγάζουμε από το ψυγείο και το αφήνουμε 1 με 2 ώρες να αποκτήσει θερμοκρασία δωμάτιου.
- Έπειτα, το βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε 300 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη για ψωμί και 500 γρ. χλιαρό νερό.
- Τα ανακατεύουμε καλά, δημιουργώντας πάλι ένα χυλό.
- Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος όλο το βράδυ (8-10 ώρες).
- Την επόμενη μέρα το προζύμι μας έχει φουσκώσει και είμαστε έτοιμοι για να ζυμώσουμε το ψωμί μας.
Ζύμωμα
- Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι (κοσκινισμένο), το προζύμι, το λάδι και το αλάτι, αφού πρώτα το έχουμε διαλύσει στο νερό.
- Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη, να μαζευτεί σε μπάλα. Επειδή η ζύμη μας κολλάει στα χέρια και στο μπολ, ρίχνουμε στα τοιχώματα του μπολ λίγο ρυζάλευρο.
- Σκεπάζουμε καλά τη λεκάνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί η ζύμη, περίπου για 2 ώρες.
- Ξεφουσκώνουμε με τα χέρια τη ζύμη στον πάγκο μας, αφού πρώτα έχουμε πασπαλίσει με ρυζάλευρο,και κάνουμε διπλώματα από έξω προς τα μέσα.
- Δίνουμε το σχήμα που επιθυμούμε και το βάζουμε σε ένα δοχείο για φουσκώσει. Το δοχείο πρέπει να το έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.
- Σε αυτό το σημείο χαράζουμε, θα το βοηθήσει να φουσκώσει.
- Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει, για 1-2 ώρες.
- Το ταψί που θα ψήσουμε το ψωμί μας, το έχουμε βάλει για 1 τέταρτο στο φούρνο στους 200°C. Έπειτα τοποθετούμε το φουσκωμένο ψωμί μας στο ταψί μαζί με την λαδόκολλα.
- Ραντίζουμε το ψωμί με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι (προαιρετικά).
- Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, κάτω κάτω, για περίπου 1 ώρα, να ροδίσει.
Notes

- Εδώ θα βρείτε οδηγίες για φυσικό προζύμι
- Το ζυμωτό ψωμί είναι εύκολο, το μόνο που θέλει είναι υπομονή, αλλά αξίζει τον κόπο και τον χρόνο!
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr