Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το πορτοκάλι και την κανέλα και αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά χωρίς να ξανά ανακατέψουμε.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Για τη ζύμη
Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το χυμό πορτοκαλιού αφού τον ανακατέψουμε με τη σόδα και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το baking powder και την ξανθάνη.
Προσθέτουμε το μείγμα με τα ξηρά υλικά στο μείγμα με τα υγρά και ανακατεύουμε ελαφρά ίσα ίσα να απορροφηθούν τα άλευρα.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο κλασικό τους σχήμα ή σε ότι σχήμα επιθυμείτε.
Με ένα πιρούνι κάνουμε ελαφριές τρυπούλες
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 30 λεπτά στον αέρα.
Μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο τα βάζουμε καυτά στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα.
Στη συνέχεια τα σουρώνουμε, τα τοποθετούμε σε πιατέλα που έχουμε βάλει μέλι και καρύδια και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.
Video
Notes
Για τα πιο τέλεια μελομακάρονα ακολουθήστε τις πιο κάτω οδηγίες
Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας υλικά
Δεν ανακατεύουμε πολύ τη ζύμη για να μην κορδώσει και σφίξει
Δεν φτιάχνουμε μεγάλες δόσεις για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε καλύτερα τα υλικά μας και το ζύμωμα.
Χρησιμοποιούμε τη ζύμη άμεσα καθώς περιέχει σόδα.
Ψήνουμε ένα ταψί κάθε φορά.
Το σιρόπι που μας περισσεύει το κρατάμε σε ένα βάζο για να το χρησιμοποιήσουμε ξανά.
Nutrition
Nutrition Facts
Μελομακάρονα χωρίς γλουτένη της Άννας
Amount per Serving
Calories
273
% Daily Value*
Fat
10
g
15
%
Saturated Fat
1
g
6
%
Polyunsaturated Fat
0.5
g
Monounsaturated Fat
8
g
Sodium
28
mg
1
%
Potassium
28
mg
1
%
Carbohydrates
48
g
16
%
Fiber
2
g
8
%
Sugar
34
g
38
%
Protein
2
g
4
%
Vitamin A
15
IU
0
%
Vitamin C
4
mg
5
%
Calcium
23
mg
2
%
Iron
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.