Go Back Email Link
+ servings

Κέικ Δίχρωμο Βανίλια – Κακάο (Μαρμπέ) χωρίς γλουτένη

Παιδικές αναμνήσεις

Οδηγός Αγορών

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Add to Shopping List
Prep Time 30 minutes
Cook Time 50 minutes
Course Γλυκά, πρωινό
Servings 12 μερίδες

Ingredients
  

  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του χωρίς γλουτένη
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 3 βανιλίνες
  • ξύσμα πορτκάλι
  • 200 γρ. γάλα
  • 100 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 5 κ.σ. κακάο

Instructions
 

  • Στον κάδο του μίξερ, με το φτερό, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στην μεσαία σκάλα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  • Μόλις αφρατέψει το μείγμα μας προσθέτουμε διαδοχικά τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα πάλι μέχρι το μείγμα μας να αφρατέψει.
  • Προσθέτουμε στο μείγμα μας το γάλα, τις βανιλίνες, το ξύσμα πορτοκαλιού, το χυμό πορτοκάλι ρίχνοντας μέσα τη σόδα και ανακατεύοντας και 2 κουταλιές αλεύρι. Ρίχνουμε στο μείγμα 2 κουταλιές από το αλεύρι ώστε να δέσει το κέικ γιατί σε αυτή τη φάση το μείγμα δείχνει σαν να έχει κόψει.
  • Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα και σταματάμε το χτύπημα στο μίξερ.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι μας και ανακατεύουμε απαλά και κυκλικά από μέσα προς τα έξω με  μια σπάτουλα, για να μην πέσει το φούσκωμα που έχει ήδη το μείγμα μας.
  • Σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα βάζουμε τα 2/3 του μείγματος μας.
  • Στο 1/3 που έχουμε κρατήσει προσθέτουμε το κακάο μας και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί.
  • Βάζουμε το μείγμαμε το κακάο και αυτό στην φόρμα μας και με ένα μαχαίρι ανακατεύουμε ελαφρά τα δυο μείγματα χωρίς όμως να γίνουν ένα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 50-60 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο, στη μεσαία θέση.
  • Μετά από 15 λεπτά μπορούμε να ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το κέικ μας να κρυώσει.

Notes

  • Αφού κρυώσει μπορούμε είτε να το αφήσουμε ως έχει είτε να το πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη ή να το γλασάρουμε.
 
  • Δεν ανοιγοκλείνουμε το φούρνο μας για να μην πέσει το κέικ μας.
 
  • Για να ελέγξουμε αν το κέικ μας έχει ψηθεί, όταν παρέλθει ο χρόνος ψησίματος το τρυπάμε με ένα μαχαίρι, αν το μαχαίρι βγει καθαρό τότε έχει ψηθεί.
 
  • Το μείγμα μας πρέπει να γεμίζει την φόρμα μας κατά 2/3 ή και λιγότερο, ώστε να έχει χώρο να φουσκώσει.
 
  • Tην ποσότητα της ζάχαρης μπορείτε να τη ρυθμίσετε ανάλογα με το πόσο γλυκό προτιμάτε το κέικ.
 
Keyword βανίλια, κακαο, κέικ, μαρμπέ, χωρίς γλουτένη
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr
No ratings yet