Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
200γρ.φυσικό προζύμι χωρίς γλουτένηοδηγίες θα βρείτε πιο κάτω
300γρ.αλεύρι για ψωμί χωρίς γλουτένη
500γρ. νερό εμφιαλωμένο ή από φίλτρο
Για το ψωμί
400γρ.αλεύρι για ψωμί χωρίς γλουτένη
200γρ.αλεύρι για πίτσα χωρίς γλουτένη
300γρ.νερό χλιαρό
2κ.σ.ελαιόλαδο
2κ.γ.αλάτι
1κ.γ.ξανθάνη(προαιρετικά αν το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε δεν περιέχει)
προζύμι
Instructions
Ανάπιασμα
Για να χρησιμοποιήσουμε το προζύμι που έχουμε στο ψυγείο πρέπει να το ενεργοποιήσουμε ξυπνώντας το.
Από το προηγούμενο βράδυ το βγάζουμε από το ψυγείο και το αφήνουμε 1 με 2 ώρες να αποκτήσει θερμοκρασία δωμάτιου.
Έπειτα, το βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε 300 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη για ψωμί και 500 γρ. χλιαρό νερό.
Τα ανακατεύουμε καλά, δημιουργώντας πάλι ένα χυλό.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος όλο το βράδυ (8-10 ώρες).
Την επόμενη μέρα το προζύμι μας έχει φουσκώσει και είμαστε έτοιμοι για να ζυμώσουμε το ψωμί μας.
Ζύμωμα
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι (κοσκινισμένο), το προζύμι, το λάδι και το αλάτι, αφού πρώτα το έχουμε διαλύσει στο νερό.
Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη, να μαζευτεί σε μπάλα. Επειδή η ζύμη μας κολλάει στα χέρια και στο μπολ, ρίχνουμε στα τοιχώματα του μπολ λίγο ρυζάλευρο.
Σκεπάζουμε καλά τη λεκάνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί η ζύμη, περίπου για 2 ώρες.
Ξεφουσκώνουμε με τα χέρια τη ζύμη στον πάγκο μας, αφού πρώτα έχουμε πασπαλίσει με ρυζάλευρο,και κάνουμε διπλώματα από έξω προς τα μέσα.
Δίνουμε το σχήμα που επιθυμούμε και το βάζουμε σε ένα δοχείο για φουσκώσει. Το δοχείο πρέπει να το έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.
Σε αυτό το σημείο χαράζουμε, θα το βοηθήσει να φουσκώσει.
Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει, για 1-2 ώρες.
Το ταψί που θα ψήσουμε το ψωμί μας, το έχουμε βάλει για 1 τέταρτο στο φούρνο στους 200°C. Έπειτα τοποθετούμε το φουσκωμένο ψωμί μας στο ταψί μαζί με την λαδόκολλα.
Ραντίζουμε το ψωμί με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι (προαιρετικά).
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, κάτω κάτω, για περίπου 1 ώρα, να ροδίσει.