07 Οκτ Χωριάτικο φύλλο χωρίς γλουτένη για πίτες: μυστικά και Tips
Από τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη οι πίτες έχουν την τιμητική τους και για να πετύχουν χρειάζονται το σωστό χωριάτικο φύλλο. Στην δική μας περίπτωση με μια παραλλαγή…δεν έχουν γλουτένη.
Αυτό μπορεί να δημιουργεί μια σχετική δυσκολία, αλλά για αυτό είμαι εδώ για να σας δείξω όλα τα μυστικά και tips για το σωστό χωριάτικο φύλλο χωρίς γλουτένη.
Στα συγκεκριμένα φύλλα έχω πραγματοποιήσει σκληρό “test drive” ώστε να είναι τέλεια στην γεύση, να μην τρίβονται, να είναι λεπτά και τραγάνα και κυρίως να μπορείς να τα φας ευχάριστα ακόμα και πέντε ημέρες μετά.
Όποιος τα δοκίμασε όχι μόνο δεν κατάλαβε ότι είναι χωρίς γλουτένη αλλά ενθουσιαστικέ με την νοστιμιά τους.
Δείτε εδώ συνταγές για πίτες χωρίς γλουτένη
Χωριάτικο φύλλο χωρίς γλουτένη για πίτες: μυστικά και Tips
Οδηγός Αγορών
Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
Ingredients
- 600 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη για όλες τις χρήσεις
- 3 κ.σ ελαιόλαδο
- 80 γρ. γάλα
- 1 αυγό
- 550 ml. νερό χλιαρό
- 1 κ.σ. ξύδι
- 1 κ.γ. αλάτι
- 15 γρ. ψύλλιο
- καλαμποκάλευρο ή ρυζάλευρο για το άνοιγμα
Instructions
- Σε ένα μπολάκι βάζουμε το ψύλλιο και 150 γρ. από το χλιαρό νερό, ανακατεύουμε και μετά από 30 δευτερόλεπτα θα σχηματιστεί ένα τζελ. Είναι και αυτό που θα μας δώσει την ελαστικότητα στο ζυμάρι μας.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακουβίτσα στην μέση.Βάζουμε το τζέλ ψύλλιου, που θα δώσει την ελαστικότητα που λείπει εξαιτίας της απουσίας της γλουτένης.Το αυγό το οποίο θα δώσει συνοχή στην ζύμη μας.Το γάλα, το αλάτι, το ελαιόλαδο που εκτός από γεύση θα κάνει το φύλλο μας τραγανό.Το ξύδι που επίσης θα δώσει έξτρα τραγανώτητα στο φύλλο.Και τέλος το υπόλοιπο νερό.
- Ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη μας να είναι ελαφρώς μαλακή και να κολλάει ελάχιστα στα χέρια.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον για μια ώρα. Είναι απαραίτητο το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί για να χαλαρώσει και να μπορέσουμε να το ανοίξουμε.
- Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια (χρησιμοποιώ καλαμποκάλευρο γιατί βοηθάει στο άνοιγμα του φύλλου), χωρίζουμε το ζυμάρι μας στη μέση και μετά κάθε μέρος το χωρίζουμε σε τρια ίσα μέρη.
- Κάθε κομμάτι το κάνουμε μπαλάκι.
- Παίρνουμε ένα ένα τα μπαλάκια και με τον πλάστη τα ανοίγουμε ελάχιστα σε μικρά πιτάκια. Τους βάζουμε αλεύρι και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο.
- Όπως είναι η στοίβα με τα πιτάκια μας τα αναποδογυρίζουμε ώστε το τελευταίο να έρθει πρώτο. Έτσι θα ξεκινήσουμε να ανοίγουμε τα φύλλα μας απο αυτό που έχει ξεκουραστεί περισσότερο.
- Αλευρώνουμε καλά την επιφάνεια μας και αρχίζουμε να ανοίγουμε το πρώτο φύλλο μας με τον πλάστη.
- Ξεκινάμε να ανοίγουμε το φύλλο από το κέντρο και τραβώντας τον πλάστη προς το μέρος μας απαλά. Έπειτα γυρίζουμε το φύλλο και κάνουμε το ίδιο και προς την άλλη πλευρά. Όσο το φύλλο μας ανοίγει και γίνεται πιο λεπτό, με τη βοήθεια του πλάστη στρέφουμε το φύλλο 90 μοίρες για να το ανοίξουμε και στις 2 άλλες πλευρές με τον ίδιο τρόπο, από το κέντρο προς τις άκρες.
- Προσπαθούμε να δώσουμε στο φύλλο το σχήμα του ταψιού μας (στρογγυλό ή παραλληλόγραμμο).
- Το φύλλο μας για να είναι σωστό θα πρέπει να έχει πάχος 2 χιλιοστών.
- Μην απογοητεύεστε αν δεν έχει το σωστό σχήμα ή στις άκρες είναι "κατσαρό", οφείλετε στην εν γένει έλλειψη της γλουτένης.
- Τα φύλλα μας θα πρέπει να είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από το ταψί μας ώστε να δημιουργήσουμε ωραία γυρίσματα στις άκρες.