30 Ιούλ Ψωμί από ρύζι στο μπλέντερ χωρίς γλουτένη και λακτόζη
Το πιο απίθανο ψωμί που υπάρχει! Είναι super εύκολο στην παρασκευή του, πεντανόστιμο, με απροσδόκητα αφράτη ψίχα και τραγανή κόρα. Το φτιάχνεται με υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι, είναι πολύ οικονομικό και πετυχαίνει 100%.
Είναι κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στην γλουτένη και τη λακτόζη. Έχει μεγάλη θρεπτική αξία, αφού είναι πλούσιο σε ενέργεια, πρωτεΐνη, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β κ.α.
Θα χρειαστείτε ρύζι…ναι καλά καταλάβατε….ρύζι, όποιο ρύζι θέλετε εσείς, νερό, μαγιά, λάδι, αλάτι, ζάχαρη….και ένα μπλέντερ!
Μα καλά μπλέντερ; Τί ψωμί είναι αυτό που το φτιάχνουμε στο μπλέντερ…; Και σας απαντώ…το πιο τέλειο και εύκολο ψωμί που έχετε δοκιμάσει!
Διαβάστε τη συνταγή και ανακαλύψτε και εσείς όλα τα μυστικά για αυτό το ψωμί.
Δείτε εδώ συνταγές για ψωμί χωρίς γλουτένη
Ψωμί από ρύζι στο μπλέντερ χωρίς γλουτένη και λακτόζη
Οδηγός Αγορών
Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
Ingredients
- 500 γρ. ρύζι της αρεσκία σας
- 1/2 ποτήρι νερό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ηλιέλαιο
- 1 κ.σ. αλάτι
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
Instructions
- Ξεπλένουμε το ρύζι μας 1-2 φορές με άφθονο νερό.
- Βάζουμε το ρύζι μας σε ένα μπολ με νερό τόσο ώστε να το σκεπάζει καλά και το αφήνουμε για 2-3 ώρες να φουσκώσει.Μυστικό 1. : Εγώ το άφησα όλο το βράδυ, απορροφάει περισσότερο νερό και γίνεται ακόμα πιο τέλειο. Αν όμως βιάζεστε μπορείτε να το μουλιάσετε για 2 ώρες.
- Στραγγίζουμε το ρύζι μας και το βάζουμε στο μπλέντερ.
- Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά μας, το νερό, το λάδι, τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη και πολτοποιούμε στο μπλέντερ για 1-2 λεπτά.Μυστικό 2. : Αυτό το σημείο θέλει λίγη προσοχή, καθώς το μπλέντερ ανεβάζει την θερμοκρασία του μείγματος μας. Αν έχουμε θερμόμετρο κουζίνας καλό είναι να μετράμε τη θερμοκρασία του μείγματος μας ώστε να μην ξεπεράσει τους 40°C γιατί θα καταστρέψουμε τη μαγιά μας.
- Το μείγμα μας πρέπει να είνα ιένας παχύς χηλός με ελαφρός κολλώδη υφή. Τσεκάρετε το μείγμα σας και αν έχει γίνει πολύ σφιχτό θα χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό ώστε να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
- Αλείφουμε μια φόρμα με λίγο λάδι και αλέυρι και βάζουμε μέσα το μείγμα μας. Να έχετε υπόψιν σας ότι στο φούσκωμα το μείγμα θα διπλασιάσει τον όγκο του όποτε πρέπει να έχει περιθώρια η φόρμα.Αν η φόρμα σας δεν είναι αντικολλητική, καλύψτε την με λαδόκολλα για να μην κολλήσει το μείγμα.
- Βάζουμε το μείγμα στη φόρμα. Χτυπάμε ελαφρά 1-2 φορές για να φύγουν τυχών φουσκάλες και να ομαλοποιηθεί το μείγμα και ψεκάζουμε το μείγμα μας με λίγο νερό για να μην ξεραθεί.
- Σκεπάζουμε με ένα καπάκι που δεν θα εφάπτετε με τη φορμα ώστε να αφήνει περιθώριο στο μείγμα μας να φουσκώσει.Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο μπολ ως καπάκι.
- Αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο του. Αυτή η διαδικασία απαιτεί λιγότερο από 1 ώρα.
- Αν θέλετε μπορείτε να το πασπαλισετε με λίγο σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, στη μέση για περίπου 40 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο. Θα δείτε να παίρνει ένα ωραίο χρυσό χρώμα.Μυστικό 3.: Κατά την ώρα που το ψήνετε βάλτε ένα ταψάκι με νερό, θα το βοηθήσει να γίνει πιο τραγανό.
- Εύκολο...; Απίστευτα εύκολο και με εγγυημένη επιτυχία και από γεύση....Φανταστικό!!!!
Notes
Nutrition