Ελιόψωμο χωρίς γλουτένη με προζύμι

Ελιόψωμο χωρίς γλουτένη με προζύμι

0

 

Τίποτα δεν ξεπερνά ένα φρεσκοψημένο σπιτικό ψωμί – και αυτό το ελαιόψωμο χωρίς γλουτένη είναι απά το αγαπημένο μου και είμαι σίγουρη ότι θα το αγαπήσετε και εσείς.

Από την τραγανή, χρυσαφένια κρούστα του μέχρι την αφράτη ψίχα του! Και το πιο σημαντικό δεν τρίβεται.

Το ελαιόλαδο και μια γενναιόδωρη ποσότητα ελιών στη ζύμη δίνουν μια φανταστική γεύση και είναι εγγυημένης επιτυχίας. Και είναι και vegan!

Διατήρησα τις γεύσεις αρκετά απλές, προσθέτοντας μόνο λίγο ελαιόλαδο και ψιλοκομμένες ελιές. Ωστόσο, μπορείτε εύκολα να παίξετε με διάφορα βότανα και μπαχαρικά,

όπως σκόρδο σε σκόνη, αποξηραμένη ρίγανη, δεντρολίβανο, πιπέρι καγιέν, καπνιστή πάπρικα… οι επιλογές είναι σχεδόν ατελείωτες.

 

Ελιόψωμο χωρίς γλουτένη με προζύμι

Οδηγός Αγορών

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Add to Shopping List
Prep Time 30 mins
Cook Time 55 mins
Διαδικασία φουσκώματος 3 hrs
Course ψωμι
Servings 1 καρβέλι

Ingredients
  

Για το προζύμι

  • 100 γρ. φυσικό προζύμι χωρίς γλουτένη οδηγίες θα βρείτε πιο κάτω
  • 150 γρ. αλεύρι για ψωμί χωρίς γλουτένη
  • 250 ml. νερό εμφιαλωμένο ή από φίλτρο

Για το ελιόψωμο

  • 200 γρ. αλεύρι για ψωμί χωρίς γλουτένη
  • 100 γρ. αλεύρι για πίτσα χωρίς γλουτένη
  • 20 γρ. psyllium husk
  • 390 ml νερό χλιαρό
  • κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 135 γρ. ελιές της αρεσκίας σας χωρίς κουκούτσι και κομμένες σε μικρά κομμάτια

Instructions
 

Ανάπιασμα

  • Για να χρησιμοποιήσουμε το προζύμι που έχουμε στο ψυγείο πρέπει να το ενεργοποιήσουμε ξυπνώντας το.
  • Από το προηγούμενο βράδυ το βγάζουμε από το ψυγείο και το αφήνουμε 1 με 2 ώρες να αποκτήσει θερμοκρασία δωμάτιου.
  • Έπειτα, το βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε 150 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη για ψωμί και 250 γρ. χλιαρό νερό.
  • Τα ανακατεύουμε καλά, δημιουργώντας πάλι ένα χυλό.
  • Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος όλο το βράδυ (8-10 ώρες).
  • Την επόμενη μέρα το προζύμι μας έχει φουσκώσει και είμαστε έτοιμοι για να ζυμώσουμε το ψωμί μας.

Για το ελιόψωμο

  • Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το φλοιό ψύλλιο και 240ml (1 φλιτζάνι) χλιαρό νερό. Μετά από περίπου 15-20 δευτερόλεπτα, θα σχηματιστεί ένα τζελ.
  • Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι (κοσκινισμένο), το προζύμι, το λάδι, το αλάτι και το τζελ ψύλλιο.
  • Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει λεία και να αρχίσει να απομακρύνεται από τα πλαϊνά του μπολ, περίπου 5-10 λεπτά. Η ζύμη μας θα είναι μαλακή και θα κολλάει στα χέρια αλλά αυτό ακριβώς θέλουμε ως αποτέλεσμα.
  • Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει 1-2 ώρες.
  • Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίξτε την μέχρι να έχει πάχος περίπου 1,5 εκ.
  • Διασκορπίστε τις χοντροκομμένες ελιές ομοιόμορφα στη ζύμη και στη συνέχεια τυλίξτε την σε ρολό, έτσι ώστε όλες οι ελιές να κλειστούν πλήρως από τη ζύμη.
  • Δώστε στη ζύμη σχήμα καρβελιού ζυμώνοντας ελαφρά. Αυτό θα βοηθήσει να κατανεμηθούν ομοιόμορφα οι ελιές σε όλο το ψωμί. Αν πέσουν κάποια κομμάτια ελιάς από τη ζύμη, απλώς πιέστε τα ξανά μέσα.
  • Τοποθετήστε τη ζύμη σας σε ένα στρογγυλό ταψάκι περίπου 20 εκ. με τοιχώματα.
  • Σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 45 λεπτά έως 1 ώρα.
  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 250°C, βάζετε ένα δοχείο με νερό στο κάτω μέρος και ψήνετε το ψωμί σας για 15 λεπτά.
  • Μετά τα 15 λεπτά, αφαιρέστε το κάτω ταψί με νερό από το φούρνο, μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200ºC και ψήστε για άλλα 40-45 λεπτά. Η
  • Το καρβελάκι μας θα πρέπει να έχει χρυσοκαφέ χρώμα και να έχει χάσει περίπου το 14% του βάρους του.

Notes

 
  1. Εδώ θα βρείτε οδηγίες για φυσικό προζύμι
  2. Το ζυμωτό ψωμί είναι εύκολο, το μόνο που θέλει είναι υπομονή, αλλά αξίζει τον κόπο και τον χρόνο!
Keyword ελιές, ελιόψωμο, προζύμι, ψωμι
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr
No ratings yet