Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι αμυγδάλου, το αλεύρι καρύδας, την κανέλλα, τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο και το αυγό αφού το έχουμε χτυπήσει ελαφρά.
Ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Μεταφέρουμε το μείγμα μας σε μια φόρμα 20 εκ. με αποσπώμενη βάση. Το απλώνουμε στη βάση της φόρμας και δημιουργούμε με τα χέρια μας ένα γείσο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10 λεπτά.
Για τη dulce de leche
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύουμε.
Από την ώρα που θα πάρει βράση, χαμιλώνουμε τη φωτιά και συνεχίσουμε να ανακατεύουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να πετύχουμε μια κρέμα καραμέλα γάλακτος πηχτή με σκούρο χρώμα.
Για τη σαντιγί
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, την άχνη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε μέχρι να πήξει η κρέμα και έχουμε μία σφιχτή σαντιγί.
Τη βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Για τη σύνθεση
Στρώνουμε την κρέμα γάλακτος πάνω στην βάση μας
Κόβουμε τις μπανάνες σε μικρά στρογγυλά κομμάτια και τις περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού.
Βάζουμε σε μια στρώση τις μπανάνες πάνω στο γλυκό.
Βάζουμε το γλυκό μας για 2 ώρες στο ψυγέιο
Μόλις κρυώσει το γλυκό μας, απλώνουμε πάνω από τις μπανάνες τη σαντιγί και πασπαλίσουμε με την τιμμένη σοκολάτα.
Μπορείτε να σερβίρετε το banoffee χωρίς γλουτένη αμέσως ή να το ξαναβάλετε για λίγη ώρα στο ψυγείο.