Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
Ξεκινάμε να ενεργοποιήσουμε την μαγιά μας.Σε ενα μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και 150 ml νερό. Ανακατεύουμε να λιώσει η μαγιά και προσθέτουμε 2 κουταλιές από το αλεύρι.Ανακατεύουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ενεργοποιηθεί η μαγιά μας.Βρείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για την σωστή ενεργοποίηση της μαγιάς.
Για να φτιάξουμε το ζελέ ψύλλιου ανακατεύουμε το ψύλλιο με τα 100 γρ. νερό μέχρι να σχηματιστεί το ζελέ.Αν χρησιμοποιείτε σκόνη ψυλλίου τότε θα πρέπει να την προσθέσετε κατευθείαν στο αλεύρι σας χωρίς να το αραιώσετε με νερό, γιατί θα σβολιάσει.Δείτε εδώ τα ωφέλη του ψυλλίου για τον οργανισμό αλλά και την ζύμη μας.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Κάνουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο.
Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς στο αλεύρι, το ζελέ ψυλλίου, το ξύδι, το υπόλοιπο νερό και ανακατεύουμε. Δεν χρειάζεται κόπος για το ζύμωμα αφού η ζύμη μας είναι πολύ μαλακή και εύπλαστη.
Λίγο πριν ολοκληρώσουμε το ζύμωμα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, θα δείτε ότι αμέσως θα ομαλοποιηθεί η ζύμη και θα ξεκολλήσει από τα χέρια σας.
Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να διπλασιάσει η ζύμη τον ογκό της.
Αλείφουμε ένα ταψάκι με ελαιόλαδο και τοποθετόυμε την ζύμη μας. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλάνε τα χέρια μας. Την στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Η ζύμη πρέπει να έχει πάχος περίπου 2,5 εκ.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 30 λεπτά την ζύμη μας σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει.
Αλείφουμε τη ζύμη μας με το υπόλοιπο ελαιόλαδο
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της ζύμης μας με το δεντρολίβανο και χοντρό αλάτι.
Με τα δάχτυλα μας φτιάχνουμε βαθουλώματα και βουναλάκια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, με αέρα για 30 λεπτά.
Video
Notes
Αποθηκεύστε την φοκάτσα σε αεροστεγή δοχείο.Τις επόμενες ημέρες μπορείτε να ητν ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο φούρνο και είναι σαν φρέσκια.
Nutrition
Nutrition Facts
Φοκάτσα χωρίς γλουτένη
Amount per Serving
Calories
210
% Daily Value*
Fat
4
g
6
%
Saturated Fat
1
g
6
%
Polyunsaturated Fat
0.4
g
Monounsaturated Fat
3
g
Sodium
81
mg
4
%
Potassium
1
mg
0
%
Carbohydrates
41
g
14
%
Fiber
1
g
4
%
Sugar
0.1
g
0
%
Protein
2
g
4
%
Vitamin A
1
IU
0
%
Vitamin C
0.01
mg
0
%
Calcium
5
mg
1
%
Iron
0.04
mg
0
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.