Go Back Email Link
+ servings

Γλυκό ρολό καρύδας

Οδηγός Αγορών

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Add to Shopping List
Prep Time 1 hour 15 minutes
Cook Time 12 minutes
Course Γλυκά
Servings 10 μερίδες

Ingredients
  

Για το παντεσπάνι

  • 4 αυγά
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 βανιλίνη
  • 40 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη
  • 50 γρ. αλεύρι καρύδας
  • ¾ κ.γ. ξανθάνη
  • ½ κ.γ. baking powder
  • ½ κ.γ. σόδα
  • ¼ κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση

  • 400 γρ. μαρμελάδα φράουλα

Για την επικάλυψη

  • 100 γρ. κουβερτούρα
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. γάλα
  • 5 γρ. κακάο χωρίς γλουτένη
  • 5 γρ. βούτυρο
  • 80 γρ. τριμμένη καρύδα

Instructions
 

Για το παντεσπάνι

  • Χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χτυπήστε τα αυγά και τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσει και να τριπλασιαστούν περίπου σε όγκο. Αυτό θα πρέπει να διαρκέσει περίπου 5-7 λεπτά σε μια ρύθμιση υψηλής ταχύτητας.
  • Προσθέστε τη βανίλια και το λιωμένο βούτυρο και χτυπήστε για λίγο μέχρι να ομογενοποιηθούν
  • Σε ένα ξεχωριστό μπολ, κοσκινίστε μαζί το αλεύρι χωρίς γλουτένη, το αλεύρι καρύδας, την κόμμι ξανθάνης, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι
  • Προσθέστε τα ξηρά υλικά στο μείγμα των αυγών και ανακατέψτε ελαφρά για περίπου 15-30 δευτερόλεπτα μέχρι να μην μείνουν σβώλοι από αλεύρι.
  • Στρώστε ένα ταψί (25x38cm) με λαδόκολλα/χαρτί ψησίματος. Αλείφουμε ελαφρά τη λαδόκολλα και τα πλαϊνά του ταψιού με σπορέλαιο (μπορείτε να το ψεκάσετε και με αντικολλητικό σπρέι ψησίματος).
    Συμβουλή: Λαδώνοντας το λαδόκολλα διασφαλίζετε ότι το ψημένο παντεσπάνι θα απελευθερωθεί ομαλά από αυτό χωρίς να κολλήσει.
  • Μεταφέρετε το μείγμα στο στρωμένο ταψί και απλώστε το σε μια ομοιόμορφη στρώση. Μπορείτε να το χτυπήσετε μερικές φορές στον πάγκο για να το κάνετε τέλεια επίπεδο και επίσης για να απαλλαγείτε από τυχόν εγκλοβησμένο αέρα.
  • Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για περίπου 12 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει, να γίνει απαλό και σπογγώδες στην αφή. Με μια οδοντογλυφίδα ελένξτε αν έχει ψηθεί (να βγει καθαρή η οδοντογλυφίδα).
  • Αμέσως το βγάζετε από τον φούρνο, σκεπάζετε το ταψί με ένα μεγάλο φύλλο αλουμινόχαρτου. Αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
    Συμβουλή: Η κάλυψη του σφουγγαριού με αλουμινόχαρτο παγιδεύει την υγρασία μέσα στο παντεσπάνι, καθιστώντας το πολύ πιο εύκαμπτο και επομένως λιγότερο πιθανό να σπάσει όταν το τυλίγετε.

Συρναμπλόγηση του ρολού

  • Μόλις κρυώσει αρκετά το παντεσπάνι, αφαιρέστε απαλά το παντεσπάνι από τη λαδόκολλα. Πασπαλίστε ελαφρά το πάνω μέρος του παντεσπάνιου με ζάχαρη, για να μην κολλήσει.
  • Γυρίστε το παντεσπάνι σε ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλας, έτσι ώστε η η καραμελωμένη πλευρά του να είναι στραμμένη προς τα κάτω (έτσι ώστε να βρίσκεται στο εξωτερικό του ρολού όταν το τυλίγετε).
  • Απλώστε ομοιόμορφα τη μαρμελάδα σας στο παντεσπάνι, μέχρι τις άκρες.
  • Χρησιμοποιώντας το λαδόκολλα ως βοηθό τυλίξτε το παντεσπάνι, μέχρι να πάρετε ένα ρολό μήκους 25 cm.
  • Συμβουλή: Επειδή χρησιμοποιείτε μαρμελάδα ως γέμιση, η στρώση της γέμισης θα είναι αρκετά λεπτή. Επομένως, φροντίστε να κρατήσετε το ρολό αρκετά σφιχτό από την αρχή, διαφορετικά θα μείνετε με μια άδεια τρύπα στο κέντρο του ρολού σας.

Για την επικάλυψη γλάσου

  • Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σοκολατένιας επικάλυψης και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά με συχνό ανακάτεμα μέχρι να λιώσουν η σοκολάτα και το βούτυρο και να ενωθούν καλά τα υλικά. Το τελικό γλάσο πρέπει να είναι λείο και γυαλιστερό
  • Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
    Συμβουλή: Δεν θέλετε να κρυώσει πολύ το γλάσο σοκολάτας, καθώς θα γίνει πολύ πηχτό και δεν θα αλείφετε εύκολα πάνω στο ρολό. Εάν το γλάσο κρυώσει και πήξει πολύ, ξαναζεστάνετε το για λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο μάτι της κουζίνας.
  • Χρησιμοποιήστε ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής για να απλώσετε ομοιόμορφα το γλάσο σοκολάτας στο ρολό. Φροντίζουμε να καλυφθεί ολόκληρο το κέικ με το γλάσο σοκολάτας, συμπεριλαμβανομένων των πλαϊνών.
    Συμβουλή: Η χρήση ενός πινέλου ζαχαροπλαστικής για το γλάσο μπορεί να είναι μάλλον αντισυμβατική, αλλά λειτουργεί τέλεια, εξασφαλίζοντας ομοιόμορφη επίστρωση.
  • Πασπαλίστε την αποξηραμένη καρύδα πάνω από το γλάσο σοκολάτας όσο το γλάσο είναι ακόμα υγρό/κολλώδες στην αφή. Στη συνέχεια, καλύψτε τα πλαϊνά του ελβετικού ρολού με αποξηραμένη καρύδα. Βεβαιωθείτε ότι ολόκληρο το ρολό είναι ομοιόμορφα επικαλυμμένο με καρύδα. Χρησιμοποιήστε ένα άλλο καθαρό πινέλο ζαχαροπλαστικής για να αφαιρέσετε την περίσσεια αποξηραμένης καρύδας γύρω από το κέικ στο πιάτο/πιατέλα.
    Συμβουλή: Το να καλύψετε τις πλευρές του ρολού με καρύδα γίνεται πιο εύκολα κρατώντας μια χούφτα αποξηραμένη καρύδα στο χέρι σας και πιέζοντάς την στο πλάι του ρολού.
  • Βάλτε στο ψυγέιο το ρολό για 15-20 λεπτά, ώστε να δέσει το γλάσο σοκολάτας, στη συνέχεια κόψτε σε φέτες και σερβίρετε.
Keyword ρολό καρύδας
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr
No ratings yet