Φανουρόπιτα χωρίς γλουτένη με 9 υλικά

Φανουρόπιτα χωρίς γλουτένη με 9 υλικά

0

 

Συνταγή εγγύηση, που δεν τρίβεται και δεν λασπώνει!

Η φανουρόπιτα είναι παραδοσιακή γλυκιά νηστίσιμη πίτα με τη μορφή κέικ και προσφέρεται ανήμερα στην ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου, οπότε και η πίτα δίνεται στους πιστούς σαν ευλογία.

Οι πιστοί ζητούν με την προσφορά της πίτας τη «φανέρωση» αντικειμένων ή ανθρώπων ή γενικά να βρουν κάτι που ψάχνουν.

Η πίτα σύμφωνα με την παράδοση είναι για την συγχώρεση της μητέρας του Αγίου Φανουρίου, που ήταν μια αμαρτωλή γυναίκα πολύ σκληρή με τους φτωχούς.

Τα υλικά πρέπει κατά την παράδοση να είναι μονός αριθμός, εφτά, εννιά ή έντεκα και να είναι όλα νηστίσιμα.

Όταν ψηθεί η φανουρόπιτα, οι ευσεβείς την πηγαίνουν στην εκκλησία να διαβαστεί και μετά τη μοιράζουν.

Αρχικά πρέπει να μοιράσουν τουλάχιστον επτά κομμάτια έξω από την εκκλησία.

Την υπόλοιπη μπορούν να την πάρουν στο σπίτι, για να τη μοιράσουν στα μέλη της οικογένειας, σε γείτονες και φίλους.

 

Φανουρόπιτα χωρίς γλουτένη με 9 υλικά

Οδηγός Αγορών

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Add to Shopping List
Prep Time 10 mins
Cook Time 1 hr
Course Γλυκά
Servings 12 μερίδες

Ingredients
  

  • 280 γρ. σπορέλαιο
  • 380 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. αλέυρι που φουσκώνει μόνο του χωρίς γλουτένη
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. κανέλλα
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο
  • 100 γρ. σταφίδες
  • ½ κ.γ. ξανθάνη
  • Άχνη ζάχαρη για το στόλισμα

Instructions
 

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, την ζάχαρη, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και το χυμό πορτοκαλίου στον οποίο έχουμε λιώσει τη μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το αλέυρι μας κοσκινισμένο και την ξανθάνη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε ελαφρά.
  • Σε μια φόρμα ή ένα ταψάκι περίπου 22-24 εκ., το οποίο το έχουμε λαδώσει και αλευρώσει, βάζουμε το μείγμα μας.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 60 λεπτά.
  • Δεν ανοίγουμε τον φούρνο ενδυάμεσα γιατί θα κάτσει η πίτα μας και δεν θα φουσκώσει.
  • Ελέγχουμε με το μαχαίρι μας αν έχει ψηθεί, ξεφουρνίζουμε και αφείνουμε να κρυώσει καλά πριν την στολίσουμε
  • Στολίζουμε, πασπαλίζοντας με άχνη ζάχαρη.

Video

Notes

Μια ιδέα είναι να κάνεται περίτεχνα σχέδια χρησιμοποιώντας ως στένσιλ τα κλασικά πλεκτά πετσετάκια της γιαγιάς.
Keyword νηστίσιμα, φανουρόπιτα
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr
5 from 1 vote