19 Δεκ Βασιλόπιτα Σμυρνέικη χωρίς γλουτένη
Συνταγές για Βασιλόπιτες υπάρχουν πολλές, γλυκές, αρμυρές, με διαφορετικά έθιμα ανάλογα με την περιοχή από την οποία προέρχονται.
Η δική μας βασιλόπιτα έχει τις ρίζες της στην Μικρά Ασία από την οποία προέρχεται η οικογένεια μου.
Η γιαγιά μου κληρονόμησε την συνταγή από τη δική της γιαγιά και πλέον την φτιάχνουμε εμείς.
Η μόνη διαφοροποίηση που έκανα ήταν ότι την προσάρμοσα ώστε να είναι χωρίς γλουτένη.
Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα καθώς είναι πολύ εύκολη στην παρασκευή της, είναι μοναδικά νόστιμη, πολύ αρωματική και όσοι την έχουν δοκιμάσει ζητάνε πάντα και δεύτερο κομμάτι.
Δείτε εδώ και άλλες συνταγές χωρίς γλουτένη για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Βασιλόπιτα Σμυρνέικη χωρίς γλουτένη
Οδηγός Αγορών
Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
Ingredients
- 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του χωρίς γλουτένη Για το αλεύρι δείτε εδώ
- 100 γρ. αλεύρι αμυγδάλου Για το αλεύρι αμυγδάλου δείτε εδω
- 4 αυγά
- 250 γρ. βούτυρο
- 350 γρ. ζάχαρη
- 50 γρ. λικέρ μαστίχα
- 150 γρ. γάλα
- 100 γρ. χυμός πορτοκάλι
- 1 κ.γ. baking powder χωρίς γλουτένη Για το baking powder δείτε εδώ
- 1 κ.γ. ξανθάνη Για την ξανθάνη δείτε εδώ
- 2 κ.σ. μαρμελάδα της αρεσκίας σας Για την μαρμελάδα δείτε εδώ
- 160 γρ. καρύδια και φιστίκια αιγίνης χοντροκομμένα Για τους ξηρούς καρπούς δείτε εδώ
- ½ κ.γ. γαρύφαλλο
- 150 γρ. γλυκό κάστανο κομμένο σε μικρά κομματάκια
- άχνη ζάχαρη χ.γ. για τη διακόσμηση
Instructions
- Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
- Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά να αφρατέψει το μείγμα μας και να φουσκώσει.
- Προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Προσθέτουμε το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού, το λικέρ μαστίχας, την μαρμελάδα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα ξηρά υλικά, το αλεύρι, το αλεύρι αμυγδάλου, το baking powder, το γαρύφαλλο, την ξανθάνη, και το μείγμα καρύδια-φιστίκια.
- Στο μείγμα με τα υγρά υλικά βάζουμε το μείγμα με τα άλευρα μας σταδιακά και ανακατεύοντας με μια μαρίζ.
- Λίγο πριν ολοκληρώσουμε το ανακάτεμα προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κομματάκια από το γλυκό κάστανο και ανακατεύουμε ελαφρά.
- Βάζουμε το μείγμα της βασιλόπιτας σε ένα στρογγυλό ταψάκι το οποίο το έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 60 λεπτά
- Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
- Στο κάτω μέρος της βασιλόπιτας κρύβουμε το φλουρί μας.
- Διακοσμούμε με άχνη ζάχαρη και βρώσιμα χριστουγεννιάτικα λουλούδια από ζαχαρόπαστα.