Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
150γρ.ΒούτυροΤο βούτυρο πρέπει να είναι κομμένο σε κυβάκια και σε θερμοκρασία δωματίου
1κ.γλ.Αλάτι
2κ.σ.Ζάχαρη
1κ.γλ.Baking Powder χωρίς γλουτένη
1Αυγό
1Βανιλίνη
2κ.σκρύο γάλα
Instructions
Σε ένα μπόλ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και με τα χέρια μας δημιουργούμε μια λακκούβα. Βάζουμε μέσα το βούτυρο τη ζάχαρη και το αυγό.
Με τα δάχτυλα ανακατεύουμε τα υλικά να ενωθούν μέχρι να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
Προσθέτουμε το γάλα και αρχίζουμε να ενώνουμε τη ζύμη. Ανάλογα µε τη θερμοκρασία ή την ξηρότητα του αλευριού μπορεί η ζύμη να χρειαστεί λίγο παραπάνω υγρό.
Αφού σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη, δίνουμε στη ζύμη σφαιρικό σχήμα και την τυλίγουμε µε μεμβράνη.
Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο τουλάχιστον για 30΄.
Άνοιγμα της Τάρτας
Παγωμένη όπως είναι η ζύμη, την ανοίγουμε σε φύλλο µε χοντρό πλάστη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες. Το πάχος της ζύμης δεν πρέπει να είναι περίπου τα 3-4 χιλιοστά και πρέπει όταν τη στρώνουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα 26 εκ. να καλύπτει και τα τοιχώματα.
Με την ανάποδη του μαχαιριού αφαιρούμε τα περισσεύματα. Τρυπάμε καλά το φύλλο της τάρτας και την αφήνουµε στο ψυγείο για 20΄. Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα και το τσαλακώνουμε σε µπάλα. Το ανοίγουμε και το καθίζουμε πάνω στην τάρτα.
Γεμίζουμε μέχρι το χείλος της τάρτας µε βαρίδια (όσπρια, ρύζι κ.λπ.). Ψήνουμε την τάρτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20΄. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα µε τα βαρίδια. Ψήνουμε ξανά την τάρτα για 10΄-15΄, να ροδίσει καλά.
Notes
Όσο πιο παγωμένη είναι η ζύμη όταν µπει στο φούρνο τόσο πιο τραγανό και αφράτο θα γίνει το φύλλο όταν ψηθεί.
Αν θέλουμε η τάρτα να είναι αφράτη και τραγανή σαν μπισκότο δεν πρέπει να ζυμώσουμε και να δουλέψουμε πολύ την ζύμη βουτύρου.
Διατηρείται για 4-5 ημέρες στο ψυγείο ή για 2 μήνες στην κατάψυξη (αρκεί να την τυλίξουμε µε μεμβράνη πολύ καλά.), την ξεπαγώνουμε από την προηγούμενη μέρα στη συντήρηση του ψυγείου.
Δεν πετάμε τα βαρίδια (όσπρια, ρύζι κ.λπ.) που χρησιμοποιήσαμε. Αφού κρυώσουν τα φυλάμε για επόμενες χρήσεις.