Μπουγάτσα με κρέμα χωρίς γλουτένη!

Μπουγάτσα με κρέμα χωρίς γλουτένη!

0

 

Η μπουγάτσα είναι ένα δύσκολο στοίχημα, πόσο μάλλον όταν είναι και χωρίς γλουτένη, όμως είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη με αυτήν την συνταγή για μπουγάτσα χωρίς γλουτένη.

Το πιο σημαντικό είναι όλα τα υλικά μας να είναι αγνά και φυσικά να πετύχουμε το σωστό φύλλο αέρος.

Ας δούμε την ιστορία της…

Η αρχική προέλευση της μπουγάτσας, λέγεται ότι προέρχεται από την γεωγραφική περιοχή του Βυζαντίου και πιο συγκεκριμένα από την Κωνσταντινούπολη.

Οι κάτοικοι της Πόλης δώσανε το όνομα «μπουγάτσα» ή «μπουγκάτσα», θέλοντας να εννοήσουνε πιθανώς «αλμυρή ή γλυκιά γέμιση πίτας, τυλιγμένη πολύ καλά και στεγανά μέσα στην ζύμη.»

Η μπουγάτσα κυριάρχησε στον Ελλαδικό χώρο μετά την Μικρασιατική καταστροφή από τη Βόρεια Ελλάδα ως την Ήπειρο και από την Πελοπόννησο ως την Κρήτη.

Ιδιαίτερα όμως πολιτογραφήθηκε ως Θεσσαλονικιά και Σερραία, καθώς στη Βόρεια Ελλάδα στεγάστηκε μεγάλος αριθμός προσφύγων από τη Μικρά Ασία.

Η μπουγάτσα με γέμιση κρέμα διαδόθηκε από τους Σερραίους μάστορες πρόσφυγες στην Βόρειο Ελλάδα. Έτσι η διαδρομή της μέσα από πολλά περάσματα φτάνει μέχρι και τις μέρες μας.

Η μπουγάτσα που σας προτείνω είναι ένας συνδυασμός παραδοσιακής μικρασιάτικης συνταγής και της τεχνικής που έχω αναπτύξει προκειμένου να μπορώ να ανοίγω πολύ λεπτό φύλλο, τύπου φύλλο αέρος,

αφού αντιμετωπίζουμε δυσκολία στο άνοιγμα του φύλλου εξαιτίας της έλλειψης της γλουτένης.

Η πιο σημαντική διαφοροποίηση στο άνοιγμα του φύλλου, είναι ότι το κανονικό φύλλο μπουγάτσας το ανοίγουμε με τη βοήθεια λιωμένου βουτύρου και αντί να χρησιμοποιήσουμε πλάστη, το ανοίγουμε με σηκώματα και τραβήγματα.

Στην περίπτωση μας αυτή η τεχνική δεν μας βοηθάει και πολύ, οπότε χρησιμοποίησα αλεύρι για να ανοίξω το φύλλο και πλάστη.

 

Δείτε εδώ πως ανοίγουμε Χωριάτικο φύλλο χωρίς γλουτένη για πίτες: μυστικά και Tips

 

 

Μπουγάτσα με κρέμα χωρίς γλουτένη!

Οδηγός Αγορών

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Add to Shopping List
Cook Time 50 minutes
Course Γλυκά
Servings 4 μερίδες

Ingredients
  

Για την κρέμα

  • 2 κούπες φρέσκο γάλα
  • 2 κ.σ. νισεστέ
  • 2 κ.σ. ριζάλευρο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 5 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 βανιλίνη
  • 1 αυγό
  • 1 κρόκος αυγού

Για το φύλλο

  • 400 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • 5 γρ. αλάτι
  • 300 ml. χλυαρό νερό
  • 10 γρ. psyllium husk
  • 10 γρ. ξανθάνη
  • 60 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 150 γρ. βούτυρο λιωμένο για το ράντισμα του φύλλου

Instructions
 

Για την κρέμα

  • Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε 1 1/2 κούπα γάλα, τη ζάχαρη και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά.
  • Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύουμε τη 1/2 κούπα γάλα που κρατήσαμε, το νισεστέ, το ριζάλευρο και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μας, τα προσθέτουμε στο κατσαρολάκι με το γάλα και τη ζάχαρη που ήδη έχουμε βάλει πάνω στη φωτιά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Δυναμώνουμε τη φωτιά μας και συνεχίσουμε να ανακατεύουμε για να μην κολλήσει η κρέμα μας στην κατσαρόλα.
  • Μόλις αρχίζει να βράζει και να δένει, αφαιρούμε την κατσαρόλα μας από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια, το βούτυρο και τα αυγά αφού πρώτα τα έχουμε χτυπησει καλά.
  • Συνεχίσουμε να ανακατεύουμε έντονα, μέχρι να δέσει το μείγμα μας.
  • Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μπολ, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει καλά. Φροντίζουμε η μεμβράνη να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει κρούστα όση ώρα κρυώνει.

Για το φύλλο

  • Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε μαζί το φλοιό psyllium και 100 g  νερό. Μετά από περίπου 30-45 δευτερόλεπτα, θα σχηματιστεί ένα τζελ.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε το αλεύρι χωρίς γλουτένη, τη ζάχαρη, τη κόμμι ξανθάνης και το αλάτι.
  • Ανακατεύτε τα ξηρά υλικά μαζί μέχρι να ενωθούν καλά.
  • Προσθέστε το υπόλοιπο νερό, το βούτυρο και το psyllium gel.
  • Χρησιμοποιήστε μια λαστιχένια σπάτουλα ή μια ξύλινη κουτάλα για να ανακατέψετε όλα τα υλικά μαζί.
  • Μετά από λίγο η ζύμη θα αρχίσει να ενώνεται σε μια μπάλα. Μόλις συμβεί αυτό, πρέπει να ζυμώστε καλά το ζυμάρι με τα χέρια σας ή με το μίξερ.
  • Το ζυμάρι μας θα έχει κολλώδηςυφή και θα κολλάει στα χέρια, αλλά αυτό είναι που θέλουμε. Πρέπει νααντισταθείτε να προσθέσετε επιπλέον αλεύρι, αυτή η υφή είναι που θα μας δώσεικαι την ελαστικότητα που χρειαζόμαστε για να ανοίξουμε λεπτό φύλλο.
  • Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τη μεμβράνη και κόβουμε σε 2 κομμάτια. Πλάθουμε σε μπαλάκια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε επιπλέον 20 λεπτά να ξεκουραστούν.
  • Παίρνουμε τις δύο μπάλες ζύμης και τις ανοίγουμε σε μικρά δισκάκια. Τα απλώνουμε ανάμεσα σε λαδόκολλες, καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε 20 λεπτά να ξεκουραστούν.
  • Πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με αλεύρι και τοποθετούμε το ένα ζυμάρι. Ανοίγουμε απαλά περιμετρικά με έναν πλάστη. Κοιτάξτε πόσο λεπτό είναι το φύλλο που φαίνεται η σπάτουλα από κάτω του.
  • Ανα διαστήματα θα χρειαστεί να πασπαλίζουμε με αλεύρι και την πάνω πλευρά του φύλλου αλλά και την κάτω πλευρά, ανασηκώνοντας το με προσοχή.
  • Απλώνουμε το ⅓ από το βούτυρο και κόβουμε λωρίδες περιμετρικά του φύλλου για να σχηματίσουμε ένα παραλληλόγραμμο. Βάζουμε τις λωρίδες στο κέντρο του φύλλου.
  • Βάζουμε τη γέμιση στο κέντρο και κλείνουμε σαν φάκελο. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Ανοίγουμε τη δεύτερη ζύμη με τον ίδιο τρόπο και απλώνουμε το ⅓ από το λιωμένο βούτυρο.
  • Βάζουμε τη μπουγάτσα στο κέντρο του δεύτερου φύλλου με την ένωση προς τα κάτω. Πατάμε απαλά με τα χέρια μας για να μοιραστεί η κρεμα λίγο πιο καλά και τυλίγουμε το εξωτερικό φύλλο σαν φάκελο.
  • Αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο μας την μπουγάτσα μας.
  • Μεταφέρουμε σε ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-50 λεπτά
  • Σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
  • Επίσης, μπορούμε την μπουγάτσα πριν την ψήσουμε να την τυλίξουμε με λαδόκολλα και να την συντηρήσουμε στην κατάψυξη ώστε να την ψήσουμε κάποια άλλη στιγμή.
Keyword κρέμα, μπουγάτσα
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr
No ratings yet


Verified by MonsterInsights