24 Απρ Πίτα σφακιανή χωρίς γλουτένη
Posted at 18:08h
in Βασικό Συστατικό, Γεύματα, Γλυκά, Γλυκά., Ζύμες, Ορεκτικά, Πίτες, ΣΥΝΤΑΓΕΣ, Τυρί
Πίτα σφακιανή χωρίς γλουτένη
με αγάπη από την Κρήτη, παραδοσιακή συνταγή
Οδηγός Αγορών
Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
Ingredients
- 175 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη για όλες τις χρήσεις
- 175 γρ. ξυνομυζήθρα Κρήτης
- 35 ml ρακί
- 85 ml νερό
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
- ρυζάλευρο για το άνοιγμα του φύλλου
Instructions
- Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το νερό, τη ρακή, το ελαιόλαδο, το αλάτι και σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι (αφού το έχουμε κοσκινίσει).
- Ζυμώνουμε καλά και φτιάχνουμε μια μπάλα, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
- Σπάμε τη ξυνομυζήθρα με το πιρούνι και έπειτα την πλάθουμε σε 4 μπαλίτσες ίσου μεγέθους
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια, προτιμήστε το ρυζάλευρο για να αλευρώσετε την επιφάνεια, φτιάχνουμε τη ζύμη σε λουκάνικο, και την κόβουμε σε 4 ίσα κομμάτια.
- Τα πλάθουμε σε μπαλίτσες, τα βάζουμε πίσω στο μπολ και τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
- Παίρνουμε μια μπαλίτσα ζύμης, την ανοίγουμε, πάνω στην αλευρωμένη επιφάνεια, με τα χέρια μας σε διάμετρο περίπου 10 εκ. Τοποθετούμε τη μπάλα της ξυνομυζήθρας στη μέση και την κλείνουμε καλά με τη ζύμη να μη φαίνεται το τυρί. Η ζύμη μας είναι εύπλαστη και δεν θα μας δυσκολέψει.
- Έπειτα, στην αλευρωμένη μας επιφάνεια, πρώτα με τα χέρια και στη συνέχεια με τον πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα, σε διάμετρο 20 εκ.
- Συνεχίζουμε όμοια και με τις υπόλοιπες μπάλες μας, τοποθετώντας τις πίτες μας ανάμεσα σε λαδόκολλες και πασπαλίζοντας με αλεύρι.
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια ένταση το τηγάνι (αντικολλητικό) και βάζουμε μια-μια τις πίτες, ψήνοντας τες και από τις δύο πλευρές για περίπου 3-4 λεπτά σε κάθε πλευρά.
- Τις σερβίρουμε ζεστές ή κρύες γαρνίροντας με μέλι ή σκέτες.
Video
Notes
Μπορούμε να φτιάξουμε επιπλέον πίτες και χωρίς να τις ψήσουμε να τις βάλουμε ανάμεσα σε αντικολλητικά χαρτιά και έπειτα σε σακουλάκι τροφίμων και να τις διατηρήσουμε στην κατάψυξη. Όταν θέλουμε να τις χρησιμοποιήσουμε, βγάζουμε από την κατάψυξη την ποσότητα που θέλουμε, τις ξεπαγώνουμε και τις ψήνουμε όπως περιγράψαμε και τις απολαμβάνουμε!
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr
Δείτε εδώ συνταγή για Πίτες για σουβλάκια μόνο με 2 υλικά χωρίς γλουτένη