Τσουρέκι χωρις γλουτένη, αφράτο που δεν τρίβεται!

Τσουρέκι χωρις γλουτένη, αφράτο που δεν τρίβεται!

0

 

Απίθανο τσουρέκι χωρίς γλουτένη!!! Είναι αφράτο, μαλακό, δεν τρίβεται, πεντανόστιμο,  πολύ εύκολο να το φτιάξετε, διατηρείτε φρέσκο για πολλές ημέρες και είναι και χωρίς γλουτένη. Έχει μόνο 2 μυστικά…Δείτε στη συνταγή για να μάθετε και εσείς τα μυστικά για το πιο τέλειο τσουρέκι!!!

Το τσουρέκι ήταν πάντα ένα δύσκολο στοίχημα, πόσο μάλλον αν δεν περιέχει γλουτένη, αφού η γλουτένη είναι το συστατικό που το βοηθάει τόσο να φουσκώσει όσο και να δημιουργήσει τις γνωστές ίνες.

Η δημιουργία αυτής της συνταγής πέρασε από διάφορα στάδια και η αλήθεια είναι ότι μήνες  τώρα προσπαθούσα να βρω τον σωστό συνδυασμό τόσο των υλικών όσο και της παρασκευής…και τελικά τα κατάφερα. Το αποτέλεσμα είναι τέλειο σε όλα τα επίπεδα, γεύσης, εμφάνισης, αρωμάτων και υφής.

Έχει μόνο  δυο μυστικά, που αν τα ακολουθήσετε θα έχετε σίγουρη επιτυχία….πάμε να τα δούμε;

 

  1. Η ζύμη μας πρέπει να έχει αρκετή υγρασία. Θα σας φανεί ότι χρειάζεται περισσότερο αλεύρι, αλλά θα πρέπει να αντισταθείτε και να μην προσθέσετε αλεύρι. Θα μου πείτε και πως θα το πλάσουμε και θα του δώσουμε το γνωστό σχήμα του τσουρεκιού; Εύκολα…πως με λίγο λιωμένο βούτυρο ή ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Αν παρατηρήσετε το δικό μου τσουρέκι όχι μόνο το έπλεξα αλλά του έδωσα σχήμα καλαθιού.

 

2. Δεύτερο μυστικό: Το τζέλ ψυλλίου. Το ψύλλιο θα γίνει ο καλύτερος σας φίλος όταν θέλετε να φτιάξετε ζύμες που απαιτούν ελαστικότητα. Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες και τα μυστικά για το ψύλλιο στο παρακάτω άρθρο.

Φλοιός Psyllium για ζύμες χωρίς γλουτένη

 

Και ακόμα ένα μυστικό, επειδή η ζύμη μας είναι πολύ μαλακή, για να ψήσετε το τσουρέκι βάλτε το σε περιορισμένο χώρο, π.χ. ένα ταψάκι που το χωράει ακριβώς. Αυτό θα του δώσει την ευκαιρία να φουσκώσει προς τα πάνω και να πάρει ύψος και όχι να πλατύνει.

Είμαστε έτοιμοι για τη συνταγή;

 

Τσουρέκι χωρις γλουτένη, αφράτο που δεν τρίβεται!

Οδηγός Αγορών

Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Add to Shopping List
Cook Time 45 mins
Course Γλυκά

Ingredients
  

  • 500 γρ. αλέυρι για ψωμί χωρίς γλουτένη
  • 25 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 260 γρ. γάλα ζεστό
  • 10 γρ. ψύλλιο
  • 100 γρ. νερό χλιαρό
  • 5 γρ. ξανθάνη
  • 5 γρ. αλάτι
  • 8 γρ. baking powder χωρίε γλουτένη
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 80 γρ. βούτυρο
  • ½ κ.γ. μαχλέπι
  • ½ κ.γ. σκόνη μαστίχα
  • ¼ κ.γ. κακουλέ
  • 1 αυγό για επάληψη

Instructions
 

Μείγμα μαγιάς

  • Σε ένα μπολάκι βάζουμε το ζεστό γάλα, τη μαγιά, 30γρ. ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 10 λεπτά στην άκρη για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Μείγμα ψύλλιου

  • Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το φλοιό ψύλλιο και 100γρ. χλιαρό νερό. Μετά από περίπου 15-20 δευτερόλεπτα, θα σχηματιστεί ένα τζελ.

Μείγμα αυγών-ζάχαρης

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα, να ασπρίσει και να φουσκώσει.

Μείγμα ξηρών υλικών

  • Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι, και προσθέτουμε, το αλάτι, τη ξανθάνη, το baking powder, το μαχλέπι, το κακουλέ, τη μαστίχα και ανακατεύουμε όλα τα ξηρά υλικά μας μαζί.

Για το τσουρέκι

  • Στο μείγμα με τα ξηρά υλικά μας προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς, το μείγμα του ψύλλιου και το μείγμα των αυγών-ζάχαρης και χτυπάμε στο μίξερ στη μεσαία σκάλα.
  • Θα παρατηρήσετε ότι η ζύμη μας είναι αρκετά μαλακή και κολλάει. Μην σας ανησυχήσει και μην προσθέσετε περισσότερο αλεύρι, είναι ακριβώς όπως την θέλουμε.
  • Αλείφουμε ένα δοχείο με λίγο λιωμένο βούτυρο ή ηλιέλαιο και τοποθετούμε την ζύμη μας. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος (μέχρι 50°C) να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
  • Μετά το πρώτο φούσκωμα και αφού η ζύμη μας έχει διπλασιαστεί, ήρθε η ώρα να δώσουμε το σχήμα που θέλουμε να έχει το τσουρέκι μας.
  • Επειδή η ζύμη μας είναι πολύ μαλακή θα χρειαστεί να αλείψουμε το πάγκο μας και τα χέρι μας με ηλιέλαιο για να μπορέσουμε να πλάσουμε τα κορδόνια και να φτιάξουμε την πλεξούδα μας.
  • Εμένα με βόλεψε αντί για ηλιέλαιο να πασπαλίσω με λίγο αλεύρι. Δοκιμάστε ποια μέθοδος σας ταιριάζει καλύτερα. Να έχετε όμως πάντα στο μυαλό σας ότι η ζύμη μας πρέπει να παραμείνει μαλακή.
  • Βάλτε την πλεξούδα σας σε ένα ταψάκι που να μην έχει πολύ ελεύθερο χώρο, ώστε να βοηθήστε το τσουρέκι να φουσκώσει καθ' ύψος.
  • Το καλύπτουμε πάλι με μεμβράνη και το αφήνουμε για περίπου μια ώρα να φουσκώσει.
  • Αλείφουμε με το αυγό και ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά με μια ώρα ανάλογα με τον φούρνο.

Notes

Keyword τσουρέκι
Κοινοποιήστε τη συνταγή στο Instagram !Mention @freeofgluten.gr or tag #freeofgluten.gr
No ratings yet