Χριστόψωμο χωρίς γλουτένη

Χριστόψωμο χωρίς γλουτένη

0

 

Όλοι έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στις παραδόσεις μας, έτσι σας δίνω αυτήν την πεντανόστιμη συνταγή για Χριστόψωμο χωρίς γλουτένη!

Το Χριστόψωμο ή  «ψωμί του Χριστού» το φτιάχνουν, την παραμονή των Χριστουγέννων.

Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το Χριστόψωμο είναι ευλογημένο ψωμί. Το κόβουν ανήμερα τα Χριστούγεννα, ανταλλάσσοντας πολλές ευχές.

Απαραίτητος επάνω, χαραγμένος ο σταυρός. Γύρω – γύρω διάφορα διακοσμητικά σκαλιστά στο ζυμάρι ή πρόσθετα στολίδια.

Ανάλογα με την περιοχή αλλάζουν και οι συμβολισμοί της διακόσμησης.

 

Χριστόψωμο χωρίς γλουτένη

Οδηγός Αγορών

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Add to Shopping List
Prep Time 20 mins
Cook Time 35 mins
Χρόνος για το φούσκωμα 1 hr 30 mins
Course ψωμι
Servings 8 μερίδες
Calories 452 kcal

Ingredients
  

  • 500 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη για ψωμί
  • 1 φρέσκια μαγιά
  • 60 κ.σ. ζάχαρη
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. λιναρόσπορος σπασμένος
  • 400 ml. χλιαρό νερό
  • 15 γρ. γλυκάνισος
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • 50 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη

Για τη διακόσμηση

  • 130 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη για όλες τις χρήσεις
  • 20 ml. ελαιόλαδο
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 70 ml. νερό
  • 1 ολόκληρο καρύδι με το τσόφλι

Instructions
 

  • Ετοιμάζουμε τη μαγιά μας. Σε ένα μπολάκι βάζουμε την μαγιά, τη ζάχαρη και 100ml από το ζεστό νερό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Σε ένα μπρίκι βάζουμε τα 300 ml νερό και τον γλυκάνισο. Αφήνουμε να πάρει βράση το νερό, σουρώνουμε και αφήνουμε το νερό γλυκάνισου να κρυώσει μέχρι να γίνει χλιαρό.
    Με αυτόν τον τρόπο παίρνουμε τα αρώματα από τον γλυκάνισο χωρίς να είναι πολύ έντονος μέσα στη ζύμη μας και να έχει σκληρά σποράκια.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τον λιναρόσπορο, την κανέλα, τα καρύδια, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε την προετοιμασμένη μαγιά, το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο νερό γλυκάνισου και ζυμώνουμε καλά. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και να κολλάει στα χέρια.
  • Μεταφέρουμε την ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μια μεμβράνη για να μην στεγνώσει η ζύμη μας και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.
  • Φτιάχνουμε το ζυμαράκι το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε για την διακόσμηση.
    Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της διακόσμησης και φτιάχνουμε μια μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να φουσκώσει η ζύμη μας.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη της διακόσμησης σε 6 ίσα μέρη. Κάθε κομμάτι το διαμορφώνουμε σε κορδόνι.
    Ανά τρία κορδόνια φτιάχνουμε μια πλεξούδα.
    Τώρα που έχουμε δυο πλεξούδες τις βάζουμε πάνω στο χριστόψωμο μας σε σχήμα σταυρού και στο κέντρο τοποθετούμε το καρύδι. (Δείτε την διαδικασία στο video που ακολουθεί)
  • Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη για το χριστόψωμο μας, την πλάθουμε ελαφρά και την μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι (23εκ.) με λαδόκολλα στην βάση του ταψιού, πιέζοντας απαλά με τα χέρια μας να γεμίσει το ταψί.
  • Αφήνουμε τη ζύμη μας να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για μισή ώρα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 35-40λεπτά.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το χριστόψωμο μας να κρυώσει πάνω σε σχάρα.

Video

Nutrition

Nutrition Facts
Χριστόψωμο χωρίς γλουτένη
Amount per Serving
Calories
452
% Daily Value*
Fat
 
18
g
28
%
Saturated Fat
 
2
g
13
%
Polyunsaturated Fat
 
4
g
Monounsaturated Fat
 
10
g
Sodium
 
64
mg
3
%
Potassium
 
57
mg
2
%
Carbohydrates
 
70
g
23
%
Fiber
 
3
g
13
%
Sugar
 
8
g
9
%
Protein
 
6
g
12
%
Vitamin A
 
7
IU
0
%
Vitamin C
 
0.5
mg
1
%
Calcium
 
31
mg
3
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword χριστόψωμο, ψωμι
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr
No ratings yet