Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
Ετοιμάζουμε τη μαγιά μας. Σε ένα μπολάκι βάζουμε την μαγιά, τη ζάχαρη και 240ml από το ζεστό νερό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα άλευρα μας, φαγόπυρο, κινόα, βρώμη, χαρούπι, αλεύρι για ψωμί, τα 15 γρ. λιναρόσπορου, το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε τις ίνες ψύλλιου και 345 γρ. νερό και το ανακατεύουμε, σε 20 δευτερόλεπτα θα σχηματιστεί ένα τζέλ.
Στο μπολ με τα άλευρα μας προσθέτουμε το τζελ ψυλλίου, τη μαγιά και το ξύδι και ξεκινάμε το ζύμωμα. Μπορείτε να ζυμώσετε με το χέρι ή στο μίξερ με το γάντζο. Θα χρειαστεί 5-10 λεπτά ζύμωμα.
Λίγο πριν ολοκληρώσουμε το ζύμωμα προσθέτουμε 120 γρ. από το mix των σπόρων μας και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
Βάζουμε το ζυμάρι μας σε ένα λαδωμένο μπολ και το αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο του. Αυτή η διαδικασία θα πάρει περίπου 1 ώρα, ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
Μετά το πρώτο φούσκωμα, βάζουμε τη ζύμη μας σε μακρόστενη φόρμα (21x12x8), σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει ξανά.
Σε ένα ποτηράκι ανακατεύουμε μια κ.γ. ζάχαρη με λίγο νερό και αλείφουμε προσεκτικά το πάνω μέρος της φρατζόλας μας ώστε να κολλήσουν οι σπόροι που έχουμε κρατήσει για να βάλουμε στο πάνω μέρος του ψωμιού μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250°C για 15 λεπτά, βάζοντας μαζί ένα ταψάκι με νερό ώστε να ψήσουμε με ατμό.
Μετά από 15 λεπτά, κατεβάζουμε τη φωτιά στους 200°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 50 λεπτά.
Βγάζουμε το ψωμάκι μας από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει το ψωμί για 15 λεπτά μέσα στη φόρμα και έπειτα αφαιρούμε την φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε.
Video
Nutrition
Nutrition Facts
Πολύσπορο ψωμί χωρίς γλουτένη
Amount per Serving
Calories
280
% Daily Value*
Fat
10
g
15
%
Saturated Fat
1
g
6
%
Trans Fat
0.004
g
Polyunsaturated Fat
4
g
Monounsaturated Fat
3
g
Sodium
401
mg
17
%
Potassium
288
mg
8
%
Carbohydrates
44
g
15
%
Fiber
10
g
42
%
Sugar
7
g
8
%
Protein
9
g
18
%
Vitamin A
6
IU
0
%
Vitamin C
0.3
mg
0
%
Calcium
66
mg
7
%
Iron
3
mg
17
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.