Go Back Email Link
+ servings

Γαλακτομπούρεκο χωρίς γλουτένη

Οδηγός Αγορών

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Add to Shopping List
Prep Time 20 minutes
Cook Time 1 minute
Course Dessert, Γλυκά
Servings 8 μερίδες

Ingredients
  

Για την κρέμα

  • 400 ml γάλα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 40 γρ. ρυζάλευρο χωρίς γλουτένη
  • 30 γρ. corn flour (νισεστές) χωρίς γλουτένη
  • 1 αυγό
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 1 βανιλίνη
  • 1 ξύσμα από λεμόνι

Για το σιρόπι

  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό
  • 1 κ.γ. χυμός λεμόνι

Για το γαλακτομπούρεκο

Instructions
 

Για την κρέμα

  • Ξεκινάμε με την κρέμα γιατί πρέπει να είναι κρύα όταν θα συνθέσουμε το γαλακτομπούρεκο μας.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για την κρέμα εκτώς από το βούτυρο.
    Βάζουμε λοιπόν το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, το αυγό χτυπημένο, το ρυζάλευρο, τον νισεστέ, την βανίλια, το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε την κατσαρόλα μας στην φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να βράσει και να πήξει η κρέμα μας.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Το βούτυρο είναι που θα δέσει την κρέμα μας.
  • Καλύπτουμε την κρέμα με μια μεμβράνη, η μεμβράνη πρέπει να εφπάπτεται με την επιφάνεια της κρέμας, και την αφήνουμε να κρυώσει.
    Οι καυτές γεμίσεις, δημιουργούν ατμούς και υγρασία στο γαλακτομπούρεκο.

Για το σιρόπι

  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και την ζάχαρη και ανακατεύουμε.
    Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 4 λεπτά από την στιγμή που άρχισε να βράζει.
  • Στο τέλος προσθέτουμε το μισό κουταλάκι λεμόνι και ανακατεύουμε.
    Για να το προφυλάξω από τη δημιουργία κρυστάλλων, χρησιμοποιώ λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.
  • Αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει.

Για τη σύνθεση του γαλακτομπούρεκου

  • Αλείφουμε με λειωμένο βούτυρο καλά. ένα ταψάκι, εγώ χρησιμοποίησα ταψάκι 25 εκ.
  • Βάζουμε το πρώτο φύλλο και το αλείφουμε επίσης με λιωμένο βούτυρο.
  • Επαναλαμβάνουμε αυτήν την διαδικασία και για τα επόμενα 7 φύλλα.
    Συνολικά βάζουμε 8 φύλλα κάτω και 8 φύλλα πάνω.
  • Βάζουμε την κρέμα πάνω στα στρωμένα φύλλα, αφού πρώτα την χτυπήσουμε δυνατά για να αφρατέψει.
  • Γυρίζουμε προς τα μέσα πάνω στην κρέμα, τα φύλλα που εξέχουν και στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα 8 φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα ένα. 
  • Με μία μαλακή σπάτουλα ή με το πινέλο μας, μπήγουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν κάτω από το γαλακτομπούρεκο
  • Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο στους 180ºC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.
  • Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το περιχύνουμε λίγο λίγο με το κρύο σιρόπι.
  • Περιμένουμε το ζεστό γλυκό να κρυώσει καλά και μετά το κόβουμε για σερβίρισμα. Αλλιώς, θα κατεβάσει υγρά και θα πανιάσει η κάτω στρώση των φύλλων.

Video

Keyword γαλακτομπούρεκο, φύλλο, φύλλο κρούστας
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr
No ratings yet