01 Ιούλ Κουλούρι Θεσσαλονίκης χωρίς γλουτένη
Posted at 10:50h
in Vegan, Βασικό Συστατικό, Γεύματα, Ζύμες, Κατηγορίες Συνταγών, Νηστίσιμα, Παιδικά Γεύματα, Πρωινό, Σνάκς, ΣΥΝΤΑΓΕΣ, Ψωμί, Ψωμιά & Ζύμες
Τί να πει κανείς για το κουλούρι Θεσσαλονίκης, κλασικό, αγαπημένο, γεμάτο αναμνήσεις και ταυτόχρονα μοντέρνο.
Έχει συνοδεύσει τα μαθητικά μας πρωινά, τα φοιτητικά μας ξυπνήματα αλλά και λίγο αργότερα το κολατσιό μας
τρέχοντας να προλάβουμε για την δουλειά συνοδεία με λίγες γουλιές καφέ και ίσως και ένα κομμάτι τυρί.
Το τέσταρα πολύ αυστηρά… η γεύση ίδια με το κλασσικό κουλούρι, η υφή φανταστική και την επόμενη ημέρα αν το βάλετε σε ένα σακουλάκι
παραμένει μαλακό και πεντανόστιμο.
Το αγαπημένο μας σνακ είναι χωρίς γλουτένη είναι γεγονός και πολύ εύκολο να το φτιάξετε.

Κουλούρι Θεσσαλονίκης χωρίς γλουτένη
Οδηγός Αγορών
Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
Ingredients
- 6 γρ. ξηρή μαγιά
- 20 γρ. ζάχαρη
- 320 ml. νερο ζεστό
- 12 γρ. psyllium husk
- 300 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη για ψωμί
- 8 γρ. ξανθάνη
- 5 γρ. αλάτι
- σουσάμι
- 4 κ.σ. νερό
- 1 κ.σ. μέλι
Instructions
- Σε ένα μπολάκι βάζουμε 200 ml. ζεστό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 10 λεπτά στην άκρη για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Σε ένα άλλο μπολάκι βάζουμε το psyllium με 120 ml. ζεστό νερό και ανακατεύουμε. Σε 40 δευτερόλεπτα θα δημιουργηθεί ένα τζελ.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και την ξανθάνη και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και το τζέλ psyllium και ζυμώνουμε με τον γάντζο. Μπορείτε να ζυμώσετε και με τα χέρια, η διαφορά είναι ότι το ζύμωμα με το μίξερ δίνει πιο απαλή ζύμη.
- Μόλις η ζύμη μας μαζευτεί στο γάντζο, είναι έτοιμη. Η ζύμη μας θα είναι μαλακή και θα κολλάει, μην προσθέσετε άλλο αλεύρι, χρειαζόμαστε αυτήν την υφή.
- Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να διπλασιάσει η ζύμη τον ογκό της.
- Επειδη η ζύμη μας είναι μαλακή και κολλάει ελαφρώς ίσως χρειαστεί λίγο αλεύρι για να φτιάξουμε τα κουλούρια μας.
- Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 6 ίσα κομμάτια περίπου 100γρ. το καθένα.
- Φτιάχνουμε μπαστούνια 40-45 εκ. και κλείνουμε σε στρογγυλό σχήμα.Το πόσο μήκος θα έχει το κάθε μπαστούνι προσδιορίζει και το πόσο παχύ ή λεπτό θα είναι το κουλούρι σαν τελικό αποτέλεσμα. Μπορείτε να πειραματιστείτε ανάλογα με την προτίμηση σας.
- Τοποθετούμε κάθε κουλούρι που φτιάχνουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
- Σε ένα κατσαρολάκι που να χωράει το κουλούρι μας, βάζουμε το νερό και το μέλι και τα ζεστένουμε ελαφρά για να λιώσει το μέλι.
- Βάζουμε ένα ένα το κουλούρι στο κατσαρολάκι μας με το νερόμελο και πολύ γρήγορα το γυρίζουμε και από τις δυο πλευρές.
- Σε ένα πιάτο έχουμε βάλει μπόλικο σουσάμι. Μόλις βουτύξουμε το κουλούρι στο νερόμελο το περνάμε από του σουσάμι και από τις δυο πλευρές για να κολήσει πάνω του μια γενναία ποσότητα από σουσάμι.
- Τα ξανατοποθετούμε στο ταψί με τη λαδόκολλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, για 30-45 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο.
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr