Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
Ξεκινάμε να ενεργοποιήσουμε την μαγιά μας.Σε ενα μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το ζεστό νερό.Ανακατεύουμε να λιώσει η μαγιά και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ενεργοποιηθεί η μαγιά μας για 15 λεπτά.Βρείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για την σωστή ενεργοποίηση της μαγιάς.
Για την ζύμη
Σε ένα μπολ βάζουμε το ζεστό γάλα με την ζάχαρη και ανακατεύουμε για να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών και ανακατεύουμε.
Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το ξύσμα λεμονιού , το μέλι, το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το μείγμα με τα αρωματικά μας στο μείγμα με το γάλα και ανακατεύουμε.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, την ξανθάνη, το μείγμα με τα υγρά υλικά, το ζελέ ψυλλίου (ανακατεύουμε το ψύλλιο με τα 100γρ. νερό), το ξύδι, το προζύμι μας και ανακτεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας και να δημιουργηθεί μια πολύ μαλακή ζύμη που θα κολλάει στα χέρια.
Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμετο μαλακωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στην ζύμη μας.
Σκεπάζουμε το μπόλ μας με μια μεμβράνη και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Για την φόρμα ψησίματος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε τις ειδικές φόρμες panettone είτε να φτιάξετε μια φόρμα με λαδόκολλα και ένα στρογγυλό τσέρκι.
Αφού φουσκώσει η ζύμη μας την τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, κάνουμε μερικά διπλώματα, την ανοίγουμε με τα χέρια μας και ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια τις σταγόνες σοκολάτας ή σταφίδες ή γλασαρισμένα κομματάκια φρούτων.
Κλείνουμε την ζύμη μας και ζυμώνουμε ελαφρά για να πάνε παντού οι σταγόνες σοκολάτας.
Μαζεύουμε την ζύμη μας σε μπάλα και την τοποθετούμε στην φόρμα μας.
Σκεπάζουμε την φόρμα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά να φουσκώσει.
Πριν το ψήσιμο βάζουμε λεπτά κομμάτια βουτύρου στην επιφάνεια της ζύμης μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180℃ για 40 λεπτά στις αντιστάσεις. Έπειτα αφαιρούμε την μεταλλική φόρμα (αν χρησιμοποιούμε), σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα αν το πάνω μέρος έχει πάρει χρώμα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 15 λεπτά.
Ελέγχουμε με ενα μαχαίρι αν έχει ψηθεί.
Βγάζουμε το panettone από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε.
Video
Nutrition
Nutrition Facts
Πανετόνε χωρίς γλουτένη | Gluten free Panettone
Amount per Serving
Calories
422
% Daily Value*
Fat
13
g
20
%
Saturated Fat
7
g
44
%
Trans Fat
0.3
g
Polyunsaturated Fat
1
g
Monounsaturated Fat
3
g
Cholesterol
87
mg
29
%
Sodium
73
mg
3
%
Potassium
92
mg
3
%
Carbohydrates
73
g
24
%
Fiber
1
g
4
%
Sugar
24
g
27
%
Protein
5
g
10
%
Vitamin A
353
IU
7
%
Vitamin C
2
mg
2
%
Calcium
63
mg
6
%
Iron
0.2
mg
1
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.