Go Back Email Link

Τσουρέκι χωρις γλουτένη, αφράτο που δεν τρίβεται!

Οδηγός Αγορών

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Add to Shopping List
Cook Time 45 minutes
Course Γλυκά

Ingredients
  

  • 500 γρ. αλέυρι για ψωμί χωρίς γλουτένη
  • 25 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 260 γρ. γάλα ζεστό
  • 10 γρ. ψύλλιο
  • 100 γρ. νερό χλιαρό
  • 5 γρ. ξανθάνη
  • 5 γρ. αλάτι
  • 8 γρ. baking powder χωρίε γλουτένη
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 80 γρ. βούτυρο
  • ½ κ.γ. μαχλέπι
  • ½ κ.γ. σκόνη μαστίχα
  • ¼ κ.γ. κακουλέ
  • 1 αυγό για επάληψη

Instructions
 

Μείγμα μαγιάς

  • Σε ένα μπολάκι βάζουμε το ζεστό γάλα, τη μαγιά, 30γρ. ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 10 λεπτά στην άκρη για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Μείγμα ψύλλιου

  • Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το φλοιό ψύλλιο και 100γρ. χλιαρό νερό. Μετά από περίπου 15-20 δευτερόλεπτα, θα σχηματιστεί ένα τζελ.

Μείγμα αυγών-ζάχαρης

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα, να ασπρίσει και να φουσκώσει.

Μείγμα ξηρών υλικών

  • Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι, και προσθέτουμε, το αλάτι, τη ξανθάνη, το baking powder, το μαχλέπι, το κακουλέ, τη μαστίχα και ανακατεύουμε όλα τα ξηρά υλικά μας μαζί.

Για το τσουρέκι

  • Στο μείγμα με τα ξηρά υλικά μας προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς, το μείγμα του ψύλλιου και το μείγμα των αυγών-ζάχαρης και χτυπάμε στο μίξερ στη μεσαία σκάλα.
  • Θα παρατηρήσετε ότι η ζύμη μας είναι αρκετά μαλακή και κολλάει. Μην σας ανησυχήσει και μην προσθέσετε περισσότερο αλεύρι, είναι ακριβώς όπως την θέλουμε.
  • Αλείφουμε ένα δοχείο με λίγο λιωμένο βούτυρο ή ηλιέλαιο και τοποθετούμε την ζύμη μας. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος (μέχρι 50°C) να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
  • Μετά το πρώτο φούσκωμα και αφού η ζύμη μας έχει διπλασιαστεί, ήρθε η ώρα να δώσουμε το σχήμα που θέλουμε να έχει το τσουρέκι μας.
  • Επειδή η ζύμη μας είναι πολύ μαλακή θα χρειαστεί να αλείψουμε το πάγκο μας και τα χέρι μας με ηλιέλαιο για να μπορέσουμε να πλάσουμε τα κορδόνια και να φτιάξουμε την πλεξούδα μας.
  • Εμένα με βόλεψε αντί για ηλιέλαιο να πασπαλίσω με λίγο αλεύρι. Δοκιμάστε ποια μέθοδος σας ταιριάζει καλύτερα. Να έχετε όμως πάντα στο μυαλό σας ότι η ζύμη μας πρέπει να παραμείνει μαλακή.
  • Βάλτε την πλεξούδα σας σε ένα ταψάκι που να μην έχει πολύ ελεύθερο χώρο, ώστε να βοηθήστε το τσουρέκι να φουσκώσει καθ' ύψος.
  • Το καλύπτουμε πάλι με μεμβράνη και το αφήνουμε για περίπου μια ώρα να φουσκώσει.
  • Αλείφουμε με το αυγό και ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά με μια ώρα ανάλογα με τον φούρνο.

Notes

Keyword τσουρέκι
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr
No ratings yet