Go Back Email Link
+ servings

Κουλούρι Θεσσαλονίκης χωρίς γλουτένη

Οδηγός Αγορών

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Add to Shopping List
Course Snack
Servings 6 κουλούρια
Calories 276 kcal

Ingredients
  

  • 1 κυβάκι φρέσκια μαγιά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 320 ml. νερο ζεστό
  • 10 γρ. psyllium husk
  • 300 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη για ψωμί
  • ½ κ.γ. ξανθάνη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. σουσάμι
  • 1/2 κούπα νερό
  • 1 κ.σ. μέλι Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μέλι, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ζάχαρη.

Instructions
 

  • Σε ένα μπολάκι βάζουμε 220 ml. ζεστό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 10 λεπτά στην άκρη για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Σε ένα άλλο μπολάκι βάζουμε το psyllium με 100 ml. ζεστό νερό και ανακατεύουμε. Σε 40 δευτερόλεπτα θα δημιουργηθεί ένα τζελ.
  • Προσθέτουμε στο μείγμα της μαγιάς το τζέλ psyllium και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε στα υγρά υλικά μας το αλεύρι κοσκινισμένο, την ξανθάνη, το αλάτι και ζυμώνουμε.
    Στο τέλος προσθέτουμετο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
    Η ζύμη μας θα είναι μαλακή και θα κολλάει, μην προσθέσετε άλλο αλεύρι, χρειαζόμαστε αυτήν την υφή.
  • Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να διπλασιάσει η ζύμη τον όγκο της.
  • Επειδή η ζύμη μας είναι μαλακή και κολλάει ελαφρώς, ίσως χρειαστεί λίγο αλεύρι για να σχηματίσουμε τα κουλούρια μας.
    Εγώ χρησιμοποιώ καλαμποκάλευρο.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 6 ίσα κομμάτια περίπου 100γρ. το καθένα.
  • Σχηματίζουμε 6 μπαλάκια. Παίρνουμε ένα μπαλάκι και κάνουμε με τα δάχτυλα μας μια τρύπα στη μέση. Έπειτα πάλι με τα δάχτυλα μας κάνοντας κυκλικές κινήσεις μεγαλώνουμε την τρύπα, δίνοντας το χαρακτηριστικό σχήμα του κουλουριού θεσσαλονίκης.
    Μπορείτε να το κάνετε όσο λεπτό ή μεγάλο θέλετε ανάλογα με την προτίμηση σας.
  • Τοποθετούμε κάθε κουλούρι που φτιάχνουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
  • Σε ένα κατσαρολάκι που να χωράει το κουλούρι μας, βάζουμε το νερό και το μέλι και τα ζεσταίνουμε ελαφρά για να λιώσει το μέλι.
  • Βάζουμε ένα ένα το κουλούρι στο κατσαρολάκι μας με το νερόμελο και πολύ γρήγορα το γυρίζουμε και από τις δυο πλευρές.
  • Σε ένα πιάτο έχουμε βάλει μπόλικο σουσάμι.
    Μόλις βουτήξουμε το κουλούρι στο νερόμελο το περνάμε από το σουσάμι και από τις δυο πλευρές για να κολλήσει πάνω του μια γενναία ποσότητα από σουσάμι.
  • Τα ξανατοποθετούμε στο ταψί με τη λαδόκολλα.
  • Σκεπάζουμε τα κουλούρια μας με ένα νάιλον και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μισή ώρα για να φουσκώσουν.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, για 30-45 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο.

Video

Nutrition

Nutrition Facts
Κουλούρι Θεσσαλονίκης χωρίς γλουτένη
Amount per Serving
Calories
276
% Daily Value*
Fat
 
9
g
14
%
Saturated Fat
 
1
g
6
%
Polyunsaturated Fat
 
4
g
Monounsaturated Fat
 
3
g
Sodium
 
72
mg
3
%
Potassium
 
79
mg
2
%
Carbohydrates
 
46
g
15
%
Fiber
 
4
g
17
%
Sugar
 
0.4
g
0
%
Protein
 
5
g
10
%
Vitamin A
 
2
IU
0
%
Calcium
 
169
mg
17
%
Iron
 
2
mg
11
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword κουλούρι, σουσάμι
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr
No ratings yet