23 Μάι Φύλλο κρούστας χωρίς γλουτένη
To φύλλο κρούστας χωρίς γλουτένη είναι ένα όνειρο (τουλάχιστον για εμένα ήταν μεγάλο όνειρο) που μπορεί γίνει πραγματικότητα πολύ απλά και μόνο με δυο απλά υλικά.
Το μόνο που χρειάζεται αυτό το φύλλο κρούστας για να γίνει μαγικό, είναι υπομονή και τρόπο…χωρίς κόπο!
Η διαδικασία επίσης είναι απλή και θα μπορούσα να πω και διασκεδαστική. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φύλλα για όλων των ειδών τις πίτες, τα γλυκά ταψιού και φυσικά για παραδοσιακή πορτοκαλόπιτα.
Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τα γραμμάρια που σας δίνω ώστε το μείγμα που θα φτιάξετε να έχει τη σωστή σύσταση. Έτσι τα φύλλα θα είναι λεπτά και αέρινα.
Κάθε φορά που φτιάχνουμε ένα φύλλο το τοποθετούμε σε ένα πιάτο, βάζουμε από πάνω ένα κομμάτι λαδόκολλας για να μην κολλήσουνε μεταξύ τους τα φύλλα και καλύπτουμε με ένα νάιλον. Ακολουθούμε αυτήν την διαδικασία για να μην ξεραθούν τα φύλλα μας και γίνουν έθρυπτα.
Όπως θα δείτε στο βίντεο, τα φύλλα είναι πολύ λεπτά και ταυτόχρονα έχουν μεγάλη ελαστικότητα. Αυτό οφείλετε στην ξανθάνη, η οποία έχει την ιδιότητα να δρα ως συνδετικό.
Επίσης μπορείτε να φτιάξετε επιπλέον φύλλα και να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη, έτσι θα έχετε ανά πάσα στιγμή έτοιμα φύλλα για τις υπέροχες δημιουργίες σας.
Δείτε εδώ πως να φτιάξετε γαλακτομπούρεκο χωρίς γλουτένη
Φύλλο κρούστας χωρίς γλουτένη
Οδηγός Αγορών
Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
Ingredients
- 400 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη για όλες τις χρήσεις.
- 1560 γρ. νερό
- ½ κ.γ. ξανθάνη
- ⅓ κ.γ. αλάτι
Instructions
- Σε ένα μπόλ βάζουμε το νερό, το αλάτι και ανακατεύουμε να διαλυθεί το αλάτι.
- Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινίζοντας το. Το κοσκίνισμα θα μας δώσει πιο αέρινο αποτέλεσμα.
- Προσθέτουμε την ξανθάνη και ανακατεύουμε καλά.Το μείγμα μας θα πρέπει να είναι αρκετά αραιό.
- Περνάμε το μείγμα μας από ένα σουρωτήρι για να κρατήσει τυχών σβόλους. Έτσι το φύλλο μας θα είναι φίνο.
- Για το ψήσιμο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή μια αντικολλητική πλάκα για κρέπες. Εγώ χρησιμοποιώ την κρεπιέρα μου.
- Βάζουμε το τηγάνι μας στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά ή ανάβουμε την κρεπιέρα στην μεσαία σκάλα θερμότητας.
- Με ένα πινέλο σιλικόνης αλείφουμε την επιφάνεια του τηγανιού μέχρι να καλυφτεί. Μπορεί να χρειαστεί να περάσετε ξανά την επιφάνεια ώστε να μην υπάρχουν κενά και η καλυπτικότητα να είναι ομοιόμορφη.
- Τώρα που απλώσαμε ομοιόμορφα το μείγμα, μπορούμε να δυναμώσουμε την ένταση της θερμοκρασίας για να ψηθεί το φύλλο μας γρήγορα.Καταλαβαίνουμε ότι είναι ψημένο όταν έχει ασπρίσει σε όλη την επιφάνεια και ξεκολλάει από τις άκρες.
- Θα χρειαστεί να αυξομειώνετε την θερμοκρασία σας για ένα τέλειο αποτέλεσμα. Αναλυτικότερα: Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία όταν αλείφουμε το μείγμα στην επιφάνεια μας, ώστε να υπάρχει ομοιόμορφη κάλυψη και δυναμώνουμε την θερμοκρασία κατά την διάρκεια του ψησίματος.
- Αφαιρούμε το φύλλο από το τηγάνι ή την κρεπιέρα και το τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Βάζουμε από πάνω ένα κομμάτι λαδόκολλας για να μην κολλήσουνε μεταξύ τους τα φύλλα και καλύπτουμε με ένα νάιλον. Ακολουθούμε αυτήν την διαδικασία για να μην ξεραθούν τα φύλλα μας και γίνουν έθρυπτα.
- Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το μείγμα μας.
- Χρησιμοποιούμε τα φύλλα άμεσα για μια ωραία πίτα ή ένα σιροπιαστό γλυκό.Αν δεν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε άμεσα, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη.