25 Μάι Burger χωρίς γλουτένη
Posted at 18:14h
in Party Menu, Βασικό Συστατικό, Γεύματα, Γρήγορα Πιάτα, Κατηγορίες Συνταγών, Κιμάς, Πίτσα - Burgers - Σάντουιτς, ΣΥΝΤΑΓΕΣ, Ψωμί
Τα burger συνοδεύουν «μεγάλες στιγμές», θέλεις τους αγώνες ποδοσφαίρου, θέλεις το πάρτι ή την προσωπική μας λιγούρα…αυτά είναι παρόν.
Μπορείτε να έχετε σπιτικά πεντανόστιμα burger χωρίς γλουτένη, όποτε εσείς επιθυμείτε.
Μπορείτε να φτιάξετε λίγα παραπάνω ψωμάκια και να τα συντηρήσετε στην κατάψυξη.
Επίσης και με τα μπιφτέκια μπορείτε να κάνετε το ίδιο.
Κάποια στιγμή που θα φτιάξετε μπιφτέκια, πριν τα ψήσετε τυλίξτε τα με αλουμινόχαρτο και συντηρήστε τα στην κατάψυξη.
Έτσι σε λίγα μόνο λεπτά θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα και gluten free burger που έχετε φάει ποτέ!
Burger χωρίς γλουτένη
Οδηγός Αγορών
Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
Ingredients
Για τα ψωμάκια Burger
- 236 ml γάλα ζεστό
- 10 γρ. ζάχαρη
- 9 γρ. μαγιά χωρίς γλουτένη
- 375 γρ. αλεύρι για ψωμί χωρίς γλουτένη
- 5 γρ. αλάτι
- 1 αυγό
- 75 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 2 κ.σ σπορέλαιο
- 1 κρόκος αυγού για την επικάλυψη
- 1 κ.σ. σουσάμι προεραιτικά
Για τα μπιφτέκια
- μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 2 κρεμμύδια
- 2 αυγά
- 1 πιπεριά φλωρίνης φρέσκια (προεραιτικά)
- 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη
- πάπρικα
- 1 φ.κ. μαϊντανό
- 1 κ.γ. δυόσμος
Για το Burger
- 6 φέτες τυρί τσένταρ
- 1/4 φλ. μαγιονέζα
- 1/4 φλ. κέτσαπ
- 1/4 φλ. μουστάρδα
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές στρογγυλές φέτες
- 1 ντομάτα κομμένη σε στρογγυλές λεπτές φέτες
- φύλλα από iceberg
Instructions
Για τα ψωμάκια burger
- Σε ένα μπολάκι βάζουμε το γάλα, αφού πρώτα το έχουμε χλιάνει, τα 10 γρ. ζάχαρης, την μαγιά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι αφού το έχουμε κοσκινίσει, το αλάτι, το αυγό, και το βούτυρο λιωμένο.
- Μόλις ενεργοποιηθεί η μαγιά προσθέτουμε και το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύαμε καλά.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη μας σε αλευρωμένο πάγκο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε δημιουργώντας διπλώματα.
- Μπορεί να χρειαστεί μια κουταλιά από το σπορέλαιο για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρι μας κατά το ζύμωμα.
- Λαδώνουμε ένα μπολ ελαφρά και τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι μας.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσειη ζύμη μας.
- Μόλις η ζύμη μας φουσκώσει, με τα χέρια μας ξεφουσκώνουμε το ζυμάρι μας και το ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμα σχήμα με έναν πλάστη.
- Τυλίγουμε το ανοιχτό ζυμάρι μας σε ρολό και κόβουμε σε 6 ίσα τμήματα.
- Κάθε κομμάτι το κάνουμε μπαλάκι, αφού πρώτα κάνουμε μερικά διπλώματα προς τα μέσα.
- Τοποθετούμε τα μπαλάκια σε ένα ταψί που το έχουμε καλύψει με λαδόκολλα, σε απόσταση το ένα από το άλλο.
- Καλυπτουμε με ένα 2 ταψί, που να μην αγγίζει όμως τα ψωμάκια μας και τα αφήνουμε για περίπου μια ώρα να διπλασιάσουν τον όγκο τους.
- Αφού φουσκώσουν τα ψωμάκια μας , τα αλείφουμε με μείγμα από αυγό και γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για 20-30 λεπτά.
- Μόλις τα ψωμάκια μας ροδίσουν, ξεφουρνίζουμε και όπως είναι στο ταψι τα καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα για 10 λεπτά.
Για τα μπιφτέκια
- Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά.
- Με τη βοήθεια ενός multi τρίβουμε τα κρεμμύδια, την πιπεριά, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και αν θέλουμε προσθέτουμε και τα αυγά να χτυπηθούν μαζί.
- Μόλις το μείγμα είναι έτοιμο προσθέτουμε την σόδα ανακατεύουμε και το βάζουμε και αυτό στο μπολ με τον κιμά.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, το λάδι και την βρασμένη πατάτα, αφού πρώτα την έχουμε λιώσει καλά με ένα πιρούνι.
- Ζυμώνουμε πολύ καλά, για να αφρατέψει το μείγμα.
- Πλάθουμε 6 μπιφτέκια περίπου 10 εκ. διάμετρο και τα πατάμε να γίνουν πλατιά.
- Ψήνουμε στην γκριλιέρα ή το σχαροτήγανο με ελάχιστο ή καθόλου λάδι.
Για τη συρναμολόγιση του burger
- Κόβουμε τα ψωμάκια στην μέση κατά μήκος και τα τοποθετούμε με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, στη σχάρα. Τα ψήνουμε μέχρι να φρυγανιστούν ελαφρά, 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό.
- Απλώστε μαγιονέζα και κέτσαπ στο κάτω μέρος του ψωμιού.
- Προσθέστε το μαρούλι, την ντομάτα, το μπιφτέκι, το τυρί κα το κρεμμύδι, με αυτήν τη σειρά.
- Σκεπάστε με το πάνω μέρος από το ψωμάκι και voilà... έτοιμα τα burger σας!
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr