Go Back Email Link
+ servings

Πολύσπορο ψωμί χωρίς γλουτένη

Οδηγός Αγορών

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Add to Shopping List
Prep Time 20 minutes
Cook Time 1 hour
Course πρωινό, ψωμι
Servings 10 μερίδες
Calories 280 kcal

Ingredients
  

  • 12 γρ. ξηρής μαγιάς
  • 20 γρ. ζάχαρη
  • 585 ml. ζεστό νερό
  • 30 γρ. ίνες ψύλλιου
  • 10 γρ. αλάτι
  • 15 γρ. ξύδι
  • 15 γρ. λιναρόσπορος σπασμένος
  • 100 γρ. αλεύρι φαγόπυρου χωρίς γλουτένη
  • 140 γρ. αλεύρι για ψωμί χωρίς γλουτένη
  • 80 γρ. χαρουπάλευρο χωρίς γλουτένη
  • 80 γρ. αλεύρι κινόα χωρίς γλουτένη
  • 80 γρ. αλέυρι βρώμης χωρίς γλουτένη

Μix σπόρων 150 γρ.

  • 10 γρ. λιναρόσπορος
  • 70 γρ. ηλιόσπορος
  • 70 γρ. κολοκυθόσπορος

Instructions
 

  • Ετοιμάζουμε τη μαγιά μας. Σε ένα μπολάκι βάζουμε την μαγιά, τη ζάχαρη και 240ml από το ζεστό νερό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα άλευρα μας, φαγόπυρο, κινόα, βρώμη, χαρούπι, αλεύρι για ψωμί, τα 15 γρ. λιναρόσπορου, το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
  • Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε τις ίνες ψύλλιου και 345 γρ. νερό και το ανακατεύουμε, σε 20 δευτερόλεπτα θα σχηματιστεί ένα τζέλ.
  • Στο μπολ με τα άλευρα μας προσθέτουμε το τζελ ψυλλίου, τη μαγιά και το ξύδι και ξεκινάμε το ζύμωμα. Μπορείτε να ζυμώσετε με το χέρι ή στο μίξερ με το γάντζο. Θα χρειαστεί 5-10 λεπτά ζύμωμα.
  • Λίγο πριν ολοκληρώσουμε το ζύμωμα προσθέτουμε 120 γρ. από το mix των σπόρων μας και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
  • Βάζουμε το ζυμάρι μας σε ένα λαδωμένο μπολ και το αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο του. Αυτή η διαδικασία θα πάρει περίπου 1 ώρα, ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
  • Μετά το πρώτο φούσκωμα, βάζουμε τη ζύμη μας σε μακρόστενη φόρμα (21x12x8), σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει ξανά.
  • Σε ένα ποτηράκι ανακατεύουμε μια κ.γ. ζάχαρη με λίγο νερό και αλείφουμε προσεκτικά το πάνω μέρος της φρατζόλας μας ώστε να κολλήσουν οι σπόροι που έχουμε κρατήσει για να βάλουμε στο πάνω μέρος του ψωμιού μας.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250°C για 15 λεπτά, βάζοντας μαζί ένα ταψάκι με νερό ώστε να ψήσουμε με ατμό.
  • Μετά από 15 λεπτά, κατεβάζουμε τη φωτιά στους 200°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 50 λεπτά.
  • Βγάζουμε το ψωμάκι μας από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει το ψωμί για 15 λεπτά μέσα στη φόρμα και έπειτα αφαιρούμε την φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε.

Video

Nutrition

Nutrition Facts
Πολύσπορο ψωμί χωρίς γλουτένη
Amount per Serving
Calories
280
% Daily Value*
Fat
 
10
g
15
%
Saturated Fat
 
1
g
6
%
Trans Fat
 
0.004
g
Polyunsaturated Fat
 
4
g
Monounsaturated Fat
 
3
g
Sodium
 
401
mg
17
%
Potassium
 
288
mg
8
%
Carbohydrates
 
44
g
15
%
Fiber
 
10
g
42
%
Sugar
 
7
g
8
%
Protein
 
9
g
18
%
Vitamin A
 
6
IU
0
%
Vitamin C
 
0.3
mg
0
%
Calcium
 
66
mg
7
%
Iron
 
3
mg
17
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword βρώμη, κινοα, πολύσπορο, φαγόπυρο, χαρουπάλευρο, ψωμι
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr
4 from 1 vote