01 Μάι Νιόκι πατάτας χωρίς γλουτένη
Posted at 11:55h
in Βασικό Συστατικό, Γεύματα, Ζυμαρικά, Κατηγορίες Συνταγών, Κυρίως Γεύματα, Πατάτες, ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα νιόκι πατάτας είναι παραδοσιακή ιταλική συνταγή, φρέσκων ζυμαρικών.
Γίνονται με ζύμη από βραστές πατάτες, αυγό και αλεύρι. Είναι απαλά και νόστιμα ζυμαρικά με μακρόστενο σχήμα, συνήθως ριγέ.

Νιόκι πατάτας χωρίς γλουτένη
Παραδοσιακή ιταλίκη συνταγή
Οδηγός Αγορών
Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
Ingredients
- 500 γρ. πατάτες
- 150 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη για όλες τις χρήσεις
- 1 μέτριο αυγό
- 1/2 κ.γ. αλάτι
Instructions
- Πλένουμε τις πατάτες με άφθονο νερό.
- Βάζετε τις πατάτες με τη φλούδα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και τις βράζετε για 20 με 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, έτσι η πατάτα απορροφά λιγότερο νερό.
- Όταν είναι έτοιμες, τις στραγγίζουμε από το νερό και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τις πιάνουμε αλλά να είναι ακόμα ζεστές.
- Στη συνέχεια αφαιρέστε τη φλούδα από τις πατάτες και πολτοποιήστε τες , όπως τις φτιάχνουμε για τον πουρέ, είτε σε μύλο είτε στο πρες πουρέ.
- Βάλτε το αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας σας και κάντε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέστε τις λιωμένες πατάτες.
- Σε ένα μπολάκι χτυπήστε το αυγό με ένα πιρούνι και προσθέστε το αλάτι. Ανακατέψτε μεχρι το αλάτι να διαλυθεί. Στη συνέχεια, προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας από το χτυπημένο αυγό στις πατάτες.
- Ζυμώστε τα υλικά με τα χέρια μας, γρήγορα μέχρι να ομογενοποιήθουν τα υλικά, αλλά όχι για πολύ, γιατί το πολύ ζύμωμα θα κάνει τη ζύμη να κολλάει. Η ζύμη νιόκι πατάτας πρέπει να ζυμωθεί ελαφρά και όσο οι πατάτες είναι ακόμα ζεστές γιατί η θερμότητα βοηθάει τα υλικά να ενωθούν.
- Φτιάξτε γρήγορα μια μπάλα. Εάν η ζύμη είναι πολύ μαλακή και κολλώδης, μην προσθέσετε αλεύρι αλλά 1 κουταλάκι του γλυκού άμυλο πατάτας. Πρέπει η ζύμη μας να είναι μαλακή και σταθερή.
- Κόψτε ένα κομμάτι ζύμης στο μέγεθος ενός πορτοκαλιού και πλάστε ένα μπαστούνι πλάτους περίπου 1 cm .
- Κόψτε το μπαστούνι της ζύμης ανα 2 εκατοστά έτσι ώστε να έχετε μικρούς κυλίνδρους. Αφήστε στην άκρη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και επαναλάβετε με την υπόλοιπη ζύμη.
- Για να πετύχετε το ριγωτό τους σχήμα είτε χρησιμοποιήστε την επιφάνεια για νίοκι, είτε κυλάτε τα νιόκι πάνω σε ένα πιρούνι, πιέζοντας τα ελαφρά για να σχηματιστούν ρίγες.
- Αφήστε τα νιόκι να ξεκουραστούν σε θερμοκρασία δωματίου για 20 λεπτά πριν τα ψήσετε.
Για να μαγειρέψετε τα νιόκι.
- Γεμίζετε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και αφήνετε να πάρει μια βράση. Όταν πάρει βράση ρίχνετε το χοντρό αλάτι. Στη συνέχεια, ρίξτε τα νιόκι λίγα κάθε φορά, ανακατεύοντας απαλά μία ή δύο φορές για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα κολλήσουν. Τα βράζετε μέχρι τα νιόκι να βγουν στην επιφάνεια.
- Όταν αρχίσουν να επιπλέουν, τα βγάζετε από το νερό και τα στραγγίζετε με μια τρυπητή κουτάλα.
- Σερβίρετε με την σάλτσα της αρεσκείας σας!
- Buon appetito
Notes

Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr