Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
1κ.σ.μέλιΑν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μέλι, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ζάχαρη.
Instructions
Σε ένα μπολάκι βάζουμε 220 ml. ζεστό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 10 λεπτά στην άκρη για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα άλλο μπολάκι βάζουμε το psyllium με 100 ml. ζεστό νερό και ανακατεύουμε. Σε 40 δευτερόλεπτα θα δημιουργηθεί ένα τζελ.
Προσθέτουμε στο μείγμα της μαγιάς το τζέλ psyllium και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε στα υγρά υλικά μας το αλεύρι κοσκινισμένο, την ξανθάνη, το αλάτι και ζυμώνουμε.Στο τέλος προσθέτουμετο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ζύμωμα.Η ζύμη μας θα είναι μαλακή και θα κολλάει, μην προσθέσετε άλλο αλεύρι, χρειαζόμαστε αυτήν την υφή.
Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να διπλασιάσει η ζύμη τον όγκο της.
Επειδή η ζύμη μας είναι μαλακή και κολλάει ελαφρώς, ίσως χρειαστεί λίγο αλεύρι για να σχηματίσουμε τα κουλούρια μας. Εγώ χρησιμοποιώ καλαμποκάλευρο.
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 6 ίσα κομμάτια περίπου 100γρ. το καθένα.
Σχηματίζουμε 6 μπαλάκια. Παίρνουμε ένα μπαλάκι και κάνουμε με τα δάχτυλα μας μια τρύπα στη μέση. Έπειτα πάλι με τα δάχτυλα μας κάνοντας κυκλικές κινήσεις μεγαλώνουμε την τρύπα, δίνοντας το χαρακτηριστικό σχήμα του κουλουριού θεσσαλονίκης.Μπορείτε να το κάνετε όσο λεπτό ή μεγάλο θέλετε ανάλογα με την προτίμηση σας.
Τοποθετούμε κάθε κουλούρι που φτιάχνουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
Σε ένα κατσαρολάκι που να χωράει το κουλούρι μας, βάζουμε το νερό και το μέλι και τα ζεσταίνουμε ελαφρά για να λιώσει το μέλι.
Βάζουμε ένα ένα το κουλούρι στο κατσαρολάκι μας με το νερόμελο και πολύ γρήγορα το γυρίζουμε και από τις δυο πλευρές.
Σε ένα πιάτο έχουμε βάλει μπόλικο σουσάμι. Μόλις βουτήξουμε το κουλούρι στο νερόμελο το περνάμε από το σουσάμι και από τις δυο πλευρές για να κολλήσει πάνω του μια γενναία ποσότητα από σουσάμι.
Τα ξανατοποθετούμε στο ταψί με τη λαδόκολλα.
Σκεπάζουμε τα κουλούρια μας με ένα νάιλον και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μισή ώρα για να φουσκώσουν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, για 30-45 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο.
Video
Nutrition
Nutrition Facts
Κουλούρι Θεσσαλονίκης χωρίς γλουτένη
Amount per Serving
Calories
276
% Daily Value*
Fat
9
g
14
%
Saturated Fat
1
g
6
%
Polyunsaturated Fat
4
g
Monounsaturated Fat
3
g
Sodium
72
mg
3
%
Potassium
79
mg
2
%
Carbohydrates
46
g
15
%
Fiber
4
g
17
%
Sugar
0.4
g
0
%
Protein
5
g
10
%
Vitamin A
2
IU
0
%
Calcium
169
mg
17
%
Iron
2
mg
11
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.