Go Back Email Link
+ servings

Παγωτό σάντουιτς χωρίς γλουτένη

Οδηγός Αγορών

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Add to Shopping List
Prep Time 15 minutes
Cook Time 10 minutes
Στο ψυγείο 8 hours
Course Γλυκά
Servings 8 σάντουιτς

Ingredients
  

Για το παντεσπάνι

  • 45 γρ. βούτυρο
  • 45 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα χωρίς γλουτένη
  • 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 115 γρ. ζάχαρη
  • 70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη
  • 15 γρ. κακάο
  • ½ κ.γ ξανθάνη
  • ½ κ.γ. baking powder
  • ¼ κ.γ. αλάτι

Για το παγωτό

  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 160 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 1 βανιλίνη

Για την επικάλυψη σοκολάτας

  • 300 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
  • 25 γρ. ηλιέλαιο

Instructions
 

Για το παντεσπάνι

  • Χρησιμοποιώντας ένα μίξερ με βάση ή ένα μίξερ χειρός εξοπλισμένο με τους διπλούς χτυπητές, χτυπήστε τα αυγά και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να τριπλασιαστούν περίπου σε όγκο. Αυτό θα πρέπει να διαρκέσει περίπου 5-7 λεπτά σε μια ρύθμιση υψηλής ταχύτητας.
  • Προσθέτουμε το μείγμα τη λιωμένη σοκολάτα (την λιώνουμε σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων) και χτυπάμε για λίγο μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  • Σε ένα ξεχωριστό μπολ, κοσκινίστε μαζί το μείγμα αλευριού χωρίς γλουτένη, τη σκόνη κακάο, το κόμμι ξανθάνης, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  • Προσθέστε τα ξηρά υλικά στο μείγμα σοκολάτας-αυγού και χτυπήστε καλά για περίπου 15-30 δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να μην υπάρχουν σβώλοι από αλεύρι.
  • Μεταφέρετε το μείγμα σε ταψάκι διάστασης περίπου 25x38 εκ. στρωμένο με φύλλο ψησίματος και απλώστε το ομοιόμορφα. Μπορείτε να το χτυπήσετε μερικές φορές στον πάγκο για να το κάνετε τέλεια επίπεδο και επίσης για να απαλλαγείτε από τυχόν μεγάλες παγιδευμένες φουσκάλες αέρα.
  • Συμβουλή: Είναι πολύ σημαντικό το μείγμα σας να είναι όσο επίπεδο και ομοιόμορφο μπορείτε, διαφορετικά θα έχετε ανομοιόμορφες στρώσεις στα σάντουιτς παγωτού σας.
  • Ψήνετε στους 180ºC για περίπου 8-10 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει καλά, να είναι απαλό και σπογγώδες στην αφή και στο τεστ ψησίματος, η οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.
    Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει εντελώς στο ταψί.

Για το παγωτό

  • Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αφρατέψει, αλλά να μην γίνει πολύ σφιχτή.
  • Προσθέστε το ζαχαρούχο γάλα και την βανιλίνη
    Χτυπάμε ξανά μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη κρέμα.

Συναρμολόγηση των σάντουιτς παγωτού

  • Αφαιρέστε από το παντεσπάνι τη λαδόκολλά που το ψήσατε.
    Κόψτε το παντεσπάνι σε 2 ίσα μέρη (το ένα παντεσπάνι θα το βάλουμε στο κάτω μέρος τους σάντουιτς και το δεύτερο στο πάνω μέρος), τα οποία θα πρέπει να ταιριάζουν όσο γίνεται ακριβώς με το δοχείο που θα χρησιμοποιήσετε για να συναρμολογήσετε τα σάντουιτς με παγωτό.
  • Καλύψτε τον πάτο του δοχείου σας με έν ακομμάτι λαδόκολλα για να μην κολλήσει το παντεσπάνι.
  • Τοποθετήστε το ένα παντεσπάνι στο δοχείο σας και βάλτε το μείγμα του παγωτού, στρώνοντας το με μια σπάτουλα ώστε να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη στρώση. Βάλτε από πάνω το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι. Πατήστε ελαφρά να κολλήσει με το παγωτό.
  • Σκεπάστε το δοχείο σας με καπάκι, ή μεμβράνη και βάλτε το στην κάταψυξη για τουλάχιστον 8 ώρες.
  • Μόλις παγώσει, αφαιρέστε την πλάκα σάντουιτς με παγωτό από το ταψάκι σας και κόψτε τις άκρες με ένα μεγάλο οδοντωτό μαχαίρι. Αυτό θα σας δώσει πιο προσεγμένα σάντουιτς παγωτού.
    Κόψτε την παγωμένη πλάκα σάντουιτς σε μεμονωμένες μερίδες.
    Εγώ το χώρισα σε 8 παραλληλόγραμμες φέτες (κόβοντάς το στη μέση προς τη μία κατεύθυνση και σε τέταρτα προς την άλλη κατεύθυνση), αλλά μπορείτε να το χωρίσετε και σε 16 μικρότερα τετράγωνα μέρη.
  • Παγώστε ξανά τα σάντουιτς παγωτού για περίπου 30 λεπτά, ενώ ετοιμάζετε τη λιωμένη σοκολάτα για την επικάλυψη σοκολάτας.

Για την επικάλυψη σοκολάτας

  • Η επικάλυψη σοκολάτας είναι προαιρετική. Τα σάντουιτς παγωτού είναι τέλεια και χωρίς αυτήν. Αλλά η επικάλυψη σοκολάτας τα κάνει θεϊκά!
  • Σε ένα μπολ μικρού ή μεσαίου μεγέθους, λιώστε τη σοκολάτα και το λάδι μαζί μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα και το μείγμα να γίνει ρευστό.
  • Συμβουλή: Μην χρησιμοποιείτε μεγάλο μπολ, θέλετε το μείγμα της λιωμένης σοκολάτας να είναι αρκετά βαθύ, ώστε να μπορείτε εύκολα να βουτήξετε τα σάντουιτς παγωτού σε αυτό.
  • Βουτήξτε τα παγωμένα σάντουιτς παγωτού, ένα κάθε φορά, στο λιωμένο μείγμα σοκολάτας. Βεβαιωθείτε ότι όλες οι πλευρές είναι καλυμμένες με σοκολάτα. Τινάξτε όση περισσότερη σοκολάτα μπορείτε – θέλετε να πάρετε μια λεπτή επικάλυψη σοκολάτας (ένα παχύ κέλυφος μπορεί να είναι λίγο σκληρό όταν το δαγκώνετε).
  • Μεταφέρετε τα καλυμμένα με σοκολάτα σάντουιτς παγωτού στο στρωμένο ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα (πρέπει να χωράει στην κατάψυξη σας. Καθώς τα σάντουιτς παγωτού είναι πολύ κρύα, η σοκολάτα σταθεροποιείτε αρκετά γρήγορα.
    Καταψύξτε τα καλυμμένα με σοκολάτα σάντουιτς παγωτού για τουλάχιστον 1 ώρα πριν τα σερβίρετε.
  • Τα σάντουιτς παγωτού χωρίς γλουτένη διατηρούνται καλά σε κλειστό αεροστεγές δοχείο στην κατάψυξη για έως και 1 μήνα περίπου. Βέβαια δεν νομίζω να μπορέσετε να τα κρατήσετε για τόσες πολλές ημέρες, αφού τρώγονται μετά μανίας.
Keyword παγωτό, σάντουιτς, σοκολάτα
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr
No ratings yet