Go Back Email Link
+ servings

Ψωμί χωρίς γλουτένη με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Οδηγός Αγορών

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Add to Shopping List
Prep Time 20 minutes
Cook Time 1 hour
Χρόνος για το φούσκωμα 2 hours
Course ψωμι
Servings 15 φέτες
Calories 139 kcal

Ingredients
  

  • 100 γρ. αλεύρι φαγόπυρο
  • 80 γρ. αλεύρι κινόα
  • 80 γρ. ρεβυθάλευρο
  • 75 γρ. corn flour
  • 15 γρ. λιναρόσπορος αλεσμένος
  • 80 γρ. αλεύρι βρώμης
  • 25 γρ. αλεύρι πατάτας
  • 40 γρ. ρυζάλευρο
  • ½ κ.γ. ξανθάνη
  • 30 γρ. ίνες ψηλλίου
  • 585 γρ. νερό ζεστό
  • 12 γρ. ξηρή μαγιά
  • 10 γρ. αλάτι
  • 10 γρ. ζάχαρη προαιρετικά

Instructions
 

  • Ετοιμάζουμε τη μαγιά μας. Σε ένα μπολάκι βάζουμε την μαγιά, τη ζάχαρη και 240ml από το ζεστό νερό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
    Το στάδιο με την ενεργοποίηση της μαγιάς εφόσον χρησιμοποιήσετε ξηρή μαγιά μπορείτε να το παραλείψετε.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα άλευρα μας, φαγόπυρο, κινόα, βρώμη, ρεβυθάλευρο, αλεύρι πατάτας, ρυζάλευρο, corn flour, λιναρόσπορο, το αλάτι και την ξανθάνη και τα ανακατεύουμε.
  • Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε τις ίνες ψύλλιου και 345 γρ. νερό και το ανακατεύουμε, σε 20 δευτερόλεπτα θα σχηματιστεί ένα τζέλ.
  • Στο μπολ με τα άλευρα μας προσθέτουμε το τζελ ψυλλίου, τη μαγιά και ξεκινάμε το ζύμωμα. Μπορείτε να ζυμώσετε με το χέρι ή στο μίξερ με το γάντζο. Θα χρειαστεί 5-10 λεπτά ζύμωμα.
  • Βάζουμε το ζυμάρι μας σε ένα λαδωμένο μπολ και το αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο του. Αυτή η διαδικασία θα πάρει περίπου 1 ώρα, ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
  • Μετά το πρώτο φούσκωμα, βάζουμε τη ζύμη μας σε μακρόστενη φόρμα (21x12x8), σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει ξανά.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250°C για 15 λεπτά, βάζοντας μαζί ένα ταψάκι με νερό ώστε να ψήσουμε με ατμό.
  • Μετά από 15 λεπτά, κατεβάζουμε τη φωτιά στους 200°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 50 λεπτά.
  • Βγάζουμε το ψωμάκι μας από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει το ψωμί για 15 λεπτά μέσα στη φόρμα και έπειτα αφαιρούμε την φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε.

Video

Notes

Το ψωμάκι μας αυτό βγάζει περίπου 15 φέτες.
Μπορείτε να το κόψετε σε φέτες και να το διατηρήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Κάθε φορά βγάζετε την ποσότητα που θέλετε, την ξεπαγώνετε, τη ζεσταίνετε και είναι φρέσκο σαν την πρώτη ημέρα!

Nutrition

Nutrition Facts
Ψωμί χωρίς γλουτένη με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Amount per Serving
Calories
139
% Daily Value*
Fat
 
2
g
3
%
Saturated Fat
 
0.3
g
2
%
Polyunsaturated Fat
 
1
g
Monounsaturated Fat
 
0.5
g
Sodium
 
270
mg
12
%
Potassium
 
151
mg
4
%
Carbohydrates
 
25
g
8
%
Fiber
 
4
g
17
%
Sugar
 
2
g
2
%
Protein
 
5
g
10
%
Vitamin A
 
2
IU
0
%
Vitamin C
 
0.1
mg
0
%
Calcium
 
28
mg
3
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword πολύσπορο, χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης, ψωμι
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr
No ratings yet