Go Back Email Link
+ servings

Κέικ καφέ με μους μόκα χωρίς γλουτένη

Οδηγός Αγορών

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Add to Shopping List
Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour
Course Γλυκά
Servings 12 μερίδες

Ingredients
  

  • 4 αυγά
  • 1 κούπα γάλα
  • ½ κούπα χυμός ποστοκαλιού
  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του χωρίς γλουτένη
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • ½ κ.γ. σόδα
  • ½ κ.γ. ξανθάνη
  • 2 κ.σ. στιγμιαίος καφές
  • 1 βανιλίνη

Για την μους καφέ

  • 350 γρ. γάλα
  • 1 κ.σ. στιγμιαίος καφές
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 30 γρ. corn flour
  • 1 βανιλίνη
  • 200 ml. κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. αλάτι

Instructions
 

  • Στο μίξερ μας βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό για τουλάχιστον 10 λεπτά μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα μας και να φουσκώσει.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Προσθέτουμε τη βανιλίνη.
  • Ανακατεύουμε τη σόδα με το χυμό πορτοκαλιού και το προσθέτουμε στο μείγμα μας.
  • Ανακατεύουμε τον στιγμιαίο καφέ με το γάλα να λιώσει και το προσθέτουμε και αυτό στο μείγμα μας μαζί με 2 κ.σ. από το αλεύρι μας. Ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και την ξανθάνη και ανακατεύουμε με την σπάτουλα προσεκτικά για να μην ρίξουμε τον όγκο που έχουμε ήδη δημιουργήσει.
  • Βάζουμε το μείγμα μας σε μια φόρμα για κέικ, αφού πρώτα την έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, για 50-60 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο.

Για την μους καφέ

  • Σε ένα κατσαρολάκι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε 300 γρ. γάλα, τις 2 κ.σ. ζάχαρη, τον καφέ, τη βανιλίνη και ανακατεύουμε.
  • Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύουμε 30 γρ. corn flour και 50 γρ. γάλα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το προσθέτουμε στο πρώτο μείγμα μας και ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσει στην κατσαρόλα μας.
  • Μόλις δέσει η κρέμα μας την αποσύρουμε από τη φωτιά, τη σκεπάζουμε εφαρμοστά με μια μεμβράνη και αφήνουμε την κρέμα μας να κρυώσει καλά.
  • Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τα 100 γρ. ζάχαρης και το αλάτι σε σαντιγί.
  • Μόλις κρυώσει η κρέμα μας, αφαιρούμε την μεμβράνη και την χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψει ελαφρώς.
  • Κουταλιά-κουταλιά προσθέτουμε τη σαντιγί στην κρέμα μας ανακατεύοντας, μέχρι να απορροφήσει όλη τη σαντιγί.

Συρναμολόγηση του κέικ

  • Αφού βγάλουμε το κέικ μας από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Μόλις κρυώσει το κόβουμε οριζόντια στη μέση και αποκτούμε δυο δίσκους κέικ.
  • Απλώνουμε την μισή μους μας στο κάτω κομμάτι του κέικ και σκεπάζουμε με το δεύτερο κομμάτι.
  • Γαρνίρουμε με την υπόλοιπη μους μας και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει η μους μας και να δέσουν τα υλικά μας.

Notes

Είναι τέλεια ιδέα για πρωινό, αφού συνδυάζει το κέικ με τον αγαπημένο μας καφέ.
Keyword καφές, κέικ, μόκα
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr
No ratings yet