13 Φεβ Λαγάνα χωρίς γλουτένη
Posted at 14:23h
in Vegan, Βασικό Συστατικό, Γεύματα, Ζύμες, Καθαρά Δευτέρα, Κατηγορίες Συνταγών, Νηστίσιμα, ΣΥΝΤΑΓΕΣ, Ταχίνι, Ψωμιά & Ζύμες

Φτιάξτε την καλύτερη λαγάνα χωρίς γλουτένη που έχετε φάει, με αυτή την εύκολη και γρήγορη συνταγή!
Δείτε το video και φτιάξτε φέτος μόνοι σας την αγαπημένη σας σπιτική και εύκολη λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα.
Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος (ψωμί), ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρή Δευτέρα, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “λάγανον”, μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.
Η λαγάνα αναφέρεται ως έδεσμα σε πολλά κείμενα της Αρχαιότητας. Ένα από αυτά είναι οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, όπου αναφέρεται η φράση λαγάνα πέττετται δηλαδή λαγάνες γίνονται.
Μια θεωρία θέλει η λαγάνα να παρομοιάζεται με τον άρτο που κατανάλωσαν οι Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο, από τότε και μέχρι τη στιγμή που ο Χριστός ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Λαγάνα χωρίς γλουτένη
Οδηγός Αγορών
Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
Ingredients
- 500 ml νερό ζεστό, ιδανικά στους 40°C
- 1 φρέσκια μαγιά Δείτε πως να ενεργοσποιήσετε σωστά τη μαγιά
- 1 κ.γ. σκόνη ψύλλιου Δείτε εδώ τί είναι το ψύλλιο
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 500 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη έτοιμο μείγμα για ψωμί
- 1 κ.σ. ταχίνι
- σουσάμι για το πασπάλισμα
- ελαιόλαδο για το πλάσιμο
Instructions
- Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε τη μαγιά, με λίγη ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό.Αφήνουμε για 10 λεπτά να φουσκώσει και να αφρίσει η επιφάνεια
- Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το ψύλλιο, το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το υπόλοιπο νερό (χλιαρό, προσοχή όχι καυτό), το ταχίνι και ζυμώνουμε καλά.Η ζύμη μας θα είναι μαλακή και θα κολλάει στα χέρια.
- Την τυλίγουμε σε μπάλα και την τοποθετούμε σε λαδωμένο μπολ σκεπασμένη σε ζεστό μέρος, για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Τοποθετούμε τη ζύμη μας σε λαδωμένη επιφάνεια και με λαδωμένα χέρια κάνουμε διπλώματα.
- Στρώνουμε την ζύμη μας σε λαδωμένο ταψί στο χαρακτηριστικό σχήμα της λαγάνας και με τα δάχτυλα μας κάνουμε βαθουλώματα.
- Σκεπάζουμε το ταψί μας και αφήνουμε τη ζύμη μας να φουσκώσει για μισή ώρα.
- Με ένα πινέλο αλείφουμε νερό σε όλη την επιφάνεια της λαγάνας.
- Ρίχνουμε μπόλικο σουσάμι.
- Με τα δάχτυλα, κάνουμε βαθιές δαχτυλιές στη λαγάνα μέχρι κάτω.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 40 λεπτά.
- Όταν τις βγάλουμε από το φούρνο, καυτές όπως είναι τις αφήνουμε σε σχάρα να τραβήξουν την υγρασία τους για να παραμείνουν τραγανές.
Video
Nutrition
Nutrition Facts
Λαγάνα χωρίς γλουτένη
Amount per Serving
Calories
2468
% Daily Value*
Fat
79
g
122
%
Saturated Fat
11
g
69
%
Polyunsaturated Fat
16
g
Monounsaturated Fat
46
g
Sodium
420
mg
18
%
Potassium
245
mg
7
%
Carbohydrates
414
g
138
%
Fiber
12
g
50
%
Sugar
2
g
2
%
Protein
33
g
66
%
Vitamin A
5
IU
0
%
Vitamin C
0.04
mg
0
%
Calcium
508
mg
51
%
Iron
8
mg
44
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr