Go Back Email Link
+ servings

Λαμπρόψωμο χωρίς γλουτένη

Οδηγός Αγορών

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Add to Shopping List
Prep Time 20 minutes
Cook Time 45 minutes
Χρόνος για το φούσκωμα 1 hour 30 minutes
Course Πάσχα, ψωμι
Servings 14 μερίδες

Ingredients
  

Για το γρήγορο προζύμι

  • 120 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη, μείγμα για ψωμί
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 170 γρ. ζεστό γάλα - στους 40°C
  • 2 συσκευασίες φρέσκια μαγιά

Για το λαμπρόψωμο

  • 400 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη, μείγμα για ψωμί
  • 200 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη μείγμα για πίτσα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • κ.γ. μαχλέπι
  • 90 γρ. λιωμένο βούτυρο
  • 400 γρ. ζεστό γάλα
  • 10 γρ. ψύλλιο
  • 120 γρ. χλιαρό νερό
  • 1 αυγό

Για την Επάλειψη

  • 1 αυγό
  • σουσάμι
  • 1 κόκκινο αυγό

Instructions
 

Για το γρήγορο προζύμι

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, το ζεστό γάλα, την ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και η μαγιά.
    Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά να σχηματιστεί ένα αραιό κουρκούτι.
    Το αφήνουμε για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει.

Για το λαμπρόψωμο

  • Ετοιμάζουμε το τζέλ ψυλλίου. Σε ένα μπολάκι βάζουμε το ψύλλιο, το νερό και ανακατεύουμε. Μετά από 30 δευτερόλεπτα θα σχηματιστεί ένα τζελ. Αυτό είναι που θα δώσει στην ζύμη μας ελαστικότητα και θα τη βοηθήσει να φουσκώσει.
    Εδω μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ψύλλιο
  • Όταν το προζύμι είναι έτοιμο, στο ίδιο μπολ βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, το αυγό αφού το έχουμε χτυπήσει ελαφρά, το τζελ ψυλλίου και ανακατεύουμε καλά.
  • Σε ένα μπόλ βάζουμε το αλεύρι μείγμα ψωμιού, το μείγμα πίτσας, το αλάτι, το μαχλέπι και τα ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το μείγμα των άλευρων στο μείγμα με τα υγρά υλικά μας και ζυμώνουμε καλά.
  • Προς το τέλος του ζυμώματος προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι.
  • Τοποθετούμε το ζυμάρι μας σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη μας σε ζεστό μέρος να διπλασιάσει τον όγκο της, περίπου για 1 ώρα.
  • Αφού η ζύμη μας διπλασιάσει τον όγκο της, την βάζουμε στον πάγκο εργασίας μας.
    Ζυμώνουμε κάνοντας μερικά διπλώματα και έπειτα ανοίγουμε με τα χέρια μας τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο.
    Τυλίγουμε από την μια άκρη στην άλλη σχηματίζοντας ένα μπαστούνι.
    Με τα χέρια μας ανοίγουμε το μπαστούνι επιμηκύνοντας το.
    Έπειτα το διπλώνουμε στη μέση και το πλέκουμε σε κουλούρα. Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε αναλυτικά πως να φτιάξετε μια ωραία κουλούρα.
  • Τοποθετούμε την κουλούρα μας σε ταψάκι που έχουμε καλύψει τον πάτο με λαδόκολλα.
  • Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για μισή ώρα.
  • Αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Ψήνουμε το λαμπρόψωμο στους 180°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά να ροδίσει.
  • Το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως και διακοσμούμε με ένα κόκκινο πασχαλινό αυγό.

Video

Keyword λαμπρόψωμο
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr
No ratings yet